Business News

Declarația Unică va fi înlocuită din 2026 a anunțat ministrul Finanțelor. Apare Declarație Unică Digitală pentru veniturile extrasalariale

12 august 2024, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Publicația economică a realizat un interviu cu ministrul Finanțelor, interviu în cadrul căruia Marcel Boloș a anunțat că se intenționează ca din anul 2026 să se renunțe la Declarația Unică. În anul următor, 2025, se va completa actuala Declarație Unică, dar ar urma să fie folosit și noul formular. Formular care va fi denumit Declarație Unică Digitală sau Declarație Unică Inteligentă.

Noua declarație va fi una precompletată și cu calcule deja făcute, în baza informațiilor pe care documentul le va extrage, în cazul fiecărui contribuabil, din toate modulele și bazele de date ale ANAF, cum ar fi e-Factură, e-TVA, e-Transport, a mai anunță ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, în interviu pentru Profit.ro.

Asigurarea de sănătate

În ce privește asigurarea la sănătate a celor care depun declarația unică, vor fi identificate soluții, împreună cu CNAS, conform Profit.ro.

Declarația Unică Inteligentă va fi utilizată și pentru românii care vor folosi sistemul de credit fiscal, dar numai secțiunea de cheltuieli. Potrivit ministrului, doar pentru persoanele care vor sori să se înscrie în sistemul de credit fiscal, ANAF va genera noua declarație, dar numai secțiunea care cuprinde cheltuieli, nu și cea referitoare la venituri.

Declarația Unică Digitală ajuta și la impozitarea veniturilor excepționale

Termene a prezentat încă de pe acum o lună că Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de Administrare Fiscală analizează soluții pentru impozitarea veniturilor excepționale extrasalariale.

Și Premierul Marcel Ciolacu a anunțat de mai multe ori că susține introducerea unei impozitări pe veniturile excepționale. Unii specialiști consultați consideră că acest model fiscal ar însemna practic o renunțare la impozitarea unitară, prin cotă unică a tuturor veniturilor. Aceasta deoarece veniturile excepționale ar urma să aibă cote de impozitare mult mai mari decât taxele actuale pe venit.

Premierul a anunțat în mai multe rânduri că are în vedere introducerea unui impozit pentru veniturile excepționale. Însă impozitarea veniturilor excepționale nu va rezolva problema deficitului pentru că acestea au caracter periodic și nu pot fi o sursă constantă de venituri la buget, declara zilele trecute Gheorghe Ialomițianu, fost ministru de Finanțe, pentru Termene.ro.

Am reușit să aflăm de la reprezentanți ai coaliției care este schița actuală a impozitării veniturilor excepționale.

Impozitul care trebuie reținut se stabilește prin aplicarea cotei de impunere de 10% la venitul brut. Impozitul care trebuie reținut se plătește la bugetul de stat până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care a fost plătit venitul.

Istoria Declarației Unice

Actualul model de depunere a declarațiilor unice fie de către firme, fie de către persoanele fizice a fost aplicat de ANAF din 2012.

Formularul 212, cel care este de fapt Declarația Unică, a fost introdus prin Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 18/2018 și a fost actualizat ulterior pentru a reflecta schimbările legislative și nevoile contribuabililor.

Declarația unică este formularul prin care persoanele ce au alte venituri decât cele din salarii își declară câștigurile și își stabilesc impozitul și contribuțiile sociale datorate (pensie și sănătate).

În cadrul Declarației Unice (Formularul 212) se completa:

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro