Business News

Modificări ale competențelor ANAF în legătură cu persoanele care desfășoară activități independente și pentru contribuabilii nerezidenți

29 octombrie 2024, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Acest ordin, cu numărul 6.551, a fost publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 1076 din 28 octombrie 2024 și aduce câteva ajustări cheie în modul de administrare a contribuabililor nerezidenți și a plătitorilor de venit persoane fizice care desfășoară activități independente.

Modificările pentru nerezidenți

Ordinul a decis revocarea  prevederilor de la Litera c) de la articolul 2, alineatul (1) din Ordinul nr. 3.775/2015. Acesta a fost abrogată, simplificând structura inițială a competențelor ANAF.

„Contribuabili nerezidenți persoane juridice care nu au pe teritoriul României un sediu permanent și care organizează și exploatează activitatea de jocuri de noroc în România”, sunt prevederile abrogate.

S-a stabilit o nouă competență a Fiscului pentru contribuabili nerezidenți

Articolul 2, alineatul (4) din Ordinul nr. 3.775/2015. a fost modificat pentru a specifica că Administrația fiscală pentru contribuabili nerezidenți se va ocupa atât de obligațiile fiscale, cât și de soluționarea cererilor de restituire prevăzute de Codul fiscal. Aceste cereri includ restituiri pentru misiunile diplomatice, posturile consulare, și reprezentanțele internaționale fără sediu permanent în România care operează în București.

„Administrația fiscală pentru contribuabili nerezidenți are competența de administrare atât pentru obligațiile fiscale care rezultă potrivit legislației fiscale în vigoare, cât și pentru soluționarea cererilor de restituire prevăzute de Codul fiscal ale misiunilor diplomatice și posturilor consulare acreditate în România, precum și ale reprezentanțelor organismelor internaționale ori reprezentanțelor societăților și ale organizațiilor economice străine pentru care contribuabilul nerezident care le-a înființat nu are un sediu permanent în România, autorizate potrivit legii să își desfășoare activitatea în România, care au sediul în municipiul București, precum și pentru soluționarea cererilor de restituire prevăzute de Codul fiscal ale personalului diplomatic al misiunilor diplomatice, posturilor consulare acreditate în România și al reprezentanțelor organismelor internaționale menționate”, sunt noile prevederi.

Colaborarea dintre direcțiile județene și secțiile consulare

Noul ordin aduce și larificări privind competențele administrațiilor județene ale finanțelor publice.

De acum, administrațiile județene ale finanțelor publice vor gestiona obligațiile fiscale și cererile de restituire pentru posturile consulare și alte organizații internaționale fără sediu permanent în România, dar situate în raza teritorială a fiecărei administrații județene.

Noi reguli pentru plătitorii de venit persoane fizice

Ordinul prevede și introducerea de reguli pentru plătitorii de venit persoane fizice.

La articolul 6, o nouă prevedere (litera a1) stabilește că pentru persoanele fizice care desfășoară activități economice independente sau profesii libere, competența de administrare revine organului fiscal care administrează plătitorul de venit.

„În cazul plătitorilor de venit persoane fizice care desfășoară activități economice în mod independent sau exercită profesii libere, competența pentru administrarea obligațiilor fiscale revine organului fiscal competent pentru administrarea plătitorului de venit”, se precizează în noul ordin.

Excepții de competență pentru împuterniciți și curatori fiscali

Un nou alineat introdus la articolul 7 stabilește că în cazul contribuabililor mari și mijlocii, competența de administrare va reveni organului fiscal din zona unde se află sediul împuternicitului fiscal. Aceleași dispoziții se aplică și împuterniciților fiscali persoane fizice cu activități independente sau profesii libere.

Direcția Generală Proceduri pentru Administrarea Veniturilor și direcțiile generale regionale ale finanțelor publice, alături de unitățile fiscale subordonate, au responsabilitatea de a implementa aceste prevederi.

 

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro