Esența zilei, 12 februarie. Comisia Europeană cere României să plătească la timp companiile
În Articol
- Azi e miercuri, 12 februarie, iar „Esența zilei” va rezuma știrile importante pentru mediul de afaceri și va oferi și explicații, puncte de vedere legate de evenimentele prezentate. Rubrica editorială va fi actualizată pe parcursul zilei, așa că informația cea mai importantă de la prânz poate să fie pe locul trei sau patru la sfârșitul zilei.
Monitorizarea începe dimineața, de la 8.00, și va continua din 4 în 4 ore până ora 22.00.
Gradul de umplere a depozitelor de gaze a scăzut sub 40%
Comisia Europeană cere României să plătească la timp companiile
Comisia Europeană a decis miercuri să emită un aviz motivat către România pentru că nu a aplicat în mod corect reglementările Directivei UE 2011/7 privind combaterea întârzierii în efectuarea plăților în tranzacțiile comerciale, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.
Întârzierea plăților afectează negativ afacerile, în special IMM-urile, reducând lichiditățile, afectând creșterea și slăbind reziliența. Conform Directivei, se cere autorităților publice să-și plătească la timp furnizorii, stabilind un exemplu pozitiv în lupta cu comportamentul de plată necorespunzător din sectorul privat, scrie Economica.net.
Statul întârzie rambursările pentru încă 3 programe de finanțare a IMM-urilor. Antreprenorii se tem că vor pierde subvențiile
Antreprenorii care au accesat trei programe lansate la final de 2023 de Ministerul Economiei pentru finanțarea IMM-urilor reclamă o întârziere la rambursarea banilor care ar trebui să acopere 50% din creditul contractat de o firmă înscrisă pentru investițiile eligibile, arată informațiile puse la dispoziție de către aceștia pentru Economedia.
Programele se numesc „microindustrializare”, „dezvoltarea activităților de comercializare a produselor și serviciilor de piață” și „accelerarea dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii”. Fiecare prevede câte un ajutor maxim de 500.000 de lei. Antreprenori înscriși în programe au transmis către Economedia că, deși documentația a fost depusă, iar băncile partenere au transmis-o mai departe, autoritatea de management nu a efectuat rambursările aferente contractelor de finanțare. Astfel, ei trebuie în acest moment să plătească dobânzi ridicate la credite, dar se confruntă și cu posibilitatea pierderii finanțării dacă achită parțial sau total creditul bancar înainte ca statul să facă rambursarea.
Tanczos Barna, despre fondurile UE: Fondurile ministerelor incapabile vor fi realocate
„Am vorbit și eu să mai vorbim săptămâna aceasta cu Comisia (Europeană-n.red.) foarte mult despre PNRR și despre modul în care proiectele întârziate trebuie grăbite. Ministerele de resort trebuie să facă eforturi pentru a implementa exact așa cum și-au propus acele proiecte. Altfel, acele ministere vor pierde bani și este nepermis, din punctul meu de vedere, ca banii europeni să fie pierduți din cauza incapacității instituționale de implementare”, a spus ministrul Finanțelor, Tanczos Barna la o emisiune tv de la Prima News, scrie Hotnews.
Fiecare minister va trebui să grăbească și să accelereze implementarea PNRR sau să se ridice și să spună „da, am fost incapabil să fac implementarea” și atunci fondurile să fie relocate, de exemplu, la alte ministere capabile să facă performanță”, a mai declarat acesta.
Sistemul de irigații se extinde
Sistemul de irigații din România se va extinde anul acesta, iar planul nostru este ca, până în 2027, să ajungem la 2,7 milioane de hectare irigate prin infrastructura principală de irigații, a declarat, marți, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, scrie Agerpres.
”Am avut o întâlnire foarte bună cu formele asociative din agricultură pentru a pregăti campania de irigații pentru anul 2025. Sunt foarte multe aspecte de discutat în cadrul acestor ședințe pe care urmează să le avem. Sunt lucruri legate de parte energetică unde împreună cu domnul ministru Burduja, în perioada următoare, punctual, pe problemele pe care le-au ridicat fermierii din formele asociative, dar și foarte mulți din sectoarele de vegetal, zootehnie și industria alimentară, le vom rezolva împreună cu distribuitorii”, a afirmat Barbu.
Antifrauda ANAF va trimite și somații, după invitații / Ordinul, publicat în Monitorul Oficial. Cine refuză, riscă până la 6 ani de închisoare
ANAF a publicat în Monitorul Oficial Ordinul 128/2025 care schimbă legislația în privința Direcției generale antifraudă fiscală (DGAF). Până acum, inspectori trimiteau contribuabililor doar un document denumit “Invitație”. Ordinul introduce acum „Somația”.
Practic, cei care nu răspund la invitație, vor primi ulterior o somație. În acest nou document, cel vizat va trebui să se prezinte la sediul insituției.
Potrivit textului de lege, ”constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la un an la 6 ani refuzul nejustificat al unei persoane de a prezenta organelor competente documentele legale și bunurile din patrimoniu, în scopul împiedicării verificărilor financiare, fiscale sau vamale, în termen de cel mult 15 zile de la somație”, arată Hotnews.
Motocicliști care vând săpun „vrac” și dozatoare în blocuri, gări și magazine. Soluții testate de gigantul Unilever în așteptarea normei care impune reumplerea tuturor ambalajelor
În așteptarea momentului în care reumplerea ambalajelor la achiziția de produse alimentare și non-alimentare va fi normă la nivel european, urmare a intrării în vigoare a unui nou Regulament privind deșeurile de ambalaje, gigantul Unilever, cu două fabrici în România, derulează la nivel mondial proiecte pilot căutând modalități de a reduce utilizarea plasticului virgin și de a aborda problema deșeurilor din plicuri de plastic.
În Indonezia, spre exemplu, compania a avut cel mai mare succes la clienți folosind motocicliștii ca agenți de vânzări pentru produse precum detergenți pentru care se poate folosi sistemul reumplerii, arată Economica.net.
Falimentul Euroins, decis definitiv de instanță. Cât timp mai au la dispoziție păgubiții pentru a cere plata daunelor de la FGA
Decizia de deschidere a procedurii de faliment în cazul Euroins a rămas definitivă, la data de 11 februarie 2025, după ce Curtea de Apel a respins apelul formulat de fostul lider RCA, a anunțat marți seara Autoritatea de Supraveghere Financiară. Prin urmare, a început să curgă termenul limită de maxim 90 de zile până la care creditorii de asigurări ai fostului lider RCA pot depune cereri de plată la Fondul de Garantare a Asiguraților.
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anunțat marți că a luat act de hotărârea Curții de Apel București, care a respins apelul formulat de Euroins România Asigurare-Reasigurare împotriva Hotărârii nr. 2920/09.06.2023, pronunțată de Tribunalul București în dosarul nr. 8813/3/2023, prin care s-a dispus deschiderea procedurii falimentului acestei societăți, potrivit Hotnews.ro.