Business News

Eliminarea facilităților fiscale. Industria alimentară va crește prețurile dacă firmele din domeniu vor rămâne fără scutirile fiscale

21 august 2024, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a recunoscut, pe 26 iulie, că reprezentanți ai Comisiei Europene i-au transmis că România acordă excepții fiscale „pe viață”. Premierul a precizat că aceste măsuri vor fi prezentate pe 1 septembrie. Termene.ro a scris despre acest subiect aici.

Eliminarea facilităților fiscale, care ajungea la 74 de miliarde de lei, nu este o invenție a Comisiei Europene, ci una dintre măsurile necesare pentru echilibrarea bugetului public, care va avea un deficit de 8% la finalul anului curent. În caz contrar, există riscul ca economia să intre în incapacitate de plată dacă deficitul nu este controlat.

Aceste măsuri vor afecta mai multe domenii, inclusiv afacerile din industria alimentară și serviciile. Sectorul IT, agricultura, industria alimentară și construcțiile au pierdut facilitățile din ultimii ani: scutirea de impozit pe venit pentru IT-iști, scutirea de la plata CASS și CAM pentru angajații din agricultură, industria alimentară și construcții. Măsura a afectat circa 800.000 de salariați, dintre care aproximativ 280.000 doar în sectorul agroalimentar.

Termene a scris despre lista facilităților fiscale aici.

S-au eliminat facilități și în 2023, apoi au crescut prețurile

Sindalimenta, sindicatul din industria alimentară, estimează că domeniul va fi grav afectat de eliminarea facilităților fiscale. Astfel, antreprenorii vor fi nevoiți să mărească prețurile.

Deja, de la 1 noiembrie 2023, o serie de facilități fiscale au fost anulate, iar urmarea a fost creșterea prețurilor.

Scutirea de la plata CASS, facilitate care a fost eliminată în 2023, a avut ca efect majorarea prețurilor la alimente cu 10%, au explicat reprezentanții Sindalimenta. De asemenea, se așteaptă ca forța de muncă, oricum insuficientă, să plece în străinătate pentru muncă.

În piață, efectele au fost imediate, spune Dragoș Frumosu, președintele Federației Naționale a Sindicatelor din Industria Alimentară – Sindalimenta, care menționează o creștere semnificativă a prețurilor la alimente.

„Efectul a fost evident: au crescut prețurile. În primul rând, discutăm de o majorare de prețuri de 10%, în momentul în care facilitatea de 10% pentru industria alimentară și agricultură a fost eliminată. Dacă angajații nu primeau acești bani și-i pierdeau, în cazul în care angajatorul nu acoperea el cei 10% pentru ca oamenii să rămână la același nivel de venit net, salariații ar fi plecat, în condițiile în care oricum nu avem forță de muncă. Acest 10% suportat de angajator în urma eliminării facilității s-a regăsit direct în prețuri… (…) Una peste alta, oamenii au avut de pierdut”, a declarat Dragoș Frumosu pentru Termene.ro.

Facilitatea salariului minim diferențiat

Ca măsură compensatorie pentru eliminarea scutirii de la plata CASS și CAM, Guvernul a decis să majoreze, tot din noiembrie 2023, salariul minim în construcții, dar și în agricultură și industria alimentară. Astfel, în domeniul agricol și în industria alimentară, acesta a fost stabilit la 3.436 de lei, în timp ce în sectorul construcțiilor a ajuns la 4.582 de lei.

Guvernanții și-au explicat decizia prin faptul că s-a dorit ca salariile angajaților din agribusiness și construcții să nu scadă după reintroducerea contribuțiilor la sănătate.

Închideri de firme

Președintele Sindalimenta mai atrage atenția că, pe lângă scumpiri, nu ar fi exclus să asistăm și la închideri de firme. Pe de altă parte, el reproșează guvernanților că nu anunță din timp modificările fiscale, ceea ce îi ia pe antreprenori prin surprindere.

„S-a eliminat scutirea de 10% la sănătate, dar mai este și cea la impozitul pe venit. Noi speram să fie modificări de la 1 ianuarie la impozit. Vii acum, în miezul verii, și povestești aceste lucruri și te ascunzi, ca de obicei, sub fusta Comisiei Europene, ceea ce este anormal. Ca și conducător al Guvernului unui stat independent, trebuie să te duci la Bruxelles să susții cauza și să prezinți niște dovezi, documente care să arate că eliminările vor crea pe piață o problemă mult mai mare: aceste măsuri vor conduce la creșteri de prețuri și la închiderea unor societăți”, a mai precizat Frumosu.

În prezent, angajații din agricultură și industria alimentară beneficiază de facilitatea de a nu plăti impozit pe venit dacă au venituri de până la 10.000 de lei brut pe lună. Pentru cei care depășesc această valoare, se plătește impozit pe venit pentru partea din venitul brut lunar ce depășește 10.000 lei. Măsura a intrat în vigoare tot în noiembrie 2023.

Excepțiile fiscale, eliminate

Recent, premierul Marcel Ciolacu a declarat că se lucrează la un plan de reducere a cheltuielilor fiscale, care nu presupune majorarea TVA-ului și nici creșterea contribuțiilor sociale. A recunoscut, însă, că trebuie eliminate excepțiile fiscale, o concluzie la care a ajuns după discuții cu membrii Comisiei Europene.

„Nu poți să dai excepții și să spui ‘sunt excepții pe viață’, că atunci nu mai avem Cod Fiscal, și normal că acest lucru ne-a spus Comisia: nu puteți trăi într-o lume de excepții în funcție de interesul unui grup de oameni sau de abordarea sau datoria unui partid sau altul. Ce vă spun cu certitudine este că medicamentele, alimentele și alte lucruri deja discutate cu Comisia vor rămâne la 9%”, a declarat premierul Ciolacu.

De la 1 ianuarie 2024, TVA-ul a fost majorat pentru mai multe categorii de produse și servicii. O serie de operațiuni au fost scoase din sfera cotelor reduse și mutate la cota standard, iar altele au fost trecute de la cota de 5% la 9%, cum este cazul produselor bio-tradiționale. Pentru produsele cu zahăr, băuturile carbogazoase și berea fără alcool, majorarea a fost de la 9% la 19%, iar lista nu se oprește aici.

În același timp, este încă în vigoare cota de 5% a TVA pentru livrarea de energie termică pentru populație, cărți sau unele servicii culturale. În schimb, pentru industria alimentară, cea hotelieră, livrarea de îngrășăminte, panourile fotovoltaice, dar și achiziția de locuințe în anumite condiții, cota de TVA este de 9%.

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro