Business News

Esența zilei, 27 ianuarie. Un ordin al Finanțelor va reduce posibilitatea interpretărilor abuzive ale ANAF

27 ianuarie 2025, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Monitorizarea începe dimineața, de la 8.00, și va continua din 4 în 4 ore până ora 22.00.

Electricitatea „verde”, mult mai scumpă decât susţin autorităţile

Facturile pentru energia electrică devin tot mai mari pe măsură ce se extinde utilizarea surselor eoliene şi solare în sistemul energetic naţional, după cum scrie un fost ecologist fanatic, profesorul danez Bjorn Lomborg, în Wall Street Journal, relatează Bursa.

„Datele sunt clare şi arată că ideea conform căreia energia solară şi eoliană conduc la economisirea banilor este o minciună ecologistă”, subliniază în deschidere autorul, iar apoi îşi susţine afirmaţia printr-o ilustrare a corelaţiei dintre ponderea energiei solari şi eoliene în mixul energetic şi preţurile electricităţii la consumatorul final, casnic şi industrial.

„Afirmaţia că energia verde este mai ieftină se bazează pe calcule false care măsoară costul electricităţii doar atunci când soarele străluceşte şi vântul bate”, subliniază Lomborg, iar apoi afirmă că „societăţile moderne au nevoie de energie 24 de ore din 24, ceea ce înseamnă că au nevoie de sisteme de rezervă, adesea alimentate de combustibili fosili”.

Soldul creditelor acordate firmelor și populaței a crescut cu 9% în 2024

Soldul creditului neguvernamental acordat de instituțiile de credit a crescut în luna decembrie 2024 cu 0,8% față de noiembrie 2024 (0,5% în termeni reali), până la nivelul de 421,475 miliarde lei, conform datelor publicate luni de Banca Națională a României, scrie Agerpres.

Comparativ cu aceeași perioadă a anului 2023, creditul neguvernamental a înregistrat o creștere de 8,9% (3,6% în termeni reali), pe seama majorării cu 11,5% a componentei în lei (6,1% în termeni reali) și cu 3,3% a componentei în valută exprimată în lei (evoluție similară în cazul exprimării indicatorului în euro).

Un ordin al Finanțelor va reduce posibilitatea interpretărilor abuzive ale ANAF

Ordinul Ministerului Finanțelor 6649/2024 a fost publicat pe 20 decembrie 2024 în Monitorul oficial, fiind un răspuns la cererea Camerei Consultanților Fiscali prin Uniunea Profesiilor Liberale din România.

Acesta schimbă modul în care Ministerul Finantelor se implică în mod direct pentru înțelegerea și aplicarea de către structurile teritoriale ANAF și de către contribuabili a legislației fiscale, atunci cand aceasta este neclară ori generează disfuncționalități, scrie Hotnews.ro.

Rata șomajului ar urma să fie de 5,3% în 2025

Rata șomajului BIM este estimată pentru 2025 la 5,3%, iar numărul șomerilor la 445.000 persoane, în scădere cu 1,1% față de 2024, conform Prognozei 2024-2028, varianta de toamnă, a Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză, scrie Agerpres.

Populația activă în vârstă de muncă (15-64 de ani) este estimată la 8,247 milioane persoane, iar populația ocupată totală la 7,885 milioane persoane, cea în vârstă de muncă fiind de 7,805 milioane persoane. Numărul de salariați este preconizat la 6,771 milioane persoane. Potrivit sursei citate, în 2026 rata șomajului BIM ar urma să scadă la 5,2%, în 2027 la 5,1%, nivel ce se va menține și în 2028.

Nevoia de bani a Guvernului ne crește ratele la început de an. Până unde se va duce ROBOR?

Foamea de bani a guvernului și arbitrajul între piața monetară interbancară și bugetul statului practicat de unii investitori au ridicat aproape zilnic ratele ROBOR, în ultimele două săptămâni.

De aceea, este foarte probabil ca nivelul ROBOR la 3 și 6 luni să tindă să atingă randamentele la care se vând titlurile de stat sub un an, arată Economica.net.

”Ratele ROBOR vor tinde probabil să atingă nivelul dobânzilor la care se vând titlurile de stat cu scadențe sub un an.”, comentează Adrian Codîrlașu, președinte CFA România.

Top trei pericole pentru economie în 2025. De ce se tem cel mai mult analiştii financiari şi ce ne aşteaptă

Economia României ar urma să accelereze în 2025, la o creştere de 2,5% în cel mai optimist scenariu, arată o mediană a prognozelor economice, atât de la instituţii internaţionale, cât şi româneşti. Cu toate acestea, economia se confruntă cu o serie de obstacole precum deficitul bugetar, atragea banilor din PNRR și problema competitivităţii exporturilor româneşti, potrivit Mediafax.

„Capacitatea guvernului de a reduce deficitul bugetar, la care se adaugă capacitatea sa de a dezgheţa banii din PNRR. A treia îngrijorare este legată de corecţia deficitului extern. Avem o problemă de competitvitate a exporturilor” a spus Ciprian Dascălu, economist-şef al BCR la ZF live.

Motivul revoltător pentru care România refuză banii UE cu dobândă modică și preferă împrumuturi cu costuri record. Analist: „E de studiu de caz”

România se împrumută la costuri record, mai scump și decât Grecia, țară aflată acum câțiva ani în pragul falimentului. Analistul Adrian Negrescu acuză că refuzăm fondurile europene cu dobânzi modice pentru a nu fi obligați să facem reforme, așa că preferăm să ne finanțăm scump.

România primește o nouă lovitură: după ce a fost retrogradată de agenția de evaluare Fitch, a venit rândul agenției de evaluare S&P să retrogradeze perspectiva de rating a României, de la stabilă la negativă, arată Adevărul.

Experții S&P mai avertizează că adoptarea ordonanței cu măsuri fiscal-bugetare nu este suficientă pentru a ține deficitul la cel mult 7,5% din PIB, în acest an.

 

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro