- Azi e joi, 20 martie, iar „Esența zilei” va rezuma știrile importante pentru mediul de afaceri și va oferi și explicații, puncte de vedere legate de evenimentele prezentate. Rubrica editorială va fi actualizată pe parcursul zilei, așa că informația cea mai importantă de la prânz poate să fie pe locul trei sau patru la sfârșitul zilei.
Monitorizarea începe dimineața, de la 10.00, și va continua din 4 în 4 ore până ora 22.00.
Transferuri de bani între rude: Cum să eviți impozitul de 70%
Respectarea legislației fiscale în privința transferurilor de bani între persoane fizice, în special între rude, este necesară pentru a evita sancțiunile fiscale, inclusiv impozitul de 70% aplicabil în cazul în care sursa veniturilor nu poate fi demonstrată corespunzător, arată Dr. Av. Radu Pavel, Avocatul Coordonator al Societății Românești de Avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații, conform Profit.ro.
Ce dividende anunță marile companii de stat
Guvernul României va încasa dividende de aproximativ 4,87 miliarde de lei în contul participațiilor majoritare la principalele trei companii ale statului și în contul participației minoritare la OMV Petrom (SNP), potrivit estimărilor CursdeGuvernare.ro.
Comisia Europeană investighează uzina BYD din Ungaria pentru eventuale subvenții ilegale
Comisia Europeană se află în etapele preliminare ale unei anchete privind subvențiile străine acordate fabricii BYD din Ungaria. Comisia Europeană investighează dacă autoritățile din China au acordat subvenții neloiale pentru noua fabrică de automobile electrice BYD din Ungaria, într-o mișcare extrem de sensibilă care vizează aprofundarea legăturilor economice dintre Beijing și Budapesta. Investigația, aflată în etapele preliminare, a fost confirmată pentru Financial Times două persoane familiarizate cu această chestiune, anunță și
Economica.net. Dacă Bruxelles-ul constată că firma chineză a beneficiat de un ajutor de stat incorect, ar putea să o oblige să vândă unele active, să reducă parțial capacitatea, să ramburseze subvenția și, eventual, să plătească o amendă pentru neconformitate.
Cele două scenarii de creștere abruptă a cheltuielilor militare ale României
România a intrat într-o „nouă eră a cheltuielilor europene pentru apărare”, a căror pondere în PIB ar urma să crească cu două treimi sau chiar mai bine de două ori în următorii trei ani, potrivit unor scenarii avansate de analiștii Băncii Comerciale Române.
Războiul de amploare derulat de Rusia în Ucraina, declanșat în februarie 2022, și semnalele tot mai evidente privind o reașezare a politicii externe americane au determinat o reacție a țărilor europene, inclusiv în ceea ce privește perspectiva unor cheltuieli mai mari pentru forțele armate. Această tendință este vizibilă și în România, unde cheltuielile militare au crescut la 2,25% din PIB în 2024 (40 de miliarde de lei), de la 1,6% din PIB în 2023 (25,6 miliarde de lei) și 1,74% în 2022. Ar urma însă să crească și mai mult, potrivit scenariilor studiate de BCR Cercetare și analizate de Profit.ro.