Știrile zilei, 21 august. Reguli noi pentru bagajele de cabină la călătoria cu avionul. Amenzi de milioane de lei pentru afacerile cu carte din România
În Articol
- Azi e miercuri, 21 august, iar platforma Termene.ro prezintă cele mai importante știri ale zilei. Platforma Termene.ro monitorizează zilnic mediul de afaceri, instituțiile publice, dar și mass-media de specialitate pentru a oferi administratorilor și acționarilor de firme doar știrile importante din punct de vedere economic sau antreprenorial.
Monitorizarea începe de la 08.00 dimineața și se continuă din 3 în 3 ore până ora 22.00.
-
Reguli noi pentru bagajele de cabină la călătoria cu avionul.
De la 1 septembrie, pasagerii curselor aeriene vor putea transporta lichide în bagajele de mână doar în recipiente din nou doar cu volum maxim de 100 mililitri, arată Agerpres. Pasagerilor li se va cere, de asemenea, să împacheteze toate recipientele într-o singură pungă de plastic transparentă, cu volumul maxim de 1 litru.
-
Lanțul de carmangerii Domidene partener al Penny a preluat 80% din Angst
Angst, unul dintre principalii jucători din industria cărnii, intrat recent în insolvență, cum a anunțat Profit.ro, a intrat în asociere către lanțul de carmangerii Domidene, partener al rețelei de magazine Penny, în baza căreia a adus un acționar nou, pentru a capitaliza compania Angst, a transmis pentru Profit.ro Sorin Minea, proprietarul companiei.
-
Consiliul Concurenței a amendat companii care editează și comercializează carte.
Consiliul Concurenței a sancționat șase companii active pe piața furnizării de carte, precum și Asociația Editorilor din România (AER), cu amenzi în valoare totală de 5,967 milioane lei (aproximativ 1,2 milioane euro) cu argumentul de participare la o înțelegere anticoncurențială, anunță Profit.ro care citează un comunicat al instituției.
Amenzile au fost aplicate astfel:
- Direct Client Services S.R.L. (Librăriile Cărturești) – 3.982.290,66 lei;
- Curtea Veche Publishing SRL – 422.220,85 lei;
- Nemira Publishing House SRL – 324.636,37 lei;
- Humanitas SA – 365.718,84 lei;
- Publica Com SRL – 174.677,34 lei;
- Librăriile Humanitas SA – 582.362,94 lei.
- Asociația Editorilor Din România – 115.696,04 lei
Autoritatea de concurență a constatat, în urma unei investigații, că cele șase companii împreună cu asociația de profil din domeniu și-ar fi coordonat strategiile comerciale și au limitat comercializarea de carte către entitățile care gestionau biblioteca Bookster, în perioada 2017 – 2020, mai precizează Profit.ro.
-
34.500 este numărul locurilor de muncă vacante.
În trimestrul II 2024, numărul locurilor de muncă vacante la nivel național a fost 34.500, în scădere cu 500 față de trimestrul anterior, arată datele Institutului Național de Statistică. Rata locurilor de muncă vacante estimată pentru trimestrul II a fost 0,67%, în scădere cu 0,02 puncte procentuale față de trimestrul precedent. Comparativ cu același trimestru al anului 2023, numărul locurilor de muncă vacante a scăzut cu 4900, iar rata locurilor de muncă vacante a scăzut cu 0,10 puncte procentuale. Aproape 24% din numărul total al locurilor de muncă vacante s-au concentrat în industria prelucrătoare, anunță Economedia.ro.
-
România ar putea profita de producția mică de grâu din Franța, asta dacă producția proprie nu a fi afectată.
Cota Europei pe piața globală a grâului este amenințată din cauza producțiilor în scădere, mai ales în Franța, cel mai mare exportator din blocul comunitar. România, al doilea cel mai mare exportator european, ar putea profita doar dacă efectele secetei nu se vor resimți și mai drastic. Momentan, traderii vând grâul românesc mai ieftin decât se comercializează marfa francezilor, dar Rusia și Ucraina joacă mult sub cotele celor două țări, anunță Economica.net.
-
Despre șofatul autonom cu Tobias Matter, directorul Centrului de Inginerie Bosch din Cluj.
La intrarea unui centru de inginerie din Cluj, se expuneau încă de acum câțiva ani mașini care executau singure, demonstrativ, manevre de parcare: șoferul rămânea la locul său, dar volanul se mișcă fără indicații, folosind camere și senzori, iar mașina făcea parcarea laterală care pe mulți ne-a provocat la școala de șoferi. Între timp, în Statele Unite au apărut, pe câteva drumuri, vehicule în care sistemul preia complet sarcina de conducere în cazuri de utilizare specifice. Vom mai conduce noi, oamenii, mașini peste 10 ani? Vor mai exista școli de șoferi sau vom călători în mașini care nu au decât pasageri? A vorbit pentru Economedia despre viitorul mobilității Tobias Matter, directorul Centrului de Inginerie Bosch din Cluj, un loc în care se lucrează la dezvoltarea unor astfel de soluții.
-
Se construiește tot mai puțin.
În primul semestru din acest an volumul lucrărilor de construcții la clădirile rezidențiale a scăzut cu 22%, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut – potrivit datelor anunțate marți de INS. Deși în primul trimestru părea că sectorul și-ar putea reveni, în trimestrul al doilea și-a continuat prăbușirea. Evoluția agravează problema locuințelor – cu atât mai mult cu cât tinerii au acces tot mai greu la creditele scumpe – iar piața chiriilor tinde să explodeze în marile orașe, anunță Curs de Guvernare.
-
Raiffeisen ar urma să devină din nou activ la BVB printr-o divizie de brokeraj.
După o pauză de 7 ani, Raiffeisen ar urma să devină din nou activ la BVB, printr-o entitate din cadrul grupului care să opereze ca broker român. Raiffeisen vizează reîntoarcerea în brokerajul de retail pentru Bursa de Valori București. Instituția financiară cu capital majoritar austriac a inițiat demersurile pe lângă Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) de a se înregistra ca intermediar pe piața de capital românească după o pauză îndelungată, potrivit unor informații obținute de Profit.ro.