Salut,

Iată despre ce citești azi la cafea:

  • ANAF nu folosește toate datele pe care le are
  • Start-up Nation 2024: cursurile de formare sunt obligatorii
  • Rata inflației a scăzut la 6,6%
  • Formularul 396, pus în dezbatere
  • Licitație pentru cloud-ul guvernamental

2-Jan-30-2024-11-29-31-8313-AMSubiectul zilei

ANAF nu folosește toate datele pe care le are,

constată Curtea de Conturi

 

Rapoarte recente ale Curții de Conturi, realizate în urma unor controale la administrațiile ANAF sector 1sector 2Iași, Arad sau Harghita, arată că angajații instituției nu folosesc cantitățile mari de date pe care le au, fie din lipsă de instrumente informatice, fie din lipsă de personal, fie din alte motive, ceea ce subminează colectarea veniturilor la bugetul de stat cu sume importante.

  • „Avem casele de marcat conectate la ANAF, aplicăm e-Factura, e-Transport, depunem diverse declarații, bilanțuri. Totul este la îndemâna Fiscului. Totuși, eficiența lui nu se vede. Cine plătește? Tot noi, prin taxe mai mari”, scrie Hotnews.ro, într-o analiză.
  • O mare problemă este lipsa unor instrumente digitale care să ajute inspectorii să coreleze mai ușor datele, în funcție de anumite criterii, dar și obișnuința de a folosi mijloace vechi. Programul Big Data, care ar trebui să rezolve problemele actuale, este la stadiul de plan, cu termen pentru 2026.
  • Vor folosi la ceva modulele la care lucrează acum Centrul Național de Informații Financiare pentru e-Factura?”, se arată în articolul citat.
  • Curtea de Conturi a constatat că, deși unele firme și persoane fizice trebuiau verificate, acest lucru nu s-a întâmplat în practică, fiind vorba despre neplata TVA, contribuții, impozite pe venit neîncasate.
  • În teritoriu, lucrurile se complică, spun sursele Hotnews.ro, pentru că „e vorba despre un context politic, afaceriști locali, unii cotizează la partide, și ANAF se face că nu vede evaziunea”.

5-4Cifre

6,6%
a fost rata anuală a inflaţiei în luna martie 2024, în scădere de la 7,2% în luna februarie, arată datele Institutului Național de Statistică (INS). Prețurile bunurilor de consum au crescut cu 0,42% în martie, faţă de luna anterioară, și cu 2,35% comparativ cu finalul anului trecut. Cele mai mari majorări au fost înregistrate la servicii (10,20%).

78,2%
dintre angajați și-ar schimba locul de muncă pentru un salariu mai mare, reiese dintr-un sondaj eJobs. Și posibilitatea de a lucra de acasă e un criteriu important pentru 37,2% dintre respondenți. Urmează: oportunitățile de a avansa în carieră (35,9%), mai multe beneficii extrasalariale (33,7%), proiecte care să îi motiveze (35,2%) sau mai multă stabilitate la locul de muncă (29,9%).

1,4 miliarde de lei
este cifra de afaceri – la nivelul anului 2022 – a celor 11.859 de agenți economici care au ca obiect de activitate  „coafura si alte activități de înfrumusețare” (cod CAEN 9602). Detalii despre primele 20 de firme, după cifra de afaceri, pe blogul Termene.ro.

logo icon NL paua#GăseștipeTermene

Pe Termene.ro ai acces rapid și simplu la toate datele fiscale, financiare și juridice de care ai nevoie. Colectăm aceste informații din aproape 20 de surse oficiale, pentru a te asigura că ai cele mai precise și actualizate date la îndemână.

 

Indiferent de nevoile tale de business, Termene.ro este instrumentul perfect pentru tine. Ai la dispoziție o gamă largă de funcționalități, de la monitorizarea partenerilor de afaceri până la targetarea specifică a prospecților. Hai și tu alături de noi și profită de avantajele oferite de Termene.ro!

4-Jan-30-2024-11-29-31-8636-AMLegislație & co.

A fost pus în dezbatere modelul și conținutul formularului 396, „Declarație informativă privind plățile transfrontaliere efectuate de prestatorii de servicii de plată”. De anul acesta, prestatorii de servicii de plată sunt obligați să monitorizeze și să transmită informații despre firmele care primesc mai mult de 25 de plăți transfrontaliere pe trimestru, pentru a combate frauda în comerțul electronic.

  • Datele vor fi centralizate în Sistemul Electronic Central de informații de Plată (CESOP) și puse la dispoziția experților antifraudă din statele membre, prin rețeaua Eurofisc.

Limitarea la 50% a dreptului de deducere a TVA-ului pentru cumpărarea, închirierea sau leasing-ul mașinilor folosite și în alte scopuri decât cele profesionale va fi aplicată până în 2026. Măsura figurează într-un proiect recent al Consiliului UE și reprezintă o nouă derogare de la 2006/112/CE.

8-1Fonduri & investiții

Antreprenorii care vor să se înscrie în programul Start-Up Nation 2024 trebuie să urmeze obligatoriu cursurile de formare antreprenorială, indiferent dacă au absolvit studii economice superioare, cursuri similare sau alte formări, a explicat ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Ștefan-Radu Oprea. Condițiile sunt impuse din finanțarea europeană și nu există o posibilitate de echivalare.

  • Reamintim că Start-Up Nation 2024 va avea două etape: în prima, care va fi lansată cel mai probabil în mai, persoanele fizice se vor înscrie la cursuri de formare antreprenorială, iar în a doua, estimată pentru septembrie, vor depune planurile de afaceri.
  • Start-Up Nation 2024 va fi finanțat cu 400 de milioane de euro.

Luna august ar urma să fie termenul-limită luat în calcul pentru deschiderea înscrierilor în programul Femeia Antreprenor 2024. Se estimează că aproximativ 4.000 de persoane vor beneficia de ajutorul de minimis până în 2027, dintre care 1000 ar putea fi selectate în acest an. Bugetul este de circa 200 de milioane de lei.

 

România negociază un nou acord cu Comisia Europeană pentru ca încadrarea în ținta de deficit de 3% să fie atinsă abia peste trei ani, conform Economedia.ro. Din 2019 încoace, deficitul depășește constant limita de 3%, ceea ce înseamnă că România se află sub procedură de deficit excesiv, cu consecințe negative asupra accesării fondurilor europene.

Mobile_movTech Box

Cloud-ul Guvernamental, un proiect de aproape 80 de milioane de euro, a intrat în procedura de achiziție publică. Cloud-ul guvernamental este o infrastructură IT care va găzdui platformele și aplicațiile informatice ale administrației centrale și care ar trebui să cuprindă sisteme de securitate cibernetică avansate. Toată documentația poate fi consultată pe e-licitație.ro.

 

Inteligența artificială o va depăși pe cea umană anul viitor, estimează Elon Musk. Există însă și un amendament: excepție va face cazul în care cererile de energie și de putere calcul nu vor deveni nesustenabile până atunci, din lipsă de procesoare. În estimarea anterioară, Musk indicase anul 2029, însă tehnologia avansează mai rapid decât se prevăzuse.

3-Jan-30-2024-11-29-31-8475-AMOff topic

📚  Doar 1 din 3 români a votat la ultimele alegeri parlamentare. Ce-i va face pe oameni să meargă la urne în 2024? O analiză interesantă a sociologului Dani Sandu.

👀 Furia face ravagii în corp, mai ales atunci când e reprimată. Expertul Gabor Maté, autorul cărții „Când corpul spune NU”, explică ce poți face ca să procesezi emoții puternice.

🎧 „Mă omoară incertitudinea” e o replică pe care o auzim des. Dar dacă ai deveni confortabil cu ea? Un podcast cu autoarea și jurnalista Maggie Jackson despre cum să faci pace cu lucrurile pe care nu le știi.

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe