România, în zona maximă de risc pandemic
În Articol
După 15 mai, când se încheie starea de urgență, saloanele de înfrumuseţare, cabinetele stomatologice şi unele magazine vor fi deschise, dar circulaţia între localităţi nu va fi permisă în orice situație, iar restaurantele şi hotelurile vor rămâne închise.
Patru noi situații în care MAI permite să plecăm din localitate
- pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă;
- pentru activităţi recreativ-sportive individuale în aer liber – ciclism, alergare, canotaj, alpinism, vânătoare sau pescuit;
- pentru participarea la evenimente familiale, dacă participă un număr limitat de persoane şi sunt respectate regulile de distanţare socială;
- pentru achiziţionarea sau chiar întreţinerea unui autoturism.
Evident că vor rămâne în vigoare și deplasările permise în prezent, respectiv cele în scop profesional (inclusiv la muncile câmpului), pentru îngrijirea unei rude sau în cazul unui deces în familie.
Plecarea din localitate în scop turistic rămâne interzisă, mai ales că hotelurile nu vor fi deschise acestui tip de clienţi, ci doar celor care călătoresc în interes de serviciu. Restaurantele, barurile şi cafenelele din hoteluri nu vor funcționa la început, iar de mâncat va fi posibil doar în regim room service, cu tacâmuri şi veselă de unică folosinţă, precizează Adevărul.
România, în zona maximă de risc pandemic
Deși intrăm într-o perioadă de relaxare a măsurilor restrictive, e nevoie să fim conștienți că pericolul COVID-19 nu a trecut. Mai mult chiar, România e în zona maximă de risc pandemic, alături de SUA, Suedia și Marea Britanie, conform Digi 24.
După 1 iunie, ministerul Sănătății va aplica un sistem de testare la nivel național, ca să evalueze starea imunizării populației și ca să poată controla evoluția epidemiei în România.
Repornirea economiei
Atât guvernul, cât și opoziția par să se concentreze pe relansarea economiei. Executivul a adoptat o nouă Ordonanţă de urgenţă care permite organelor statutare ale societăților să se reunească prin mijloace electronice sau prin corespondență, chiar dacă aceste modalități nu sunt prevăzute în statut, conform News.ro.
Proiectul oferă garanţia că toţii acţionarii/asociaţii beneficiază de tratament egal şi creează premisele exprimării drepturilor acţionarilor minoritari, nefiind afectate garanţiile de transparenţă a adunării generale a acţionarilor şi nici elaborarea documentaţiei de către organele de administrare şi de conducere în pregătirea acesteia. De asemenea, este încurajată folosirea mijloacelor de comunicare la distanţă şi pentru derularea procesului decizional în cadrul organelor societare colegiale de administrare şi conducere, cu garantarea principiului colegialităţii deliberărilor. (Ministerul Justiţiei)
PSD propune 28 de măsuri economice şi sociale pentru repornirea economiei, și anume protejarea locurilor de muncă şi a puterii de cumpărare a românilor. Concret, PSD propune:
- acordarea sumei de 2.250 de lei timp de 3 luni angajatorilor, pentru fiecare angajat care revine la serviciu;
- acordarea sumei de 1.000 de lei timp de 3 luni pentru fiecare persoană care revine la serviciu, dacă își păstrează locul de muncă timp de cel puţin un an;
- suspendarea până la sfârşitul anului a impozitului pe venit, a contribuţiilor şi taxelor locale pentru companiile din sectorul turismului, transporturilor, Horeca, profesii liberale, cosmetică, dacă păstrează locurile de muncă;
- o schemă de ajutor pentru ca oamenii să poată suporta facturile mai mari la energie şi gaze;
- acordarea, pentru o perioadă de 3 luni, a unei indemnizaţii de sprijin în valoare de 700 lei pe lună pentru gospodăriile cu venituri de până la 1.500 de lei pe lună şi de 300 lei pe lună pentru familiile cu venituri de la 1.501 la 2.000 lei pe lună. Aceşti bani vor fi daţi sub formă de vouchere şi vor putea fi folosiţi doar pentru alimente şi medicamente, scrie Agerpres.
În ceea ce privește firmele afectate, PSD propune:
- eşalonarea, pentru o perioadă de 6 luni, a obligaţiilor fiscale, fără penalităţi şi dobânzi;
- linii de credit finanţate prin băncile cu capital de stat CEC şi Eximbank, la dobânzi de maximum 1,7%;
- termene scurte de plată a facturilor de către companiile de stat către operatorii economici privaţi;
- decontarea rapidă a concediilor medicale”, mai arată Agerpres.
Articol publicat pe Universul Juridic.
[shortcode_newsletter]