Business News

Esența zilei, 20 martie. Cum să eviți impozitul de 70% la transferuri de bani între rude. Cele două scenarii de creștere abruptă a cheltuielilor militare

20 martie 2025, de , in
  • Azi e joi, 20 martie, iar „Esența zilei” va rezuma știrile importante pentru mediul de afaceri și va oferi și explicații, puncte de vedere legate de evenimentele prezentate. Rubrica editorială va fi actualizată pe parcursul zilei, așa că informația cea mai importantă de la prânz poate să fie pe locul trei sau patru la sfârșitul zilei.

Monitorizarea începe dimineața, de la 10.00, și va continua  din 4 în 4 ore până ora 22.00.

Transferuri de bani între rude: Cum să eviți impozitul de 70%

Respectarea legislației fiscale în privința transferurilor de bani între persoane fizice, în special între rude, este necesară pentru a evita sancțiunile fiscale, inclusiv impozitul de 70% aplicabil în cazul în care sursa veniturilor nu poate fi demonstrată corespunzător, arată Dr. Av. Radu Pavel, Avocatul Coordonator al Societății Românești de Avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații, conform Profit.ro.

Ce dividende anunță marile companii de stat

Guvernul României va încasa dividende de aproximativ 4,87 miliarde de lei în contul participațiilor majoritare la principalele trei companii ale statului și în contul participației minoritare la OMV Petrom (SNP), potrivit estimărilor CursdeGuvernare.ro.

Legea bugetului de stat include la capitolul venituri încasări de 8 miliarde de lei din profiturile companiilor de stat, la fel ca în 2024. Pentru următorii ani sunt prevăzute creșteri la 8,24 miliarde de lei în 2026, la 8,84 miliarde de lei în 2027 și 9,46 miliarde de lei în 2028.

Companiile de stat cu investiții majore au vărsat la buget doar jumătate din profit în ultimii ani

Recordul de vărsăminte la buget datează din 2022, când companiile de stat au generat profituri brute de 17,9 miliarde de lei pe fondul creșterii majore a prețurilor la energie, sector unde activează marile companii de stat. De notat că sezonul de raportări financiare de la bursa locală indică deja o posibilă discrepanță față de proiecțiile bugetare ale Guvernului, în condițiile unei dinamici de temperare a profitabilității în 2025, inclusă de asemenea în proiecțiile companiilor.

Comisia Europeană investighează uzina BYD din Ungaria pentru eventuale subvenții ilegale

Comisia Europeană se află în etapele preliminare ale unei anchete privind subvențiile străine acordate fabricii BYD din Ungaria. Comisia Europeană investighează dacă autoritățile din China au acordat subvenții neloiale pentru noua fabrică de automobile electrice BYD din Ungaria, într-o mișcare extrem de sensibilă care vizează aprofundarea legăturilor economice dintre Beijing și Budapesta. Investigația, aflată în etapele preliminare, a fost confirmată pentru Financial Times două persoane familiarizate cu această chestiune, anunță și Economica.net. Dacă Bruxelles-ul constată că firma chineză a beneficiat de un ajutor de stat incorect, ar putea să o oblige să vândă unele active, să reducă parțial capacitatea, să ramburseze subvenția și, eventual, să plătească o amendă pentru neconformitate.

Cele două scenarii de creștere abruptă a cheltuielilor militare ale României

România a intrat într-o „nouă eră a cheltuielilor europene pentru apărare”, a căror pondere în PIB ar urma să crească cu două treimi sau chiar mai bine de două ori în următorii trei ani, potrivit unor scenarii avansate de analiștii Băncii Comerciale Române.

Războiul de amploare derulat de Rusia în Ucraina, declanșat în februarie 2022, și semnalele tot mai evidente privind o reașezare a politicii externe americane au determinat o reacție a țărilor europene, inclusiv în ceea ce privește perspectiva unor cheltuieli mai mari pentru forțele armate. Această tendință este vizibilă și în România, unde cheltuielile militare au crescut la 2,25% din PIB în 2024 (40 de miliarde de lei), de la 1,6% din PIB în 2023 (25,6 miliarde de lei) și 1,74% în 2022. Ar urma însă să crească și mai mult, potrivit scenariilor studiate de BCR Cercetare și analizate de Profit.ro.

De ce România nu poate frâna bulgărele datoriei publice

Datoria publică a României ca pondere în produsul intern brut (PIB) a ajuns la pragul de 54,6% din PIB la final de 2024, în creștere de la 48,9% din PIB în 2023, potrivit datelor Ministerului Finanțelor. În termeni nominali, datoria administrației publice (datoria guvernamentală) a depășit 964 miliarde de lei, anunță Curs de Guvernare.

Cea mai mare contribuție la creșterea datoriei publice, după cum se poate vedea dintr-o analiză realizată de Consiliul Fiscal, a avut-o deficitul primar (deficitul bugetar fără cheltuielile cu dobânzile asociate datoriei publice), care a fost în fiecare din ultimii 6 ani principalul factor de creștere a datoriei publice. Acest lucru nu se va schimba nici în următorii ani, în condițiile unor deficite ridicate conform planului bugetar-structural pe termen mediu.

Marketplace-ul Trendyol țintește 3.000 de retaileri locali în platformă până la final de an

Trendyol, unul dintre cele mai importante marketplace-uri internaționale de e-commerce, cu originea în Turcia și gigantul Alibaba printre acționari, va deschide în a doua parte a acestui an un birou în România și anunță continuarea investiților mai ales în tehnologie.

La doar un an de la intrarea pe piața locală, marketplace-ul Trendyol își va deschide propriul birou la Bucureșt, caută talente în zona IT și vrea să crească numărul de retaileri locali din platformă de la aproximativ 100, câți are în momentul de față, la aproximativ 3.000 până la finalul anului. Practic, de la 10% cât generează acum retailerii locali din business-ul Trendyol, se va ajunge la 30%. “Suntem un jucător pe termen lung în România”, spune managementul a cărui strategie este de a integra compania  cât mai mult în ecosistemul local, chiar dacă este un jucător multinațional, conform Economica.net.

Mega proiect imobiliar pe celebra platformă Roman Brașov

Dezvoltatorul imobiliar cu capital israelian Hagag Development Europe, controlat de omul de afaceri Yitzhak Hagag, a semnat un memorandum de înțelegere cu scopul achiziției unor imobile, cu o suprafață cumulată de 110.000 de metri pătrați, parte din platforma industrială de autocamioane Roman Brașov. Tranzacția poate deveni cea mai mare încheiată anul acesta pe piața terenurilor, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro. În loc se planifică dezvoltarea unui mega proiect imobiliar, în valoare de peste 200 de milioane de euro.

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro