Esența zilei 25 noiembrie. Programul economic al lui Călin Georgescu, câștigătorul primului tur la prezidențiale
În Articol
- Azi e luni, 25 noiembrie, iar „Esența zilei” va rezuma știrile importante pentru mediul de afaceri și va oferi și explicații, puncte de vedere legate de evenimentele prezentate. Rubrica editorială va fi actualizată pe parcursul zilei, așa că informația cea mai importantă de la prânz poate să fie pe locul trei sau patru la sfârșitul zilei.
Monitorizarea începe dimineața, de la 8.00, și va continua din 4 în 4 ore până ora.
Rezultate parțiale alegeri prezidențiale 2024. Georgescu e pe primul loc. Lasconi intră în turul 2
Rezultate parțiale în timp real ale alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie, primul tur de scrutin, au fost publicate pe site-ul prezența.roaep.ro. Pe primul loc se află candidatul independent Călin Georgescu, urmat de Marcel Ciolacu, Elena Lasconi și George Simion, arată Digi24.ro. Pe buletinele de vot au fost 14 candidați.
Se votează încă în diasporă
ACTUALIZARE 04.05 Au fost centralizate voturile din 98,43% din secții. Georgescu rămâne pe primul loc, cu 22,55%. Diferența între Ciolacu și Lasconi a scăzut la 75.000 de voturi în țară. În diaspora, Lasconi este pe locul 2, iar Ciolacu, pe locul 6. Secțiile de votare din SUA și Canada sunt încă deschise, așa că se mai pot întâmpla multe.
Lasconi va intra cel mai probabil în turul 2
ACTUALIZARE 12.30 În jurul orei 12, 30 Elena Lasconi avea în plus peste 2.100 de voturi în fața lui Marcel Ciolacu, ceea ce înseamnă că ar putrea intra în turul final pentru alegerea președintelui.
Programul economic al lui Călin Georgescu, câștigătorul primului tur al alegerilor prezidențiale
Programul economic asumat de Călin Georgescu se numește „Hrană, apă, energie” și propune „un nou model social, economic și politic, inovator și unificator: suveranism-distributismul, menit să producă modificări structurale și, în final, o schimbare de sistem, deoarece pe scheletul actual nu se poate construi cu adevărat”, potrivit documentului.
Realizarea sa practică se face, în opinia câștigătorului primului tur al prezidențialelor, printr-un set de politici publice și măsuri legislative coerent articulate și destinate creării și dezvoltării de bănci populare, cooperative de producție și distribuție, întreprinderi cu lucrători/proprietari, producție în parteneriat, cadastru pus la punct, scrie Hotnews.ro.
Secretar de stat: 16 kilometri din Autostrada Sibiu Pitești vor fi dați curând în folosință
Lucrările la tronsonul de autostradă dintre Curtea de Argeș și Pitești sunt în stadiu avansat de execuție, iar 16 kilometri din acest tronson vor fi dați în folosință în acest an, pe 20 decembrie, a spus secretarul de stat din Minsterul Transporturilor Ionel Scrioșteanu, scrie Economedia.ro.
Spațiul Schengen. Bulgaria și România vor face controale la frontierele tereste și după aderare
Bulgaria și România urmează să intre în Spațiul Schengen, însă controalele la frontierele lor terestre vor rămâne în vigoare timp de cel puțin șase luni după aderarea lor. Acest acord a fost finalizat vineri la Budapesta, unde miniștrii de interne din Bulgaria, România, Austria și Ungaria au semnat o declarație comună, după cum a anunțat președinția ungară rotativă a Consiliului UE.
În timp ce controalele la frontierele terestre dintre România și Ungaria vor persista, granița dintre Bulgaria și Grecia va fi scutită de aceste controale odată ce Bulgaria va intra pe deplin în Schengen, scrie Economedia.ro, citând Novinite.
Finanțarea deficitului bugetar crește dobânda la credite. Lichiditatea din piața bancară a scăzut și ROBOR și-a reluat creșterea
În ultimele 10 zile, ROBOR la 3 luni și cel la 6 luni a crescut cu 20 de puncte de bază, semn că bancile au împrumutat destul de mult statul pentru finanțarea deficitului bugetar, lichiditatea sistemului fiind în ușoară scădere.
Economiștii sunt de părere că ROBOR va rămâne sub 6% în 2024, dar din trimestrul II 2025, IRCC va crește, arată Economica.net. Dobânda la titlurile de stat pe 10 ani a ajuns deja la 7,225%, apropiindu-se de dobânda la care se împrumută băncile de la BNR, în caz de necesitate, care este de 7,5%.
Avans de 20 de puncte de bază pentru ROBOR
Pe 11 noiembrie 2024, nivelul ROBOR la 3 luni era de 5,55%, iar al celui la 6 luni de 5,59%. Pe 22 noiembrie 2024, nivelul acestor indicatori a fost de 5,75%, respectiv 5,79%. Practic, în 10 zile, nivelul ROBOR (indicator luat în calcul în formarea dobânzii pentru creditele ipotecare acordate până în luna mai 2019) a crescut cu 20 de puncte de bază.
România are una dintre cele mai scăzute rate ale locurilor de muncă vacante în industrie, construcţii şi servicii din UE
România se numără printre statele membre ale UE care se remarcă cu una dintre cele mai scăzute rate ale locurilor de muncă vacante în industrie, construcţii şi servicii, de numai 0,8% din totalul locurilor de muncă. La nivelul Uniunii Europene media este de 2,9%, conform unui infografic publicat de Monitorul Social, un proiect al Fundaţiei Friedrich Ebert România.
Rata locurilor de muncă vacante reflectă procentajul posturilor neocupate din totalul locurilor de muncă într-o ţară sau într-un sector de activitate, arată Bursa.