Business News

Eliminarea excepțiilor fiscale este plănuită de guvern și Comisia Europeană. Premierul susține că nu va fi nevoie de mărirea TVA

27 iulie 2024, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Scopul prognozelor este să limiteze deficitul bugetar din 2024 care doar după trei luni este de 3,6% din Produsul Intern Brut. După calculele guvernamentale și cele ale experților independenți, deficitul poate crește peste 7% sau chiar 8% din PIB.

Reamintim că în baza normelor europene, fiecare stat membru al Uniunii Europene trebuie să aibă un deficit de 3%. Aceste reguli au fost suspendate în perioada Covid-19, iar România și-a extins cheltuielile mult peste ritmul de încasare.

Plan de reducere a cheltuielilor

Acest calendar ala analizelor între Guvernul României și Comisia Europeană a fost confirmat parțial chiar de premierul Marcel Ciolacu la o întâlnire publică din această săptămână.

Premierul Marcel Ciolacu a afirma că pe 1 septembrie va fi prezentat un plan de reducere a cheltuielilor fiscale care nu va presupune şi mărirea TVA sau creşterea contribuţiilor sociale, transmite Agerpres.

Nu s-ar mări TVA și impozitarea forței de muncă

„Pe 1 septembrie o să venim şi o să prezentăm, nu se măreşte TVA, nu se măreşte impozitarea muncii. Tot spun, unii au râs când am spus că ne trebuie o Românie ordonată, cu adevărat trebuie şi coordonată”, a declarat premierul Ciolacu, vineri, cu ocazia unei vizite în judeţul Buzău.

Este nevoie de digitalizare

El a precizat că este nevoie şi de o digitalizare a infrastructurii fiscale pentru o mai bună analiză şi coordonare.

Trebuie să înţelegem odată că bugetul statului trebuie direcţionat în zonele în care eşti deficitar şi ne arată cifrele şi analizele. Să ai aceste analize în timp real îţi trebuie o digitalizare şi să intervii cu astfel de măsuri, dar să fie cuantificate în timp”, a mai punctat premierul.

Eliminarea excepțiilor fiscale

Prim-ministrul a subliniat că în discuţiile purtate cu Comisia Europeană s-a ajuns la concluzia eliminării unor excepţii fiscale.

„Nu poţi să dai excepţii, (…) să spui ‘sunt excepţii pe viaţă’, că atunci nu mai avem Cod Fiscal şi normal că acest lucru ne-a spus Comisia: nu puteţi trăi într-o lume de excepţii în funcţie de interesul unui grup de oameni sau o abordare sau o datorie a unui partid sau altul. Ce vă spun cu certitudine, medicamentele, alimentele, lucruri deja discutate la Comisie vor rămâne la 9%”, a subliniat Marcel Ciolacu.

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro