Loading the Amira Audio Citește articolul...
  • Conducerea Asociației Naționale a Agențiilor de Turism prevede că 2024 sezonul estival putea fi an mai slab din punct de vedere turistic pentru litoralul românesc atât pentru agenții, cât și pentru hotelurile locale.

Scăderea puterii de cumpărare din cauza inflației precum și faptul că în 2024 avem 4 runde de alegeri ar putea conduce la o scădere a veniturilor agențiilor de turism și hotelurilor locale atât în ce privește sejururile pe Litoral cât și cele din întreg anul 2024, a declarat pentru Termene.ro Alin Burcea, președintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism din România.

„Există foarte multe persoane implicate în aceste alegeri electorale, așa încât pentru mulți 2024 va fi un an fără concediu”, mai adaugă acesta.

Concurența cu vacanța la mare în străinătate

În plus, în ultimii ani pe piața locală au intrat operatori mari din străinătate, cum ar fi Coral sau Join Up, așa încât există o multitudine de oferte care le concurează pe cele ale turoperatorilor locali, a mai spus Burcea.

Minivacanța de 1 Mai și Paște a fost un eșec la încasări

Un prim semnal că 2024 ar putea fi un an mai slab decât 2023 a fost debutul sezonului estival, unii operatori anunțând pentru vacanța de 1 mai și Paște o scădere a veniturilor  față de anul trecut, a spus la rândul său Traian Bădulescu, purtător de cuvânt ANAT.

Un alt factor ce ar putea pune presiune suplimentară pe cererea de pachete turistice este creșterea prețurilor. Astfel, presați de inflație, mulți hotelieri, în special cei care dețin unități de 4 sau 5 stele au crescut prețurile cu 10-20%. Majorările ar fi fost însă necesare, din cauza creșterii costurilor. „Pentru a păstra oamenii, operatorii de turism de pe Litoral au fost obligați să crească și salariile. În prezent, în hoteluri nu mai există venit net sub 3.000 de lei”, a mai spus purtătorul de cuvânt al ANAT.

Creștere marginală a numărului de turiști de pe Litoral în 2023

Anul trecut, numărul turiștilor sosiți pe Litoral a fost de 1,57 de milioane, față de 1,45 de milioane în 2022, creșterea de la un an la altul fiind de 8,2%, după cum indică datele Direcției Județene de Statistică (DJS) Constanța. Tot anul trecut, numărul înnoptărilor pe Litoral a crescut cu 9,4% față de 2022, până la 5,2 milioane.

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe