Plafonul pentru microîntreprinderi trebuie coborât; facilitățile fiscale trebuie eliminate. Premierul Marcel Ciolacu a recunoscut la Bruxelles ce a anunțat Termene.ro
În Articol
Prim-ministrul Marcel Ciolacu se află astăzi, 22 august, la Bruxelles. El s-a întâlnit cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Scopul principal al reuniunii a fost ca partea română să nominalizeze o propunere pentru postul de comisar european. Propunerea a fost europarlamentarul PSD Victor Negrescu.
În cadrul consultării dintre premierul Marcel Ciolacu și Ursula von der Leyen, cei doi au discutat și despre situația economiei României, limitarea deficitului și îndeplinirea obligațiilor din PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență).
După ședința cu Ursula von der Leyen, Marcel Ciolacu a recunoscut clar că executivul pe care îl conduce trebuie să impună două măsuri fiscale:
Pragul microîntreprinderilor trebuie scăzut dacă România vrea toți banii din PNRR
- 1. Scăderea pragului de impozitare pentru microîntreprinderi la 100.000 de euro sau 50.000 de euro. În prezent, pragul este de 500.000 de euro. Măsura este necesară pentru ca România să încaseze banii din PNRR.
„Reducerea plafonului la microîntreprinderi. În funcție de calculele Comisiei, se impune o decizie politică în cadrul coaliției de guvernare, dacă vom îndeplini jalonul în acest moment sau într-o anumită proiecție de timp, sau dacă își asumă politic coaliția să renunțăm la o parte din suma din Cererea de plată 3 și să nu facem reducerea plafonului la microîntreprinderi. Cât ne costă, nu avem o sumă exactă. Guvernul a închis 99% din solicitările privind microîntreprinderile, ultima solicitare fiind reducerea plafonului. Și aici intră discuțiile tehnice între specialiștii din Finanțe și Comisia Europeană”, a declarat Marcel Ciolacu.
Facilitățile fiscale pentru forța de muncă trebuie eliminate pentru ca planul de 7 ani de scădere a deficitului să fie aprobat
- 2. Eliminarea facilităților fiscale pentru reducerea deficitului, în special facilitățile fiscale pentru forța de muncă.
„Măsurile de corecție posibile includ eliminarea unor facilități fiscale pentru unii angajați și pentru microîntreprinderi, creșterea unor taxe și impozite, reducerea cheltuielilor bugetare”, a declarat Marcel Ciolacu.
Termene.ro a relatat chiar în această săptămână faptul că reprezentații Comisiei Europene au solicitat încă dinainte de alegerile europarlamentare din 9 iunie ca România să prezinte până la sfârșitul anului 2024 un plan de eliminare a facilităților fiscale acordate de Ministerul Finanțelor. Mesajul analiștilor Comisiei Europene este că România a exagerat cu acordarea de facilități fiscale. Guvernul și Ministerul Finanțelor vor trebui să aleagă, începând cu 2025, maximum 2-3 domenii pe care să le sprijine doar pentru dezvoltare.
„Ni s-a spus clar, din analiza Comisiei Europene, că facilitățile fiscale par să fie regula, iar excepția este regimul impus de Codul Fiscal”, ne-a declarat un reprezentant al Guvernului României, care participă la discuțiile cu reprezentanții Comisiei Europene.
Practic, România trebuie să reducă deficitul bugetar, care la finalul anului ar putea ajunge chiar la 8%, conform documentelor trimise de Executivul de la Palatul Victoria la Bruxelles, și să elimine facilitățile fiscale. „Altfel, planul nostru de reducere a deficitului cu 0,74% pe an timp de 7 ani nici nu va fi discutat. Printre măsurile obligatorii pe care România trebuie să le adopte se numără eliminarea facilităților”, ne-a mai declarat sursa.
Impozitarea microîntreprinderilor
Termene.ro a prezentat încă din luna aprilie faptul că reprezentanții Comisiei Europeană insistă pragul de impozitare pentru o microîntreprindere să fie de 50.000 de euro. Deși, guvernul român a refuzat constant să ia o decizie în acest sens într-un an electoral, experții europeni au închis negocierilor în momentul când au lăsat partea română să aleagă: ori scade pragul de la 500.000 de euro la 50.000 de euro, ori crește procentul de impozitare la minimum 5 punct procentuale.
Partea română a contracarat prin faptul că România a rearanjat impozitatea societăților micro anul trecut, când pragul cifrei de afaceri a fost scăzut pentru 2024 de la un milion de euro la 500.000 de euro. „Noi deja ne-am respectat ceea ce ne-am asumat prin PNRR (n.r.- Planul Național de Redresare și Reziliență). Am schimbat regimul de impozitare. Nu vrem să mai facem altă schimbare”, ne-a declarat Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.
PSD este de acord, PNL nu prea este
În acest moment, conform surselor consultate, PSD nu are nimic împotrivă să scadă după alegeri pragul de impozitare al microîntreprinderilor. În schimb, PNL care își asumă un program pro antreprenoriat nu vede consideră că decizie trebuie luată acum.
Dacă cele două părți nu ajung la un numitor comun, Comisia European nu va mai plăti în întregime următoarele tranșe din PNRR.