Obținerea unui certificat de calificare în domeniul IT (acronim pentru traducerea din engleză a termenului de Tehnologia Informației) poate să nu fie condiționată de studii superioare în domeniul tehnologiei.

Chiar dacă sectorul tehnologiei va fi afectat tot mai mult și în România de folosirea Inteligenței Artificiale (AI), lipsa forței de muncă este încă o problemă cu care se confruntă acest sector autohton. Asta și pentru că specialiștii, cei cu studii superioare, în IT, fie sunt deja angajați în România, fie au plecat în străinătate. Așa că soluția pentru multe companii din domeniu, și nu numai, sunt persoanele care s-au recalificat în domeniul tehnologiei.

În prezent există oferte pentru cei care nu se pricep deloc, dar vor să se recalifice în acest domeniu. Salariile motivante reprezintă unul din principalii factori ai recalificării.

Dacă nu sunt necesare cunoștințe de Tehnologia Informației, există totuși un impediment: limba engleză. Este necesară stăpânirea acesteia, chiar și la un nivel mediu, pentru că terminologia folosită în domeniu este, de cele mai multe ori, în engleză.

Cursuri IT bazate pe practică

Una dintre companiile care oferă cursuri de IT online autorizate de către Ministerul Muncii este NewTech Academy (https://www.newtech.ro/). La final, absolventul primește și un certificat recunoscut la nivel internațional.

„Toate cursurile sunt bazate în special pe practică, și mai puțin pe teorie. Cursanții încep să aibă contact cu lumea programării încă de la prima lecție; în cadrul cursului îți vei crea un portofoliu alcătuit din temele și proiectele individuale sau în echipă, portofoliu care te va ajuta ulterior să-ți găsești un loc de muncă bine plătit în IT. Totodată, programa pune în discuție probleme și tactici din viața reală, ce au rolul de a ajuta cursanții în viața profesională”, susțin reprezentanții NewTech Academy.

În cazul lor, cursurile sunt de Frontend Developer, Fullstack Developer, Data Analyst, SQL, Excel avansat și Graphic designer, UX.
Se poate face o consultație gratuită pentru a vedea fiecare ce se potrivește cel mai bine nevoilor sale. În funcție de tipul de curs, poate dura între 8 săptămâni (80 de ore) și 14 luni (600 de ore). Avantajul pentru cei care lucrează este că toate modulele au loc doar seara.

Un alt exemplu de companie care organizează cursuri de programare și training în IT este CodeCool (https://codecool.com/) . În cazul lor, cursul este autorizat de Ministerul Educației, Ministerul Muncii și de Autoritatea Națională pentru Calificări, iar diploma este recunoscută pe întreg teritoriul Uniunii Europene.

Orele pot avea loc în timpul săptămânii (10 luni), în București, sau online (deci din orice colț al țării cu acces la internet), în weekend (16 luni).

O altă opțiune este oferită de WellCode (https://wellcode.ro/), ce propune variante personalizate, în funcție de profilul fiecărui amator, cu 15-20 de ore săptămânale de învățare ce se întind tot pe durata câtorva luni.
Celor trei variante de mai sus li se adaugă sute de alte oferte ce pot fi găsite, extrem de ușor, la o simplă căutare pe internet.

Costurile cursurilor de IT

Dat fiind întinderea lor, este evident că și costurile sunt pe măsură. Ele variază, în funcție de opțiune, modalitatea de plată și de durată, de la câteva mii de euro la peste 10.000 de euro. Prețul nu ar trebui să fie un factor demotivant: există și variante de cursuri pe care le pot face în rate sau chiar cu plata după momentul angajării.

Un curs de aproape un an în valoare totală de 28.900 de lei, de exemplu, poate beneficia de un discount de -25% dacă e achitat integral la început, poate fi plătit în 24 de rate egale a 1.688 lei/ lună sau achitat la final, la valoarea de 28.900 de lei, odată cu angajarea.

Unde se pot angaja absolvenții și pe ce salarii

Unele companii ce organizează cursuri de IT au dezvoltat și un sector de plasare a forței de muncă pe care o școlarizează.
Este cazul celor de la CodeCool care oferă, prin propria agenție de plasare ( https://business.codecool.com/ ), programatori, testeri, administratori de sistem și manageri de proiecte din zona tech.

Cursuri de IT cu angajare promit și cei de la NewTech Academy, care mizează pe colaborarea cu companii naționale și internaționale specializate în tehnologie, precum și în alte domenii: Intralinks, Qualitest, McCann, Huawei, MRM, Orange, Banca Transilvania etc.

„Am ajutat să devină programatori oameni fără examenul de BAC, oameni cu experiență in domenii total diferite cum ar fi HoReCa, construcții, șoferi, vânzări, până la ingineri cu studii superioare, avocați, medici stomatologi și mulți alții”, susțin și cei de la WellCode. Și ei oferă consultanță în carieră.

Cât privește salariile la care pot aspira proaspeții IT-iști, ele sunt substanțiale, mult peste media salariului mediu brut național.
Cei de la CodeCool susțin că, prin absolvirea unui curs de Full-Stack Developer, nivelul de pornire ar fi de 7.000 de lei brut/ lună ce poate urca, după 2-3 ani de experiență, chiar și la 17.000 lei/ lunar.

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe