Business News

Esența zilei 26 noiembrie. Comisia Europeană a avizat planul fiscal al României

26 noiembrie 2024, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Monitorizarea începe dimineața, de la 8.00, și va continua din 4 în 4 ore până ora 22.00.

Costurile la care se împrumută România au atins maximul din 2023 încoace după surpriza-şoc a primului tur

Ziarul Financiar consemnează că randamentele titlurilor de stat pe 10 ani – costurile la care se împrumută statul român – au crescut şi marţi dimineaţă, după aprecierea de luni, şi au atins la un moment dat un maxim din 2023 încoace, respectiv 7,5%, în timp ce percepţia de risc – prin nivelul cotaţiilor CDS (credit default swap) a urcat de la 159 de puncte la 172,5 puncte. Totodată, Bursa de Valori Bucureşti a scăzut pentru a doua zi la rând, declinul indicelui BET fiind de 0,16%.

“Este din cauza incertitudinii politice şi a modului în care noul Guvern va putea implementa măsurile de ajustare agreate cu Comisia Europeană. Rezultatul alegerilor creşte foarte mult incertitudinea şi asta se reflectă în condiţiile de piaţă pentru România”, a declarat Ştefan Nanu, director general al Trezoreriei Statului.

ULTIMA ORĂ Comisia Europeană a avizat planul fiscal al României

Comisia Europeană a avizat planurile fiscale ale României și altor 19 state, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro. Pasul următor este ca evaluarea Comisiei să treacă și de EcoFin (reuniune a miniștrilor de Finanțe), după care să fie aprobat în Consiliul UE.

Totodată, Comisia a avizat și propus mai departe solicitările României și altor câteva state ca perioada de ajustare să aibă loc pe perioadă extinsă, de șapte ani.

Afacerile B2B își adâncesc reculul. Cele mai mari scăderi, transportatorii

Cifrele transmise de Institutul Național de Statistică privind afacerile B2B (business to business) din primele 8 luni confirmă pesimismul managerilor, măsurat de indicele de încredere Confidex, scrie Hotnews.ro. „În perioada 1.I-30.IX.2024 comparativ cu perioada 1.I-30.IX.2023, cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate întreprinderilor, a scăzut cu 2,3%, ca urmare a scăderii înregistrate în principal la activităţile de transporturi (-7,1%)”, arată INS.

Activităţile de producţie cinematografică, video, programe de televiziune; difuzare şi transmitere de programe au crescut cu 11,5%, mai arată INS.

Dobânzile la euro vor continua să scadă

Banca Centrală Europeană va continua să reducă dobânzile pe măsură ce inflația încetinește și atenția gardienilor euro se îndreaptă spre creșterea economică fragilă, a declarat vicepreședintele BCE, Luis de Guindos, într-un interviu publicat de Reuters și citat de Profit.ro.

Calea Victoriei din București, pe locul 38 în topul celor mai scumpe artere din lume

Calea Victoriei din Bucureşti urcă două poziţii, până pe locul 38, în clasamentul celor mai scumpe artere comerciale din lume, în contextul în care chiriile din Capitală au înregistrat în ultimul an a şaptea cea mai mare creştere dintre cele 138 de pieţe analizate la nivel global în cel mai recent raport „Main Streets Across the World”, realizat de Cushman & Wakefield, scrie Economica.net citând Agerpres.

Călin Georgescu propune impozitare zero, timp de 10 ani, pentru IT-işti, tineri care se mută în sate depopulate

Candidatul independent Călin Georgescu a obţinut cele mai multe voturi la primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale din România.

Georgescu propune în cartea sa „Cumpăna României” scutire de la plata impozitelor pentru mai multe categorii de populaţie şi profesionişti, potrivit Economica.net. Iată câteva dintre acestea:

„Impozitare zero, timp de 10 ani, a sectorului IT dinRomânia. Sectorul românesc de IT are capacitatea să devină unul dintre primii jucători mondiali.

Impozitare zero, timp de 10 ani, a gospodăriei ţărăneşti de subzistenţă.

Impozitare zero a oricărei ferme mici şi mijlocii careface parte dintr-o cooperativă legal întemeiată.

Impozitare zero a întregului ciclu de producţie şi distribuire a produselor tradiţionale româneşti care îndeplinesc sau depăşesc normele agriculturii biologice”, arată Economica.net.

BVB trece pe roșu după anunțul privind victoria lui Călin Georgescu în primul tur al alegerilor prezidențiale

Bursa de Valori București a reacționat la victoria-surpriză a candidatului independent Călin Georgescu în turul întâi al alegerilor prezidențiale.

Deprecieri au înregistrat toți indicii bursieri, iar 18 din cele 20 de companii din compunerea indicelui principal BET au încheiat în scădere, arată CursdeGuvernare.ro. Indicele principal, BET a încheiat ziua de tranzacționare în scădere cu 0,9%, după ce la deschidere avea un declin de 1,6%.

Scăderi importante au înregistrat acțiunile Transport Trade Services (-4,6%), One United Properties (-4%), MedLife (-3,75%), Electrica (-3,45%), BRD SocGen (-3,1%). Lichiditatea bursieră a ajuns la 89,5 milioane de lei, peste media ultimelor săptămâni.

Dragoș Anastasiu: Nu este echitabil ca unii în agricultură sau construcții să aibă facilități fiscale / Dacă suntem taxați mai mult, măcar să fim toți la fel

Dragoș Anastasiu, președinte Rethink, un think tank dedicat transformării României, vorbește de lipsa de echitate în țara noastră, atât timp cât privatul nu este egalul Statului.

“Salariile de la Stat sunt mai mari decât salariile de la privat. Nu este echitate între privat și privat pentru că unii plătesc taxe și alții nu. Li se permite să nu plătească taxe. Nu este o echitate din păcate în justiție: sunt oameni condamnați și apoi achitați. În justiția de tip economic ai un litigiu care poate să dureze 7 ani. Ai 2 litigii similare, îl pierzi pe unul și îl câștigi pe celălalt”, a declarat Anastasiu, în cadrul Summit-ului Rethink 3.0, potrivit Hotnews.ro.

 

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro