Amnistia fiscală pregătită de guvern ar defavoriza persoanele fizice fără datorii la ANAF
În Articol
- Dacă firmele care nu au restanțe la Fisc primesc un bonus de 3% pentru taxele și impozitele plătite în într-un unul din anii 2025-2027, persoanele fizice nu au parte de acest „premiu”. În schimb, sunt premiate persoanele cu datorii la stat, așa cum reiese din informațiile obținute legate de amnistia fiscală anunțată de premierul Marcel Ciolacu.
Prim-ministrul a anunțat, luni, 2 septembrie, că în această săptămână va fi pus în dezbatere publică proiectul amnistiei fiscale pregătite de Ministerul e Finanțe și Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF). Printre noutăți se regăsește și ștergerea obligațiilor fiscale pentru persoanele fizice.
O persoană fizică va trebui să achite 50% din restanța principală (fără sumele accesorii – penalități și dobânzi) la bugetul de stat până la 25 noiembrie. După ce fac această plată, restul datoriei este ștersă în totalitate pentru persoanele cu datorii sub 5.000 de lei. Pentru persoanele cu datorii de peste 5.000 de lei, după plata a 50% din restanța principală, Fiscul va șterge 25% din datoria principală inițială. Totodată, după plata a 50% din datoria principală pentru toate persoanele fizice se șterg sumele accesorii.
Persoanele fără datorii la Fisc, defavorizate
„Apare un nou discount, de 25% – sau chiar 50% pentru sumele mai mici de 5.000 lei – pentru persoanele fizice care își achită până pe 25 noiembrie datoriile restante la 31 august”, este prima reacție a lui Gabriel Biriș, expert fiscal și fost secretar de stat, în ceea ce privește proiectul de aministie a persoanelor fizice.
„La ce se poate referi asta? Nu la impozite pe salarii, drepturi de autor, contracte sportive, dobânzi, dividende si nici chiar pe BVB, ca acolo impozitul se retine de plătitor/broker”, mai explică acesta
„Rămân in principal impozitele pe chirii sau din activități independente -PFA, PFI, II, avocați, notari etc-, adică business-uri mici sau mari făcute pe persoana, nu pe firmă”, mai scrie acesta în postarea de pe Facebook dedicată analizei amnistiei fiscale pentru persoanele fizice.
Studiu de caz: dezavantajul de a fi bun-plătitor
În postare, Gabriel Biriș oferă și un exemplu.
„Să zicem ca anul trecut am câștigat 1.000.000 lei. Este vorba de venituri minus cheltuieli. Câstig pe care l-am declarat pe 25 mai anul acesta. Nu am plătit impozitul de 100.000. Vine guvernul și îmi spune ca dacă plătesc până pe 25 noiembrie mă iartă și de accesorii (100.000*0,03%/zi*240 zile = 7.200 lei), dar si de 25% (25.000 lei), adică de 32.200 lei”.
Acesta continuă: „Numai că eu am fost prost și am plătit 100.000 pe 25 mai. Plus, fiind avocat – nu am firmă, deci nu plătesc nici impozit pe profit și nici pe micro, adică nu am din ce sa scad pe cei 3%”.
Bonusul de bun-platnic pentru firme va costa bugetul public 1,2 miliarde de euro în 2025
Gabriel Biriș a analizat și ultimele modificări legate de amnistia societăților comerciale cu datorii la Fisc.
„Văd ca au renunțat la bonusul de 10% pentru firmele cu întârzieri la plata și l-au înlocuit cu un bonus de 3% din impozitul pe profit/micro pentru companiile care și-au achitat datoriile la zi. Aceasta era măsura criticata de mine săptămâna trecută”, mai scrie acesta pe Facebook.
„Dar nu se mai șterg 85%, ci 100% din accesoriile de întârziere. Cum am zis si in postarea anterioara, nu sunt de acord dar pot înțelege măsura. Au mai fost si vor mai fi.
Companiile care si-au achitat la timp datoriile, primesc bonus 3% din impozitul pe profit sau pe micro, la anul. „Se scade deci in 2025 la venituri, se adaugă la deficit”, mai punctează Biriș.
Acestea estimează că bonusul de 3% acordat firmelor fără datorii în luna august va costa în 2025 bugetul public suma de 1,2 miliarde de lei.
Premierea bun-platnicilor
Premierul Marcel Ciolacu anunță că luni va fi pus în transparență publică actul normativ în baza căruia vor fi anulate dobânzile și penalităţile celor cu datorii la stat, dacă plătesc aceste restanțe până la data de 25 noiembrie.
„Azi va fi pus în transparenţă publică şi actul normativ prin care luăm o serie de măsuri pentru a aduce venituri în plus la buget. Anulăm dobânzile şi penalităţile celor cu datorii la stat dacă plătesc aceste restanţe până la data de 25 noiembrie. Luăm însă şi o măsură în premieră după Revoluţie: răsplătim şi contribuabilii corecţi, cu taxele la zi. Astfel, de luna următoare ei primesc o bonificaţie de 3%, deci plătesc mai puţin către stat. Considerăm că este o formă cât mai firească prin care arătăm un semn de apreciere pentru toţi contribuabilii oneşti din această ţară”, a spus premierul, în debutul şedinţei de guvern.
Astfel, va fi propusă o măsură pentru stimularea contribuabililor bun-platnici, care și-au achitat la timp taxele și impozite. Aceștia vor primi o bonificație sub forma unui credit fiscal, care poate fi utilizată pentru stingerea obligațiilor fiscale datorate către bugetul de stat, pe parcursul a trei perioade fiscale (2025-2028), începând cu anul 2025.
Răsplata rău-platnicilor
- Pentru persoane fizice
O persoană fizică va trebui să achite 50% din restanța principală (fără sumele accesorii – penalități și dobânzi) la bugetul de stat până la 25 noiembrie. După ce fac această plată, restul datoriei este ștersă în totalitate pentru persoanele cu datorii sub 5.000 de lei. Pentru persoanele cu datorii de peste 5.000 de lei, după plata a 50% din restanța principală, Fiscul va șterge 25% din datoria principală inițială. Totodată, după plata a 50% din datoria principală pentru toate persoanele fizice se șterg sumele accesorii.
- Pentru firme
O societate comercială cu datorii la bugetul de stat trebuie să plătească integral restanța inițială (fără sumele accesorii – penalități și dobânzi) până pe 25 noiembrie 2024. După această plată, firmei i se va anula sumele accesorii pe care astfel nu va mai trebui să le achite.