Sunt șanse tot mai mici ca salariații să primească liber, plătit, de ziua lor. Asta pentru că Guvernul României se opune inițiativei legislative pe motiv că „ar putea conduce la serioase sincope în activitatea angajatorilor atât din mediul public, cât și cel privat”.

 

Inițiativa a fost introdusă pe 6 februarie 2023 de un grup de 19 senatori liberali și este deja în lucru, la comisiile permanente ale Senatului. Are un singur articol, ce prevede că „persoanele salariate au dreptul la o zi liberă, plătită, cu ocazia zilei de naștere”.

Argumentele inițiatorului

În opinia celui care a gândit proiectul, ziua liberă ar putea fi chiar un mic generator de venituri la bugetul local sau de stat.
„Acordarea unei zile libere, plătite, în ziua în care fiecare dintre noi își serbează ziua de naștere contribuie la motivarea resursei umane, indiferent de domeniul în care aceasta își desfășoară activitatea, de stat sau privat.

Predictibilitatea oferită salariatului prin faptul că va avea o zi liberă de ziua lui de naștere dacă aceea va fi, de exemplu, în ziua premergătoare sau imediat următoare perioadei de repaus săptămânal îi poate oferi posibilitatea de a achiziționa servicii turistice pentru petrecerea acestui eveniment într-o altă localitate.

Prin cheltuielile astfel făcute – transport, servicii de alimentație publică, intrări la obiective turistice, muzee, etc – este clar că se va contribui la încasările, din taxe și impozite, la bugetul de stat ori cel local”, susține inițiatorul, senatorul Cătălin Daniel Fenechiu (PNL).

Acesta mai arată că angajații din România au fost, conform Eurostat, pe primul loc în UE la numărul orelor lucrate săptămânal (40.4 ore) în vreme ce, la polul opus, Germania (34,3 ore), Danemarca (32,7 ore) și Olanda (29,5 ore) au avut cele mai scurte săptămâni medii de lucru pentru angajații din țările membre UE.

Dezacordul Guvernului

Inițiativa legislativă nu se bucură însă și de susținerea executivului, care vede mai degrabă potențiale probleme decât beneficii.
„Considerăm că ar putea conduce la serioase sincope în activitatea angajatorilor atât din mediul public, cât și cel privat, întrucât se pot genera situații în anumite perioade în care majoritatea angajaților unei structuri să se prevaleze de acordarea acestui drept.

Inițiativa legislativă nu acoperă situațiile în care ziua de naștere poate să coincidă cu repausul săptămânal sau cu o altă zi de sărbătoare legală”, se arată în Punctul de vedere al Guvernului, semnat de premierul Nicolae Ciucă.

Din aceste considerente, „Guvernul nu susține adoptarea acestei inițiative legislative”.

5

În prezent, propunerea este în curs de avizare la Consiliul Economic şi Social și Consiliul Fiscal al Senatului, fiind aprobată în acestă săptămână procedura de urgență solicitată.

Există și varianta adoptării tacite, al cărei termen se împlinește pe 3 mai 2023. Chiar și așa, nu înseamnă că va intra în vigoare, urmând apoi circuitul Camerei Deputaților și cel al promulgării.

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe