Loading the Amira Audio Citește articolul...
  • Deși Ministerul Economiei, Turismului și Antreprenoriatului nu a publicat proiectul desfășurării Start-Up Nation în 2024, Termene.ro a aflat detaliile dintr-o variantă de lucru discutată de minister și asociațiile de antreprenori. Termene.ro a prezentat deja în exclusivitate că ediția Start-Up Nation va avea două etape. Prima va începe cel mai târziu în iunie și va consta în cursuri de 40 de ore de antreprenoriat. A doua va începe în septembrie, doar pentru antreprenorii care au trecut prin prima etapă, și va consta în depunerea cererii de finanțare.

Una dintre variantele de lucru legate de Start-Up Nation 2024 conține și amănunte despre procedura de înregistrare a proiectelor care solicită finanțări, așa cum a aflat Termene.ro.

Lista formatorilor este în lucru

Pentru etapa cursurilor de antreprenoriat urmează doar să se mai stabilească doar niște condiții privind lista formatorilor care pot susține astfel de traininguri. Candidații care doresc să depună o cerere de finanțare în cadrul Start-Up Nation 2024 vor fi obligați să aibă un certificat care să ateste că au participat la 40 de ore de cursuri de în domeniul afacerilor. 

Termene.ro a anunțat pentru prima dată că ediția din acest an va avea două etape de înscriere.

După ce un viitor beneficiar va încheia cele 40 de ore de cursuri de antreprenoriat susține de un formator avizat de Ministerul Muncii, atunci el va putea să se înscrie pentru o finanțare în cadrul Start-Up Nation 2024.

Pașii pentru depunerea cererii de finanțare

În cadrul întâlnirilor între reprezentanții Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT) și cei ai asociațiilor antreprenoriale s-a schițat și un parcurs cât mai simplu pentru depunerea unei cereri de finanțare în Start-Up Nation 2024. Din varianta de lucru comunicată și Termene.ro reiese că solicitanții de finanțări Start-Up Nation 2024 vor avea de făcut următorii pași până să primească un grant prin care să-și dezvolte afacerea.

  • Pasul 1. La sfârșitul lunii august, începutul lunii septembrie, MEAT va anunța – cu minimum cinci zile înainte de data respectivă – ziua în care vor începe depunerea proiectelor. De exemplu, dacă se decide că înregistrarea aplicației se poate face de pe 6 septembrie, anunțul legat de această dată va fi făcut cel târziu pe 1 septembrie.

 

  • Pasul 2. Cererile de finanțare vor fi înscriere tot pe platforma https://granturi.imm.gov.ro. Website folosit și pentru programul Start-Up Nation din 2022. Astfel, solicitantul trebuie să-și creeze un cont pe această platformă. Aici trebuie precizat că accesul la toate opțiunile platformei https://granturi.imm.gov.ro nu este mereu instant după înscriere, așa că este mai bine ca înscrierea să se realizeze cu 2,3 zile înainte de startul înscrierilor. Odată activat contul, solicitantul poate completa formularul electronic de înscriere.

 

  • Pasul 3. 30 de zile pentru completarea formularului electronic. Din ziua când platforma va fi deschisă pentru depunerea cererilor de finanțare, aplicația va fi deschisă pentru completarea formularului electronic cel puțin 30 de zile. Intervalul se va prelungi dacă bugetul nu a fost epuizat.

 

  • Pasul 4. Din ziua în care se pot face înscrieri, aplicantul trebuie să aleagă dacă aplică pentru Pilonul Start-UP Nation România sau Pilonul Start-Up Nation Diaspora.

 

  • Pasul 5. După completarea formularului electronic și transmiterea lui, solicitanții vor primi automat un mesaj de confirmare a înregistrării, fără a mai putea reveni asupra formularului pentru a face modificări. 

 

  • Pasul 6. Odată încheiată perioada de înscriere în platforma electronică, se vor genera două liste distincte de înscriere, astfel că aplicanții din Start-up Nation Diaspora vor fi afișați separat de cei din pilonul principal denumit Start-Up Nation Romania.

 

  • Pasul 7. Pentru a trece la etapa de verificare administrativă și a eligibilității, este necesar un punctaj minim de jumătate din punctajul maxim. Acum doi ani, maximum a fost 100 de puncte. În 2024 este posibil ca punctajul de la limita de sus să fie de 120 de puncte, așa cum a aflat Termene.ro. S-a propus și o variantă cu 200 de puncte, pentru a permite mai ușor departajarea cererilor.

 

  • Pasul 8. Evaluarea. Atât în pilonul I, cât și în pilonul II, ordinea la contractare se face descrescător în funcție de punctajul obținut, care este calculat în timp real și transparent. Procedura punctării va fi identică la procedura programului Start-Up Nation din 2022. Și acum, se vor acorda maximum 100 sau 120 de puncte, încă se discută asupra variantelor. 

 

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe