Business News

Turismul în Delta Dunării se luptă și cu birocrația, nu doar cu dronele rusești trimise în Ucraina. „Prea multă reglementare strică, pentru că presupune costuri mari”

26 noiembrie 2024, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Operatorii din zonă spun că dincolo de promovare, i-ar ajuta foarte mult dereglementarea, pentru că reglementarea excesivă presupune costuri mari.

Nu în ultimul rând, menținerea tichetelor de vacanță pentru anul viitor și chiar extinderea acordării acestora și pentru angajații din mediul privat ar fi o măsură care să poată să ajute turismul din zonă.

În același timp, pierderea unor facilități în ultima vreme și majorarea salariului minim de la 1 ianuarie 2025 le dau bătăi de cap operatorilor din turism, care susțin că nu sunt sprijiniți suficient de către stat, deși au avut probleme majore în ultimii ani, de la pandemia de COVID-19 și până la războiul din Ucraina.

Exemplul SUA

După pierderea mai multor facilități în ultima perioadă, acum, operatorii de turism din Delta Dunării își pun speranțele în viitorul Guvern ce urmează să fie desemnat în scurt timp.

Președintele Asociației Patronatului din Turism Delta Dunării (APTDD), Daniel Iluşcă, spune că fiecare zonă a economiei trebuie privită cu responsabilitate de către guvernanți. Poate n-ar strica ca aceștia să se uite și la ce se întâmplă prin alte părți și chiar să se inspire în luarea unor măsuri pentru România. Ilușcă dă drept exemplu SUA, care anunță ”o dereglementare, deoarece prea multă reglementare nu face decât să ducă la costuri inutile și limitează concurența, libertatea comercială”.

„Cea mai importantă este dereglementarea sistemului de funcționare și autorizare a oricărei activități economice din România, liberalizarea acesteia. Doar concurența trebuie să fie cea care să stabilească de ce o activitate este mai bună sau mai puțin bună prin valoarea produsului, calitate etc.”, a declarat Daniel Ilușcă pentru Termene.ro.

Prea multe taxe

Daniel Ilușcă atrage atenția asupra numărului mare de taxe, dar și cu privire la controalele numeroase de care au parte firmele din România, raportat la cele din regiune.

„Eu nu vreau să iau concurența din sistemul național de taxe. Noi suntem in concurență și cu piața regională. Hai să vedem câte controale și ce documente trebuie să întrunească o firmă din Bulgaria sau din Turcia, cât plătesc ei taxe și cât plătim noi, o să vedeți că este o discriminare substanțială, defavorabilă României”, a declarat pentru Termene.ro Daniel Ilușcă, care este și administratorul complexului Sunrise din localitatea Crişan, judeţul Tulcea.

Alte două măsuri care ar putea să ajute, în opinia lui Ilușcă, turismul din Dela Dunării sunt promovarea și extinderea tichetelor de vacanță și la angajații de la privat.

„Să nu fie discriminare, dacă toți plătim taxe la stat de ce să nu beneficiem toți de vouchere de vacanță, mai ales că salariații din privat aduc venituri pentru funcționarii statului, iar aceste tichete ajung doar la aceștia din urmă, adică cei care asigură constituirea bugetului de stat nu beneficiază de lege”, mai spune Ilușcă.

Fară consumație din partea casei

Daniel Ilușcă vorbește și de alte măsuri care ar putea să ajute turismul local, mai ales că au fost pierdute o serie de faciltăți. De exemplu, de ce să nu beneficieze Delta Dunării de facilitățile acordate pentru stațiune?

În același timp, pare aberant ca operatorii din zonă să nu poată să ofere turistului care-i trece pragul un produs din partea casei.

„In alte părți, faci consumație din partea casei, la noi nu poți, pentru că sistemul contabil și fiscal nu-ți permite. Acum nu mai sunt o grămadă de facilități. Turismul ar fi o zonă care ar crea dinamică tuturor industriilor de pe orizontală și de pe verticală, alimente, tot ce înseamnă transfer, autocare, ambarcațiuni rapide, agrement. O activitate economică aduce plusvaloare zonei, 2-3 luni bune îți permit să mai schimbi una alta”, a precizat Ilușcă.

Nu putem să nu menționăm și majorarea TVA de la 9% la 19% la băuturile preparate pe bază de cafea și ceai, ceea ce a afectat serios activitatea firmelor din turism, tăindu-le practic marja de profit.

Salariu minim majorat, din 2024

Reprezentantul Asociaţiei Patronatului din Turism Delta Dunării declară că în ultimii ani au fost mai multe majorări de salarii, fără ca firmele din sector să fie ajutate în vreun fel de stat. Cu alte cuvinte, acestea au fost obligate să aplice deciziile statului, fără ca ele la rândul lor să beneficieze de ceva.

Au avut parte, în schimb, de „restricții, ordine și o grămadă de lucruri nocive” pentru turismul din Delta Dunării pentru care nu au fost primite compensații, iar consecințele se văd în zonă. Acum, de exemplu, cu greu găsești cazare în Delta Dunării, din cauza costurilor mari de funcționare.

„Noi ne bucurăm când apare chestia asta cu am crescut salariul minim, ca și când primim noi privații niște bani de la bugetul de stat cu care mărim aceste salarii. Dacă tot se spune „noi, Guvernul am mărit salariul minim”, așteptăm să ne dea și banii cu care să majorăm aceste salarii pe care ei le măresc în numele nostru. Din câte cunosc eu, semnatarii unui contract sunt două persoane, una juridică și una fizică, ambele din mediul privat și care se angrenează unul să presteze o muncă și altul să o plătească prin sumele și condițiile convenite între părți. Am suportat multe asemenea creșteri în ultimii ani, fără să beneficiem de ceva”, a mai precizat Ilușcă.

Salariul minim brut de 4.050 va fi aplicat de la 1 ianuarie 2025, venitul net încasat de un salariat urmând să crească de la 2.363 lei până la aproape 2.550. De această măsură ar urma să beneficieze 1.871.266 de salariați.

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro