Business News

Esența zilei 14 noiembrie. Premierul anunță că salariul minim brut crește sigur din 2025. Ministerul Finanțelor a prelungit amnistia fiscală până pe 20 decembrie

14 noiembrie 2024, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Monitorizarea începe dimineața, de la 8.00, și va continua din 4 în 4 ore până ora 22.00.

Ministerul Finanțelor a prelungit amnistia fiscală până pe 20 decembrie

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a anunțat recent prelungirea termenului limită pentru aplicarea amnistiei fiscale până la data de 20 decembrie 2024. Termenul inițial pentru depunerea cererilor de ștergere a datoriilor accesorii după plata debitelor principale era 25 noiembrie.

Prelungirea termenului până la 20 decembrie 2024 a fost decisă în urma sesizărilor din partea Federației Naționale a Sindicatelor din Finanțe, care a atras atenția asupra imposibilității respectării termenului inițial de 25 noiembrie. Conform sindicaliștilor, resursele umane alocate procesării cererilor și condițiile actuale de muncă fac dificilă onorarea solicitărilor contribuabililor în termenul stabilit inițial.

Bonificației de 3% acordată celor bun-platnici va fi permanentă

În plus, Ministerul a precizat că va propune permanentizarea bonificației de 3% pentru contribuabilii care și-au îndeplinit obligațiile fiscale la timp, o inițiativă ce urmărește stimularea conformării fiscale și recunoașterea celor care contribuie constant la bugetul de stat.

A fost aprobat contractul de construire a reactoarelor 3 și 4 de la centrala nucleară Cernavodă

AGA companiei de stat Nuclearelectrica (SNN), controlată de Ministerul Energiei, a aprobat oficial încheierea contractului de inginerie, procurare și management al construcției (EPC) pentru unitățile 3 și 4 de la centrala nucleară Cernavodă, cu un consorțiu format din 6 companii, din Canada, Statele Unite și Italia. Filiala EnergoNuclear a SNN va semna contractul cu Candu Energy din Canada, proprietara tehnologiei omonime folosite la Cernavodă, două subsidiare ale conglomeratului industrial texan Fluor, acționarul majoritar al NuScale, dezvoltatorul tehnologiei reactoarelor modulare mici (SMR) care se vrea implementată la Doicești, italienii de la Ansaldo Nucleare și companiile americane de inginerie Sargent & Lundy și S&L Engineers, anunță Profit.ro.

Salariul minim brut va crește sigur de la 1 ianuarie, anunță premierul

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, la începutul ședinței de Guvern, că „nu există obstacole nici electorale, nici de altă natură” pentru a crește salariul minim brut la 4.050 de lei de la 1 ianuarie 2025, anunță Economedia.ro. „Putem să facem pasul final pentru majorarea salariului minim brut la 4.050 de lei de la 1 ianuarie. (…) Nu există obstacole nici electorale, nici de altă natură și vom crește salariul minim de la 1 ianuarie”, a afirmat Marcel Ciolacu. Decizia creșterii salariului minim brut la 4.050 de lei a fost anunțată de Guvern în urmă cu o lună. Potrivit Executivului, decizia a fost luată în Consiliul Național Tripartit, care reunește Guvernul, patronatele și sindicatele. În prezent, salariul minim brut este de 3.700 lei.

„Cel mai important obiectiv strategic al României”. În doi ani putem ajunge în clubul de elită al țărilor bogate

Aderarea României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) este un subiect despre care nu se vorbește atât de mult, dar care implică, pe un tipar asemănător cu aderarea la Uniunea Europeană, eforturi substanțiale din partea tuturor actorilor importanți din România, de la decidenții politici la mediul de afaceri. Pentru toți, intrarea în acest club de elită ar însemna un mare pas înainte.

„Aderarea la OCDE este cel mai important obiectiv strategic al țării noastre după aderarea la Uniunea Europeană și la NATO”, a declarat Luca Niculescu (foto), secretar de stat în Ministerul de Externe și coordonator național pentru aderarea la OCDE.

Industria românească și-a accelerat scăderea în T3/2024, pe fondul cererii scăzute din zona euro

În primele nouă luni ale anului, producția industrială a scăzut cu -1,7%, ca serie ajustată sezonier, în principal datorită scăderii cu 5,1% a producției de utilități (energie electrică, termică și gaze), industriei prelucrătoare (-2%) și industriei extractive (-1%).

În septembrie productia industriala a scăzut cu 0,1% față de luna anterioară si cu 3,6% fată de septembrie 2023. Cea mai mare scădere în septembrie a fost în sectorul minier (-3,3% lună/lună și -4.1% an/an), industria prelucrătoare a fost constantă față de august și în scădere cu 3,7% față de septembrie 2023 iar producția de energie s-a redus cu 0,5% (lună/lună) și -2,8% (an/an).

Ministerul Finanțelor: Trecerea CNP-urilor pe facturi va fi opțională de la 1 ianuarie 2025

Ministerul Finanțelor va propune modificările legislative pentru ca transmiterea CNP-ului să fie strict opțională pentru relațiile comerciale dintre companie și consumator (B2C), pentru a facilita respectarea obligativității utilizării e-Factura în regim B2C, spune instituția într-o postare pe Facebook. În acest moment, legislația prevede obligativitatea de la 1 ianuarie 2025.

Practic, în cazul facturilor emise către persoane fizice se va trece un cod, dacă nu este oferit CNP-ul.

  • În plus, Ministerul va publica un ghid cu tipurile de facturi utilizate în sistemul național de facturare electronică RO e-Factura. Acesta va oferi detalii despre codurile de TVA și regulile aplicabile facturilor în format electronic, pentru a preîntâmpina eventuale erori în depunerea facturilor. De asemenea, în ceea ce privește sancțiunile la e-TVA, va fi prorogat termenul pana la 30 iunie 2025, arată HotNews.ro.
Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro