Esența zilei 15 noiembrie. Evoluție sub așteptări a PIB-ul României în T 3. Economiștii modifică prognozele de creștere economică. Criptomonedele, la maximul istoric
În Articol
- Azi e vineri, 15 noiembrie, iar „Esența zilei” va rezuma știrile importante pentru mediul de afaceri și va oferi și explicații, puncte de vedere legate de evenimentele prezentate. Rubrica editorială va fi actualizată pe parcursul zilei, așa că informația cea mai importantă de la prânz poate să fie pe locul trei sau patru la sfârșitul zilei.
Monitorizarea începe dimineața, de la 8.00, și va continua din 4 în 4 ore până ora 22.00.
Nou depozit de gaze
Depomureș, al doilea operator de înmagazinare de gaze naturale din România, care deține un depozit cu capacitate de 300 milioane metri cubi în județul Mureș, a demarat lucrările de execuție la proiectul de construire a unei noi stații de comprimare în cadrul depozitului, atât pentru injecția gazelor în depozit, cât și pentru extracția acestora în vederea livrării în Sistemul Național de Transport (SNT). Compania este controlată de grupul francez Engie, cu 59,59% din capital, al doilea acționar ca importanță fiind compania românească de stat Romgaz (40,4%), care deține și cel mai mare operator de înmagazinare din țară, Depogaz, anunță Profit.ro.
- Investiția va permite ca sistemul energetic să facă față înperioada sezonului rece când consumul de gaze este de câteva ori mai mare decât în perioada anului, în principal din cauza consumului casnic. Consumul anual de gaze al României a fost în 2023 la 11 miliarde de metri cubi. Pe perioada sezonului rece (noiembrie-martie), consumul este undeva la 4,5-5,5 miliarde de metri cubi de gaze, în funcție de temperaturile medii din aceast interval.
Evoluția sub așteptări a PIB-ul României în trimestrul III determină economiștii din băncile comerciale să modifice prognozele de creștere economică
Evoluţia sub aşteptări a PIB-ului României în trimestrul trei determină economiştii să ia în considerare modificarea prognozelor de creştere economică, unii dintre ei vorbind de ajustări semnificative ale cifrelor de la estimări iniţiale de 1,9% până la 0,8% pentru întregul an 2024, arată Economica.net.
„Datele semnal privind PIB-ul pentru trimestrul trei al acestui an au fost semnificativ sub aşteptări, înregistrând o stagnare faţă de trimestrul precedent şi o creştere de doar 1,1% în termeni anuali. Noi anticipam o creştere de 0,5% faţă de trimestrul precedent şi de 2% în termeni anuali, în timp ce consensul Bloomberg era de 0,6% trimestru/trimestru şi 1,6% an/an. După nouă luni, economia a crescut cu doar 0,9% faţă de perioada similară a anului precedent. Având în vedere detaliile limitate furnizate în prezent de Institutul Naţional de Statistică, putem doar specula asupra motivelor acestor rezultate dezamăgitoare. Structura creşterii PIB din T3 2024 va fi publicată pe 6 decembrie. Indicatorii cu frecvenţă ridicată sugerează o încetinire a consumului în T3 2024. Este posibil ca exporturile nete să fi continuat să aibă un impact negativ asupra creşterii economice, deşi datele lunare privind comerţul internaţional de bunuri indică faptul că impactul negativ ar putea fi moderat în acest trimestru comparativ cu cel precedent”, a declarat, joi, pentru AGERPRES, Ciprian Dascălu, economist-şef în cadrul BCR.
Dascălu spune că a agricultura rămâne o incertitudine majoră şi o preocupare în acest trimestru. Cifrele de producţie au fost slabe în acest an, afectate de secetă, ceea ce probabil a tras în jos şi creşterea economică în trimestrul trei.
„Pe de altă parte, investiţiile au continuat probabil să contribuie pozitiv, susţinute de cheltuielile statului în infrastructura. Pe baza noilor date privind PIB şi presupunând că nu vor exista revizuiri semnificative, ne reducem prognoza de creştere economică pentru întregul an la 0,8%, faţă de estimarea anterioară de 1,9%”, afirmă Dascălu.
Din ce vom aduna Bugetul: Economia României a stagnat în T3 și a coborât față de T3 de anul trecut
Produsul Intern Brut (PIB) din trimestrul al treilea din 2024 a stagnat față de trimestrul anterior, pe serie ajustată sezonier. Față de același trimestru din 2023, PIB-ul a scăzut cu 0,2%, reiese din datele publicate joi de Institutul Național de Statistică (INS).
În primele nouă luni din 2024, PIB-ul a consemnat un avans de 0,8% față de aceeași perioadă a anului trecut, arată Cursdeguvernare.ro.
INS a revizuit și avansul din T2 2024, creșterea PIB față de T2 2023 fiind estimată la 0,8%, față de 0,9% anterior (serie ajustată sezonier).
Conducerea BNR susține că ”cele mai recente date și analize indică creșteri trimestriale ceva mai modeste ale economiei în semestrul II 2024 decât s-a previzionat anterior, dar în accelerare graduală, implicând o creștere a dinamicii anuale a PIB în trimestrul III, în condițiile unor evoluții totuși divergente la nivelul componentelor cererii agregate și al sectoarelor majore”.