Începând cu 27 iulie 2020, societățile emitente de acțiuni la purtător care nu emit declarații privind beneficiarii reali pot fi excluse de la licitațiile publice. Termenul de depunere al tuturor acțiunilor la purtător va expira în luna ianuarie 2021.

 

Acțiunile la purtător, deși existente în legislația românească încă de la prima formă a Legii nr. 31/1990, publicată în luna noiembrie 1990, au fost mediatizate mai cu seamă în ultimii 3-4 ani.

 

Acțiunile la purtător conferă calitatea de asociat al unei societăți oricărei persoane care deține înscrisul care materializează acțiunea în cauză, putând fi transmise de la un acționar la altul prin simpla înmânare/ tradițiune a înscrisului. Pe aceste acțiuni nu este înscris numele titularului. O comparație poate fi făcută cu bancnotele, care pot fi transferate de la o persoană la alta prin simpla înmânare, fără ca numele deținătorului să fie înscris pe acestea.

 

Conform unei noi legi publicate vineri, 24 iulie 2020, și care a intrat în vigoare la 27 iulie 2020, societăților care au emise acțiuni la purtător li se va putea solicita să emită o declarație pe propria răspundere de către reprezentantul real, prin care să se indice deținătorii/beneficiarii reali ai acțiunilor la purtător, adică datele de identificare ale persoanelor care dețin în concret aceste acțiuni la purtător.

 

Autoritatea contractantă a achiziției publice are obligația de a exclude de la procedura de atribuire un participant care are emise acțiuni la purtător și nu emite declarația privind beneficiarii reali.

 

Conform inițiatorilor legii, la nivelul anilor 2017-2018, existau în România un număr de aproximativ 360 de societăți care emiteau acțiuni la purtător, iar acestor societăți le-au fost atribuite contracte de achiziție publică „la nivelul zecilor de miliarde de euro”.

 

Reamintim că începând cu luna iulie 2019, emiterea de noi acțiuni la purtător a fost interzisă. Prin aceeași lege intrată în vigoare în urma cu aproximativ un an, deținătorii acțiunilor la purtător sunt obligați să depună la sediul societății emitente acțiunile la purtător sub sancțiunea anulării acestora. Termenul de îndeplinire al acestei obligații este de maximum 18 luni calculat din luna iulie 2019, termen care va expira în luna ianuarie 2021.

 

Un articol semnat de dr. Daniel Moreanu, avocat în cadrul Baroului București, publicat de Universul Juridic.

 

Dacă ți se par utile informațiile de pe blogul Termene și vrei să afli când publicăm un nou articol, te poți abona la newsletterul nostru săptămânal.

Vreau să primesc newsletterul

 

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe