Persoanele fizice vor avea CID, cod de identificare digitală. Numărul va fi trecut pe facturile cumpărăturilor de la firme
În Articol
- Ministerul de Finanțe a lansat în dezbatere publică miercuri, 31 iulie, un proiect de modificare a Codului de procedură fiscală „pentru îmbunătățirea capacității operative a ANAF în prevenirea și combaterea fenomenelor de neconformare”, așa cum precizează reprezentanții ministerului. Facturarea electronică în cazul tranzacțiilor B2C a fost introdusă în România prin OUG 69/2024, măsura având caracter opțional în perioada 1 iulie 2024 – 1 ianuarie 2025 și devenind obligatorie de la începutul anului viitor.
Printre modificările propuse, una dintre ele se referă la introducerea unui cod de identificare digitală (CID) care va fi atribuit fiecărei persoane fizice. Acest cod va fi trecut apoi pe facturile pe care persoane respectivă le achiziționează online sau în magazine fizice.
CID-ul este necesar pentru digitalizarea ANAF
Codul de identificare digitală acordat fiecărei persoane fizice face parte din strategia de digitalizare a Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), strategiei necesară reducerii evaziunii și, implicit, a deficitului bugetar care riscă să fie peste 7% din PIB la finalul anului.
Astfel, Fiscul face, treptat, pași, pentru a identifica toate elementele ce ar putea fi utile în încercarea de a reducere a evaziunii, unul din aceste elemente fiind considerate și tranzacțiile B2C. Facturile B2C sunt raportate, în mod opțional, în sistemul e-Factura, de la 1 iulie.
Unul din motivele ce a stat în spatele extinderii e-Factura la relațiile B2C ar fi fost acela de a identifica acele cheltuieli personale care sunt deduse ”pe firmă” și de a vedea, cu mai mare ușurință, cum evită contribuabilii să plătească TVA datorat către stat pretinzând că au făcut cheltuieli pentru întreprinderea pe care o dețin. Aceste cheltuieli ar putea fi relativ ușor de descoperit, pe viitor, dat fiind că în tranzacțiile pentru persoanele fizice comercianții (cu excepția celor online) rareori emit factură și, de regulă, doar la cerere, după cum se va vedea mai jos.
Nemulțumirile
Introducerea sistemului e-Factura în relația B2C a generat însă o reacție extrem de serioasă din partea mediului de afaceri. Astfel, pe 8 iulie, consultanții fiscali reprezentați de Patronatul Antreprenorilor Contabili au ieșit în stradă revendicând nici mai mult nici mai puțin decât anularea OUG 69/2025 prin care a fost introdusă această măsură.
Concret, aceștia s-au plâns că transferarea în sistemul e-Factura a tranzacțiilor efectuate de persoane fizice ar fi o ingerință extremă în viața privată, deoarece achiziții ce ar trebui în multe rânduri să rămână confidențiale ar deveni, practic, publice.
„De exemplu, firmele de turism se tem că unii clienți ar putea evita pe viitor să cumpere pachete turistice pentru a face nu face astfel public unde și, poate, cu cine, au plecat într-o anumită excursie. O altă categorie de profesioniști care s-au împotrivit acestei măsuri au fost avocații, care doresc să păstreze confidențiale confidențiale contractele semnate cu clienții. Și, desigur, fiecare dintre noi ne putem gândi la obiecte sau servicii achiziționate despre care nu am dori să se afle în spațiul public”, a declarat pentru Termene.ro un contabil care a dorit să își păstreze confidențialitatea.
Facturarea electronică în cazul tranzacțiilor B2C a fost introdusă în România prin OUG 69/2024, măsura având caracter opțional în perioada 1 iulie 2024 – 1 ianuarie 2025 și devenind obligatorie de la începutul anului viitor.
Când anume se emite însă factură în tranzacțiile cu persoane fizice?
Potrivit Codului Fiscal, facturile fiscale trebuie emise de orice plătitor de TVA. Totodată, conform art. 319, tipurile de tranzacții pentru care se emit facturi fiscale sunt următoarele:
”a) pentru livrările de bunuri sau prestările de servicii efectuate;
b) pentru fiecare vânzare la distanță pe care a efectuat-o, impozabilă în România în condițiile prevăzute la art. 275 alin. (2), cu excepția cazului în care persoana impozabilă utilizează regimul special prevăzut la art. 315;
c) pentru livrările intracomunitare de bunuri efectuate în condițiile prevăzute la 294 alin. (2) lit. a) – c);
d) pentru orice avans încasat în legătură cu una dintre operațiunile menționate la lit. a) și b).”
Când poate fi înlocuită factura de bon fiscal?
Același articol al Codului Fiscal prevede că în anumite situații bonul fiscal sau alte titluri de valoare pot înlocui factura. Totuși, și în aceste situații, factura poate fi totuși eliberată la cererea beneficiarului.
Nu este nevoie de eliberarea facturii „în cazul livrărilor de bunuri prin magazinele de comerț cu amănuntul și prestările de servicii către populație, pentru care este obligatorie emiterea de bonuri fiscale”.
De asemenea, nu este necesară emiterea facturii în cazul ”transportului persoanelor pe baza biletelor de călătorie sau abonamentelor, accesul pe bază de bilet la: spectacole, muzee, cinematografe, evenimente sportive, târguri, expoziții” etc.
Astfel, magazinele fizice, companiile din industria de divertisment și firmele de transport nu au obligația de a emite factură fiscală. Aceste societăți pot emite bonuri fiscale sau alte titluri de valoare ce țin locul facturii. În schimb, magazinele online sau furnizorii de utilități nu vor avea la dispoziție aceste alternative. De la 1 ianuarie vor trebui să implementeze sistemul e-Factura.
Ministerul Finanțelor a anunțat că anumite categorii vor fi exceptate de la emiterea e-Factura. Este vorba de „misiunile diplomatice și oficiile consulare, Comunitatea Europeană, Comunitatea Europeană a Energiei Atomice, Banca Centrală Europeană, Banca Europeană de Investiții, Comisia Europeană sau alte organisme internaționale, forțele armate ale statelor membre NATO, cu excepția situației în care acestea optează pentru utilizarea sistemului.”
De asemenea, „asociațiile, fundațiile și agricultorii persoane fizice care aplică regimul special pentru agricultori vor fi exceptați temporar de la utilizarea sistemului RO e-Factura până la 30 iunie 2025, în vederea adaptării la sistem”.