Business News

Esența zilei, 28 martie. Lista de probleme care blochează investițiile în României. Proiectul minier românesc aur-cupru de 300 milioane euro nu are aviz de mediu

28 martie 2025, de , in

Monitorizarea începe dimineața, de la 8.00, și va continua  din 4 în 4 ore până ora 22.00.

Caretta, producător român de țiglă metalică, a preluat fabricile din România ale polonezilor de la Viking Pruszynski

Producătorul român de acoperișuri din țiglă metalică Caretta a preluat în toamna anului trecut și fabrica din Filipeștii de Pădure, județul Prahova, după ce în vară cumpărase fabrica polonezilor de la Craiova. Producătorul român de țiglă metalică, fondat de Ciprian Marcu în 2006, a finalizat în toamna anului trecut achiziția cele de-a doua fabrici pe care polonezii de la Viking Pruszynski o aveau în România, anunță Economica.net.

În vara anului trecut, Caretta a preluat fabrica Viking Pruszynski de la Craiova. Decizia a fost una strate­gică, spunea atunci pentru pentru ZF Ciprian Marcu, fondator şi CEO al Caretta, pentru a reduce costuri foarte mari pe zona de sud şi sud-vest. Producătorul avea deja o fabrică în Iași. Polonezii mai aveau o fabrică la Filipeștii de Pădure din județul Prahova, achiziționată la finele anului trecut.

Proiectul minier românesc aur-cupru de 300 milioane euro nu are aviz de mediu și necesită OK-ul Ungariei

Proiectul de exploatare de resurse de cupru și aur din perimetrul Rovina din județul Hunedoara al subsidiarei românești a companiei miniere canadiene Euro Sun Mining, inițiat în urmă cu 20 de ani și care tocmai a fost inclus de Comisia Europeană pe lista celor considerate strategice pentru aprovizionarea cu materii primite critice a Europei și calificate astfel pentru a primi finanțare și alte forme de sprijin din partea UE, a rămas fără aviz de mediu anul trecut, iar pentru obținerea unuia nou este nevoie de acordul Ungariei, relevă date analizate de Profit.ro. Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider În total, 3 proiecte minier-industriale din România au fost incluse pe lista menționată.

Lista de probleme care amână sau blochează investițiile în României

Cu toate că există condiții economice favorabile investițiilor (în special nivelul redus al dobânzilor), companiile din Europa Centrală și de Est (ECE) amână proiecte din cauza incertitudinilor foarte mari. Acestora li se adaugă și probleme structurale, precum disponibilitatea forței de muncă și costul energiei, potrivit unui raport UniCredit Bank, din care reiese că firmele din România, Polonia și Slovacia sunt printre cele mai pesimiste în privința investițiilor.România ar urma să înregistreze o creștere economică de 1,9% din PIB în 2025, a treia cea mai slabă din regiune (după Ungaria +1,8% și Slovacia +1,5%).

Pe de altă parte, nivelul foarte ridicat al deficitului bugetar (-7% din PIB) și al deficitului de cont curent (-7,5% din PIB) face ca economia României să fie cea mai expusă țară din ECE vulnerabilităților externe, anunță Curs de Guvernare.

O nouă companie din România va fi închisă, peste 200 de angajați disponibilizați

Peste 200 de angajați de la o firmă de confecții din municipiul Odorheiu Secuiesc vor fi disponibilizați. Exită chiar informații că firma respectivă va fi închisă, conform Agerpres, citat de Profit.ro. Potrivit informațiilor furnizate de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Harghita, o firmă din industria textilă din Odorheiu Secuiesc a anunțat că, în perioada martie-iunie, dintr-un număr de 253 de persoane vor fi disponibilizate 237. Directorul AJOFM Harghita, Tiberiu Pănescu, a declarat că va rămâne angajat personalul care ține de ”conservarea activelor, până la vânzare”, respectiv persoanele care au contractele de muncă suspendate, cum ar fi cele aflate în concediu medical.

Reguli mai stricte pentru firmele care intermediază angajarea cetățenilor români în străinătate

Guvernul introduce reguli mai stricte pentru firmele care intermediază angajarea cetățenilor români în străinătate, ca măsură de prevenire a cazurilor de exploatare sau trafic de persoane, scrie Rador Radio România, citat de Economedia.ro.

Agențiile de recrutare trebuie să se asigure că persoanele care pleacă la muncă au toate actele necesare și să le informeze despre eventuale restricții de intrare în țara de destinație. Tot acești intermediari trebuie să se ocupe de încheierea contractului de muncă și să asigure întocmirea unui exemplar și în limba română.

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro