Business News

Deficitul României pentru anul 2024 ar putea ajunge până la 9%

9 decembrie 2024, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Gabriel Biriș semnalează că actualele probleme bugetare sunt rezultatul unor politici populiste și al unei administrări defectuoase. Deși bugetul pe 2024 prevedea un deficit de 5% din PIB, acesta a fost rectificat la 6,9%, iar Comisia Europeană a ridicat estimările la 7,9%. Cu toate acestea, Biriș avertizează că deficitul real ar putea atinge 9% din PIB.

„Cum s-a ajuns aici? Știm: populism și credința celor care au fost la butoanele bugetului că dacă aruncă cu bani în stânga și-n dreapta, va fi bine. Nu a fost deloc bine!”, subliniază el într-o postare pe Facebook.

2025, un an al incertitudinilor

Guvernul actual, descris de Biriș ca având un rol de „kamikaze”, va trebui să gestioneze consecințele acestor politici.

Pe lângă deficitul bugetar uriaș, anul 2025 aduce provocări politice majore, inclusiv alegerile prezidențiale programate la începutul primăverii. În acest context, măsurile necesare pentru ajustarea cheltuielilor și reducerea deficitului ar putea fi amânate din motive electorale.

„Mi-e teamă că agonia va fi prelungită și în 2025”, afirmă Biriș, sugerând că lipsa unui consens politic și reticența de a implementa măsuri dure vor continua să afecteze economia.

Criticile

Un alt punct criticat de Gabriel Biriș este activitatea Ministerului Finanțelor, unde un ministru „tehnocrat” este acuzat că implementează măsuri care pun presiune pe contribuabilii corecți și afectează marii antreprenori români.

„La Ministerul Finanțelor avem în continuare un ‘tehnocrat’ care se crede Mesia trimis de Dumnezeu pe pământ să stârpească evaziunea și care continuă cu chinuirea contribuabililor onești”, scrie Biriș.

El menționează și o plângere înregistrată împotriva unei hotărâri guvernamentale recente (HG 1393), despre care susține că afectează grav anumite sectoare economice.

În timp ce România se confruntă cu o situație financiară tot mai dificilă, speranțele pentru redresare depind de măsuri urgente și eficiente din partea noului guvern. Cu toate acestea, incertitudinea politică și presiunile electorale riscă să prelungească criza și să amplifice dezechilibrele economice.

Concluzia lui Gabriel Biriș este sumbră: „Cum vor putea cei care au generat problema să o și rezolve, nu știu… Vom vedea ce va fi cu noul guvern.”

 

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro