Știrile zilei, 23 iulie. Costurile deficitului și ieftinirea carburanților
În Articol
- Azi e marți, 23 iulie, iar platforma Termene.ro prezintă cele mai importante știri ale zilei. Platforma Termene.ro monitorizează zilnic mediul de afaceri, instituțiile publice, dar și mass-media de specialitate pentru a oferi administratorilor și acționarilor de firme doar știrile importante din punct de vedere economic sau antreprenorial.
Monitorizarea începe de la 08.00 dimineața și se continuă din 3 în 3 ore până ora 22.00.
-
Elcen, memorandum pentru a folosi apa termală drept agent termic
Electrocentrale București și un start-up american specializat, SAGE Geosystems, au semnat un memorandum pentru exploatarea resurselor geotermale din nordul Bucureștiului. Un studiu de fezabilitate va fi făcut până la sfârșitul anului. ”Vom putea integra energia geotermală în sistemul de termoficare al Capitalei, reducând facturile locuitorilor şi folosind energie curată”, a anunțat premierul Marcel Ciolacu, scrie Economica.net.
-
Controale antifraudă pentru a verifica existența caselor de marcat
Vineri, inspectorii antifraudă au controlat comercianții din zona Gării de Nord din București pentru a verifica respectarea obligațiilor de dotare cu aparate de marcat electronice fiscale și de emitere de bonuri fiscale, precum și utilizarea legală a forței de muncă, reiese dintr-un comunicat ANAF. În cadrul controalelor inspectorii au depistat mai multe contravenții pentru care au aplicat sancțiunile prevăzute de lege.
-
Piața produselor din carne procesată, creștere de 13%
În 2023, valoarea vânzărilor cu amănuntul de alimentele procesate din carne a crescut cu 14% în 2023, ajungând la 1,3 miliarde de dolari. În schimb, volumele au scăzut, trendul afectând atât carnea procesată, cât și cea refrigerată, scrie Economica.net, citând datele companiei de cercetare Euromonitor.
-
Ratele fermierilor afectați de secetă ar putea fi suspendate cu un an
Luni, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, s-a întânit cu reprezentanţii băncilor comerciale pentru a discuta soluții pentru acoperirea ratelor şi dobânzilor la credite pentru fermierii care se confruntă cu seceta severă din acest an, scrie Hotnews.ro.
-
Rata creditelor neperformante a ajuns la 2%
Rata creditelor neperformante (NPL – non-performing loans) pe segmentul împrumuturilor populaţiei pentru consum oscilează în jurul a 6% şi este de patru ori mai mare comparativ cu rata NPL la creditele ipotecare, care a rămas sub 2%, la 1,6%, reiese din datele Băncii Naționale, potrivit Ziarului Financiar.
-
Investiție de 60 de milioane de euro într-o fabrică de piese auto în Siret
Anton Hearing, furnizor german de piese auto, va deschide o fabrică în Siret, valoarea investiției fiind de 60 de milioane de euro. ”Primul rezident a fost acceptat în Parcul Industrial. Astăzi s-a semnat contractul de superficie pentru cinci hectare, între firma care administrează parcul şi un investitor german. Investitorul doreşte să construiască, in trei ani, o fabrică unde să lucreze 600 de angajaţi”, a anunțat primarul Siretului, Adrian Popoiu, scrie Hotnews.ro.
-
Ieftinirea carburanților
Petrom, liderul pieței carburanților din România, a ieftinit marți 23 iulie 2024 motorina standard cu 4 bani pe litru. Asta după ce joia trecută, 18 iulie, scăderea de 4 bani pe litru a fost aplicată atât benzinei standard, cât și motorinei standard. În cazul benzinei, mai fuseseră aplicate alte două reduceri de câte doi bani pe litru, pe 12 și 17 iulie. Stația Petrom Vitan, monitorizată de Economedia, afișează marți 23 iulie 2024, următoarele prețuri: 7,45 lei pentru un litru de benzină standard și 7,55 lei pe litru în cazul motorinei standard.
-
Cât ne costă deficitul de fapt
Premierul Ciolacu a anunțat că guvernul negociază cu Comisia Europeană pentru a amâna revenirea deficitului bugetar în ținta de 3%, progresiv, pe termen de 7 ani – recunoscând, în același timp, că anul acesta deficitul va urca spre 7-8% din PIB: argumentele primului ministru par rezonabile, dacă se referă la nevoia de a cofinanța proiectele cu bani europeni. Însă premierul nu a vorbit și despre prețul acestor amânări, susține Curs de Guvernare. Este vorba de dobâzile uriașe pe care România le plătește an de an, în timp ce datoria guvernamentală crește:
în 2023, de exemplu, România a plătit numai dobânzi (fără rate) de aproape 31 de miliarde de lei – adică de 2,5 ori mai mult decât a fost bugetul executat al Sănătății, și de 14,5 ori mai mult decât a fost bugetul executat al Cercetării-Inovării și Digitalizării.
-
Debutul bursier al săptămânii
Săptămâna de tranzacționare a debutat cu un raliu puternic pe principlalele burse europene, cele de la Londra, Paris și Frankfurt. Totuși, BVB nu s-a cuplat acestui raliu, piața fiind trasă în jos de acțiunile gratuite de la Banca Transilvania (TLV) care au pus presiune la vânzare. Pe cele mai mari tranzacții ale zilei, de 15,18 milioane lei, cotația a suferit un recul de 1,91%, până la prețul de 28,25 lei/acțiune, nivel la care capitalizarea bursieră a instituției de credit se ridică la 25,90 miliarde lei (5,21 miliarde euro). Prin contrast, Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), a avansat cu 1,14%, până la prețul de 22,25 lei/acțiune, pe transferuri de 1,48 milioane lei, anunță Profit.ro.
.