Business News

Rolul materialelor în construcțiile sustenabile

13 iulie 2023, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Interesul pentru construcțiile sustenabile este în continuă creștere în ultima perioadă, iar materialele utilizate au un rol important în crearea unui viitor verde. Printre beneficiile obținute se află eficiența energetică ridicată, durabilitatea și protejarea mediului înconjurător. Află mai multe informații utile din acest articol.

Ce sunt construcțiile sustenabile?

Construcțiile sustenabile, verzi sau eco-friendly se realizează cu materiale obținute fără a epuiza resursele naturale sau a degrada mediul înconjurător. De asemenea, procesele de proiectare, punere în operă, întreținere și demolare a clădirilor trebuie să aibă un impact minim asupra planetei și a oamenilor.

Principiile de bază ale construcțiilor sustenabile includ utilizarea eficientă a resurselor, a materialelor ecologice, a energiei regenerabile, minimizarea poluării și crearea unui mediu de viață sănătos.

Importanța materialelor în construcțiile sustenabile

Materialele sustenabile au un rol esențial în construcțiile verzi. Printre produsele ecologice utilizate se află plăcile de lemn aglomerat, vata minerală bazaltică și plăcile de gips-carton.

Spre exemplu, beneficiile pereților sau tavanelor false realizate din gips-carton și termoizolate cu vată sunt numeroase, iar cu gama variată de uși de vizitare rigips ai acces ușor la instalațiile termice, sanitare sau electrice mascate. Iată de ce este important să folosești materiale de construcții sustenabile.

1. Eficiență energetică

Un aspect esențial în creșterea eficienței energetice în construcții este utilizarea materialelor și tehnologiilor potrivite. Clădirile sustenabile sunt mai puțin dependente de sistemele de încălzire și răcire convenționale, ceea ce duce la facturi mai mici și la diminuarea impactului asupra planetei.

În plus, în contextul dezvoltării durabile, utilizarea energiei se face într-un mod eficient și bine planificat pentru întregul ciclu de viață a unei clădiri, de la faza de proiectare și construcție până la operațiunile de funcționare și întreținere ulterioară.

2. Durabilitate

Un alt indicator al construcțiilor sustenabile este capacitatea unei clădiri sau a unor materiale de a rezista în timp și de a menține performanțele inițiale. Durabilitatea implică rezistența la condițiile meteo obișnuite sau nefavorabile, dezastre naturale, uzură și deteriorare.

Clădirile sustenabile sunt cunoscute pentru faptul că rezistă bine în timp și că au nevoie de mai puține intervenții pentru mentenanță. Pentru a alege materialele adecvate, este important să iei în considerare mai mulți factori, cum ar fi: originea resurselor naturale, impactul asupra mediului și durata de viață a produselor finite.

Sunt preferate materialele de construcții ecologice, obținute din resurse regenerabile și prin tehnologii eco-friendly, reciclabile sau care provin din produse reciclate.

3. Reducerea impactului asupra mediului

În contextul încălzirii globale, aerului poluat din orașe, cantității uriașe de deșeuri și exploatării necontrolate a resurselor naturale, se pune din ce în ce mai mult accent pe protejarea mediului înconjurător și pe reducerea amprentei de carbon.

Astfel, industria materialelor de construcții oferă o serie de soluții sustenabile pentru realizarea clădirilor verzi. De asemenea, există câteva certificări și principii de care poți să ții cont în construcții: nZEB, LEED, BREEAM etc.

Alegerea materialelor joacă un rol crucial în dezvoltarea construcțiilor sustenabile și în asigurarea unui viitor verde. Acestea contribuie, printre altele, la eficiența energetică ridicată, durabilitatea clădirilor, și la reducerea impactului asupra planetei și a sănătății oamenilor.

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro