Business News

A apărut planul cadru pentru ajutoare de stat destinate investițiilor în industria prelucrătoare, în valoare de 5 miliarde de lei

22 noiembrie 2024, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Valoarea totală a bugetului alocat acestui program în perioada 2025 – 2030 este de 5 miliarde de lei.

Programul va susține doar investițiile din afara regiunii București – Ilfov ce urmăresc înființarea unei unități noi, extinderea capacității de producție sau diversificarea producției și care sunt realizate în anumite sectoare de activitate.

După cum prevede proiectul, vor fi considerate strategice și investițiile în valoare de 50 de milioane de euro ”care realizează o schimbare fundamentală a procesului general de producție care asigură tranziția verde și digitală sau care implementează procese de producție cu componentă de cercetare sau inovare ce determină diversificarea producției” și care realizează minimum 50 de locuri de muncă.

Întreprinderile eligibile trebuie să aibă un capital social de minimum 5 milioane de euro și o vechime de cel puțin trei ani, o cifra de afaceri medie anuală de cel puin 10 milioane de euro și minimum 50 de angajați, în aceeași perioadă.

Solicitarea ajutorului de stat

Întreprinderile care doresc sprijin pentru realizarea investiției vor trebui să depună o documentație ce include un plan de realizare a investiției. De asemenea, documentația va trebui să conțină un acord de parteneriat cu unitatea administrativ-teritorială pentru susținerea proiectului de investiții. Solicitarea va fi analizată de Comisia de Analiză a Proiectelor de Investiții Strategice ce va fi constituită la nivelul Ministerului Finanțelor.

În ce constă acordul de parteneriat

Potrivit draftului, acordul de parteneriat, ce se aprobă prin hotărâre a Consiliului local și/sau județean de pe raza unității administrativ-teritoriale unde urmează a fi amplasat proiectul de investiții, cuprinde detalii cu privire la sprijinul de care va beneficia întreprinderea în cauză și care poate consta în:

Tododată, acordul va include clauze de încetare/reziliere/forță majoră, precum și alte clauze considerate de autoritățile publice locale ca fiind necesare pentru derularea în bune condiții a parteneriatului aferent implementării proiectului de investiții.

Conform draftului, parteneriatul va produce efecte după intrarea în vigoare a hotărârii Guvernului de declarare a investiției ca fiind de interes strategic.

Credit fiscal și reduceri de taxe

Investițiile considerate strategice pot beneficia, pe lângă diverse forme de sprijin, de reduceri de taxe locale și de un credit fiscal echivalent cu 10% din valoarea cheltuielilor eligibile, mai prevede proiectul:

”Prin derogare de la prevederile Codului Fiscal, autoritățile publice locale pot acorda, prin hotărâre a Consiliului local, o reducere de până la 50% în cazul: impozitului/taxei pe teren pentru terenurile pe care sunt realizate proiecte de investiții declarate de interes strategic, aflate în proprietatea investitorului/concesionate și impozitului pe clădiri pentru clădirile ce fac obiectul proiectelor de investiții declarate de interes strategic, aflate în proprietatea investitorului.

Reducerea se aplică pentru o perioadă de maxim 5 ani, începând cu 1 ianuarie a anului următor celui în care persoana impozabilă depune documentele justificative care confirmă implementarea proiectului de investiții strategice, inclusiv recepția pe bază de Proces-verbal de recepție la terminarea lucrărilor întocmit conform legii.

Pentru proiectele de investiții strategice realizate în domeniul industriei prelucrătoare se acordă, o singură dată, o bonificație sub forma unui credit fiscal în cuantum de 10% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile aferente investiției strategice efectuate de contribuabili, dar nu mai mult de 25 milioane euro echivalentul în lei la data acordării ajutorului de stat, care poate fi utilizată pentru o perioadă de cel mult 5 ani.”

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro