Salut,

Iată despre ce citești azi la cafea:

  • Venituri nedeclarate vs. venituri din surse neidentificate
  • RetuRO funcționează
  • Un nou maxim istoric pentru Bursa de Valori
  • Fonduri pentru „Fabrici de reciclare”
  • Femeile din băncile românești
  • Despre limite sănătoase

2-Jan-30-2024-11-29-31-8313-AMSubiectul zilei


Venituri nedeclarate vs. venituri din surse neidentificate. Ce va conta pentru ANAF?

Introducerea impozitării cu 70% asupra veniturilor nedeclarate, obținute de persoanele fizice din surse neidentificate, lasă loc unei serii de interpretări, dintre care extrem de importantă e determinarea semnificației sintagmei „venituri a căror sursă nu a fost identificată”, scrie Deloitte România, care dă diferite interpretări reglementărilor din Codul Fiscal, în lipsa unor precizări clare din partea autorităților.

  • Persoanele fizice au posibilitatea de a declara voluntar „venituri din alte surse” (definite la articolul 114 din Codul Fiscal). În această categorie sunt incluse toate veniturile care nu au fost definite în cadrul altor secțiuni din Codul Fiscal, dar nu există o listă exhaustivă a acestora;
  • Astfel, în cazul în care autoritățile fiscale constată că nu poate fi identificată proveniența certă a acestor venituri, deși ele au fost declarate ca venituri din alte surse, asta poate atrage aplicarea cotei de 70%?
  • Un răspuns ar putea fi da, însă la fel de valabil este și opusul,  întrucât cota de 70% poate fi aplicată (potrivit acestor prevederi) numai cu condiția ajustării bazei de impozitare;
  • Astfel, declararea veniturilor la categoria „venituri din alte surse” ar atrage aplicarea cotei generale de 10%. Cea de 70% ar fi aplicată asupra bazei impozabile ajustate.

5-4Cifre

1 milion de ambalaje
se colectează în fiecare zi în România, prin Sistemul Garanție-Returnare (SGR), a declarat Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet. „Este un proiect bun de țară care crește de la o lună la alta”. În luna februarie au fost colectate 18 milioane de ambalaje.

39%
din posturile de top management (președinte/director general și vicepreședinte/director general adjunct) ale celor mai mari zece bănci din România sunt ocupate de femei, iar cinci dintre cele 32 de bănci locale sunt conduse de acestea, arată o analiză a BankingNews.ro.

3
este locul pe care îl ocupă Banca Transilvania în topul celor mai puternice branduri bancare din lume în 2024, potrivit raportului Brand Finance. Banca Transilvania a urcat 44 de locuri și în clasamentul general al celor mai valoaroase branduri din lume – până pe locul 252, mărindu-și valoarea cu 34%, până la 686,5 milioane de dolari.

logo icon NL paua #GăseștipeTermene

Pe Termene.ro ai acces rapid și simplu la toate datele fiscale, financiare și juridice de care ai nevoie. Colectăm aceste informații din aproape 20 de surse oficiale, pentru a te asigura că ai cele mai precise și actualizate date la îndemână.

 

Indiferent de nevoile tale de business, Termene.ro este instrumentul perfect pentru tine. Ai la dispoziție o gamă largă de funcționalități, de la monitorizarea partenerilor de afaceri până la targetarea specifică a prospecților. Hai și tu alături de noi și profită de avantajele oferite de Termene.ro!

4-Jan-30-2024-11-29-31-8636-AMLegislație & co.

Intră în vigoare mai multe modificări ale Codului fiscal ce țin de TVA și accize. Legea 33/ 2024 stabilește, de pildă, că în cazul unor reduceri de preț ulterioare, baza de impozitare a TVA se va putea ajusta în mai multe situații. Totodată, legea introduce noi obligații pentru prestatorii de servicii de plată, inclusiv ce informații trebuie să conțină evidențele păstrate de aceștia.

Firmele care au volume mari de facturi ar putea folosi sistemele EDI („electronic data interchange”) și după 1 iulie 2024, data de la care singurele facturi ce vor mai produce efecte fiscale vor fi cele transmise prin e-Factura, notează Avocatnet.ro (paywall). Totuși, e nevoie de unele adaptări tehnice interne în acest sens.

 

Un proiect de lege care prevede transferul atribuțiilor privind protecția consumatorilor de servicii financiar-bancare de la ANPC la Banca Națională a României a fost depus în Parlament. Inițiativa vine la un an și jumătate după ce guvernatorul Mugur Isărescu a cerut oficial această mutare. Transferul de atribuții a fost criticat de reprezentanți ai consumatorilor din cauză că BNR ar fi susținut de-a lungul timpului mai degrabă industria bancară decât interesele clienților persoane fizice.

Cursul lui Marius Ghenea este un must-have atât pentru antreprenorii aflați la început de drum, cât și pentru cei experimentați, deoarece prezintă deopotrivă provocările cu care se confruntă companiile din perspectivă managerială (fie că vorbim despre management financiar sau management executiv), precum și cele ivite din raportarea la realitatea din piață. Marius analizează, cu ajutorul exemplelor, conceptele și componentele cheie ale unei afaceri, de la faza de start-up până la transformarea acesteia într-un business de succes.

8-1Fonduri & investiții

Operatorii economici din domeniul reciclării deșeurilor pot primi până la 8,4 milioane de euro prin programul „Fabrici de reciclare”. Bugetul disponibil prin Planul Național de Redresare și Reziliență este de 220 de milioane de euro. Valoarea maximă eligibilă a ajutorului de stat acordat unui proiect este de 8.4 milioane euro, iar valoarea minimă este de 500.000 de euro. Scopul programului este construirea și punerea în funcțiune a 26 de instalații de reciclare a deșeurilor până în iunie 2026.

Ministerul Finanțelor cere distribuirea a 90% din profiturile companiilor de stat, scrie Economedia.ro. Guvernul a estimat că va colecta 9,7 miliarde de lei din dividende și vărsăminte la bugetul de stat în 2023 și 7,9 miliarde de lei în 2024. Deși distribuirea de dividende de la companiile de stat este o practică uzuală, Ministerul Finanțelor a cerut ca memorandumul depus la Guvern să fie trecut la „Confidențiale”, iar motivul nu este clar.

Bursa de Valori Bucureşti a atins pe 5 martie un nou maxim istoric prin prisma nivelului indicelui de referinţă BET. Evoluția a fost susținută de OMV Petrom (SNP) și Banca Transilvania (TLV), care au marcat maxime istorice de 39,2 miliarde de lei, respectiv 21,3 miliarde de lei în ce privește valoarea de piață. Indicele principal BET a crescut de la începutul anului cu 5,4%, iar în ultimele 12 luni cu 31%. Companiile listate la Bursă au urcat (cumulat) în capitalizare cu peste 10 miliarde de lei anul acesta, de la 309 miliarde la 319,7 miliarde de lei.

Mobile_movTech Box

Startup-ul maghiar Munch, una dintre cele mai mari aplicații anti-risipă alimentară din Europa Centrală și de Est, intră pe piața din România. Munch urmează să se lanseze în primăvara acestui an, mai întâi în București. Este cea mai mare extindere a companiei de până acum. Startup-ul are circa 1,5 milioane de descărcări și 3.000 de parteneri în Ungaria, Cehia și Slovacia. În România este disponibilă deja o aplicație locală similară, bonapp.eco.

 

OpenAI, startup-ul care a lansat ChatGPT, a reacționat după ce a fost dat în judecată de Elon Musk. Compania, pe care Musk a co-fondat-o, susține că miliardarul nu a avut o contribuție semnificativă în dezvoltarea și succesul acesteia. Elon Musk a dat recent în judecată OpenAI pentru că și-ar fi „trădat” obiectivul inițial, acela de a contribui la binele umanității ca organizație non-profit.

3-Jan-30-2024-11-29-31-8475-AMOff topic

📚 Ce are de făcut România pentru a-și construi o piață energetică sănătoasă? Răspunde Dragoș Tâlvescu, economist specializat în energie și dezvoltare durabilă, membru în Consiliul Onorific pentru Energie din cadrul Ministerului Energiei.

👀 Conversațiile mărunte (small talk) sunt adesea subestimate, însă ele reprezintă un mod natural de conectare cu ceilalți. Dacă nu crezi că te pricepi la small talk, acest video marca Harvard Business Review te ajută să te bucuri de conversație folosind niște tactici simple.

 

🎧 În acest interviu din seria The Vast&The Curious, psihologul Raluca Anton vorbește despre redefinirea unor limite sănătoase în relația cu noi înșine, cu oamenii din jur și cu munca noastră. Nimeni nu ne încalcă limitele care sunt clare pentru noi înșine.

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe