Proiectul de lege prin care studiile unui angajat ar fi trecute în platforma Revisal. Cine ar avea acces la informații
În Articol
- Guvernul României a anunțat că nu sprijină proiectul de modificare a Codului Muncii, prin care studiile unui salariat să fie înscrise în Registrul general de evidență a salariaților (Revisal). În schimb, Consiliul Economic și Consiliul Legislativ au avizat acest proiect, cu condiția ca aceste informații să fie furnizate angajatorului doar cu acordul persoanei din câmpul muncii.
Executivul de la Palatul Victoria a emis, în această săptămână, un punct de vedere nefavorabil în legătură cu propunerea legislativă de completare a Legii nr. 53/2023 privind Codul Muncii, inițiată în Parlament.
Propunerea vizează modificarea articolului 34 alin. (3) din Codul Muncii, cu scopul de a include în Registrul general de evidență a salariaților (Revisal) detalii referitoare la nivelul și specialitatea studiilor absolvite, începând cu ultima formă de învățământ obligatoriu.
Această inițiativă, este „menită să sporească transparența și acuratețea datelor privind forța de muncă”, se precizează în proiect.
Ce s-ar schimba
Conform proiectului, modificarea vizează includerea în Revisal a informațiilor despre nivelul și specialitatea formelor de studiu absolvite de angajați, începând cu ultima formă de învățământ obligatoriu.
Scopul modificării este de a asigura o mai bună evidență a calificărilor profesionale ale forței de muncă și de a facilita accesul la informații relevante pentru angajatori.
Potrivit inițiatorilor, introducerea acestor informații în Revisal ar permite angajatorilor să verifice mai ușor nivelul de educație al angajaților și să își bazeze deciziile de angajare sau promovare pe date mai precise. În plus, acest demers ar contribui la o mai bună evaluare a compatibilității dintre competențele angajaților și cerințele locurilor de muncă.
Observațiile Guvernului
Experții de la Palatul Victoria consideră că acest proiect este inutil. Concluzia aceasta este motivată prin următoarele aspecte.
- Reglementări existente în Codul Muncii
Guvernul subliniază că actualul Cod al Muncii prevede deja obligația angajatorilor de a verifica aptitudinile profesionale și personale ale persoanelor care solicită angajarea, conform art. 29 alin. (1). În acest context, se consideră că modificarea propusă nu aduce o îmbunătățire semnificativă, deoarece studiile absolvite sunt deja parte din procesul de evaluare al angajatorilor. Astfel, angajatorii trebuie să analizeze integralitatea studiilor finalizate de un salariat, nu doar ultima formă de învățământ obligatoriu
- Referința la „ultima formă de învățământ obligatoriu”
Un alt aspect problematic menționat de Guvern se referă la exprimarea „ultima formă de învățământ obligatoriu”. Deși inițiatorii au avut în vedere nivelul minim de educație prevăzut de lege, nu există o referire clară la normele care stabilesc aceste forme de învățământ. Guvernul subliniază că o astfel de completare ar fi necesară pentru a conferi claritate și coerență reglementării propuse.
- Necesarul de reglementări tranzitorii
Guvernul atrage atenția asupra faptului că inițiativa legislativă nu conține dispoziții tranzitorii pentru raporturile juridice deja în desfășurare la momentul intrării în vigoare a legii. Potrivit normelor de tehnică legislativă prevăzute de Legea nr. 24/2000, orice modificare legislativă care afectează raporturi sau situații juridice existente trebuie să includă soluții tranzitorii pentru a evita conflicte normative și a asigura o aplicare coerentă a noii reglementări.
Ce urmează
Având în vedere observațiile detaliate, Guvernul României a concluzionat că propunerea legislativă nu aduce o îmbunătățire substanțială și prezintă mai multe deficiențe din punct de vedere tehnic și legislativ.
Cu toate acestea, avizul Guvernului României este unul consultativ, iar dacă inițiativa va trece de comisiile de specialitate din Parlament, mai întâi din Senat, proiectul poate ajunge la vot.