Link Universul juridic: click aici

 

Ne apropiem de 1 mai şi facem bilanţul luptei cu epidemia de COVID-19.

 

„În România au fost confirmate, până acum, 11.978 de infecții cu coronavirus. Autoritățile fac apel la populație să se informeze doar din surse oficiale. În total, în România au murit 695 de persoane infectate cu coronavirus. Primul caz de coronavirus confirmat pe teritoriul țării a fost anunțat la 26 februarie”, scrie Digi 24.

 

Şeful Societăţii Române de Microbiologie, medicul Alexandru Rafila, a declarat, miercuri seară, că numărul real de cazuri de coronavirus în România nu este cunoscut, întrucât multe persoane au trecut prin boală fără să aibă simptome sau au avut simptome atipice.

 

„Alexandru Rafila crede că au fost de zece ori mai multe cazuri de infectare, însă, chiar şi cu 120.000 de cazuri, raportate la populaţia României, procentul este mic. Medicul afirmă că s-a observat o diferenţă clară între evoluţia pandemiei în ţările din Europa de Est faţă de Europa de Vest, dar nu există nicio explicaţie deocamdată, relatează News.ro.

 

„Nici nu avem mult, avem 12.000 de cazuri diagnosticate şi, probabil, că au fost de 10 ori mai multe, dar, raportat la populaţia României, 120.000 o să vedeţi că este un procent extrem de redus. Din cauza asta nu cred că în România am avut o circulaţie extrem de intensă a virusului, am avut în unele locuri ca Suceava. Nu poţi să compari Suceava nici măcar cu Bucureşti, pentru că am avut la Suceava 3.000 de cazuri, marea majoritate în oraşul Suceava – cel puţn 2.000 de cazuri, un oraş cu 120.000 de locuitori. Am avut la un moment 1.000 în Bucureşti, unde avem 2 milioane de locuitori. Diferenţele sunt foarte, foarte mari. Înseamnă că acolo a circulat foarte mult virusul şi acolo trebuie să iau nişte măsuri”, a mai declarat medicul Alexandru Rafila, scrie News.ro.

 

Presa scrie astăzi despre o declaraţie a reputatului specialist în boli infecţioase din Statele Unite, Dr. Anthony Fauci, care a anunţat că medicamentul antiviral experimental Remdesivir, al companiei de biotehnologie Gilead Sciences, poate deveni tratamentul standard pentru COVID-19.

 

„Rezultatele preliminarii ale unui studiu clinic guvernamental au arătat că pacienţii trataţi cu Remdesivir au avut o perioadă de recuperare mai rapidă cu 31% faţă de cei care au primit placebo, rezultatele fiind salutate de Fauci ca fiind «extrem de importante». Gilead a anunţat miercuri că Remdesivir a ajutat la îmbunătăţirea şanselor de vindecare ale pacienţilor bolnavi de COVID-19, studiul gestionat de autorităţile guvernamentale oferind date suplimentare care sugerează că medicamentul este mai eficace dacă este administrat la începutul infecţiei”, scrie News.ro.

 

Washington Post aduce în atenţia cititorilor săi din lumea întreagă declaraţia unui medic american care spune că accidentele vasculare cerebrale pot fi provocate de noul coronavirus, inclusiv în rândul tinerilor.

 

„Thomas Oxley, un doctor neurolog de la Spitalul Mount Sinai Beth Israel din Manhattan, spune că a fost chemat de urgență pentru a opera un pacient de 44 de ani, ce suferise un accident vascular cerebral, dar a făcut o descoperire care l-a șocat. Bolnavul nu luase niciodată medicamente și nici nu suferea de vreo afecțiune cronică și începuse, brusc, să aibă probleme în a vorbi și a-și  mișca normal partea dreaptă a corpului. În urma analizelor, s-a descoperit că pacientul avea un cheag de sânge destul de mare pe partea stângă a creierului, dar și că acesta era infectat cu noul coronavirus”, scrie Washington Post, citat de Fanatik.ro.

 

Guvernul anunţă că va prelungi măsura plăţii şomajului tehnic de către stat cu o perioadă de două săptămâni sau de o lună, după încetarea stării de urgenţă.

 

„Foarte probabil vom prelungi măsura şomajului tehnic. Nu ne-am hotărât dacă pentru două săptămâni, până la începutul lui iunie, sau pentru încă o lună, dar cu siguranţă o vom prelungi, şi zilele acestea, până la sfârşitul săptămânii, o să luăm o decizie, funcţie şi de setul de decizii primare care trebuie luate, şi anume care sunt sectoarele despre care, conform evoluţiei pandemiei şi a deciziilor autorităţilor, estimăm că nu se va putea relua activitatea imediat. Pe acestea vrem să continuăm să le sprijinim, pentru că nu au activitate şi noi le cerem să rămână închise”, a afirmat ministrul Violeta Alexandru, scrie Agerpres.

 

„Ministrul Muncii a explicat că măsura plăţii şomajului tehnic de către stat va fi înlocuită cu acoperirea de Guvern a unei părţi din costurile salariale ale angajaţilor reveniţi la muncă, măsură care va avea însă în vedere un cuantum mai mic decât cel oferit prin şomajul tehnic”, mai notează Agerpres.

 

În finalul Revistei scriem despre înscrierile la clasa pregătitoare şi la grădiniţă. „Înscrierile la clasa pregătitoare şi la grădiniţă pot fi realizate online, după un calendar stabilit de Ministerul Educaţiei şi Cercetării”, se arată într-o notă publicată pe site-ul Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti, notează Agerpres.

 

„Potrivit sursei citate, evaluarea psihosomatică a copiilor va fi înlocuită cu o declaraţie pe proprie răspundere a părinţilor/tutorilor legali şi o fişă completată de grădiniţa pe care au frecventat-o.

 

Totodată, examenul de titularizare şi pentru definitivare în învăţământ, precum şi examenele de obţinere a gradelor didactice se vor organiza după un calendar comunicat de MEC”, scrie Agerpres.

 

Seară frumoasă!

 

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe