• Reprezentanții Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR) subliniază că ouăle și carnea de pui din țară sunt sigure pentru consumatori, conform rezultatelor recente ale analizelor efectuate de către Agenția Europeană pentru Siguranța Alimentelor (EFSA). Aceste analize confirmă că producătorii români respectă cu strictețe legislația în vigoare.
  • Analizele au fost efectuate la solicitarea crescătorilor de pui din România care în urma scandalului în care a fost implicată Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), au solicitat autorităților Uniunii Europene să efectueze controale riguroase din care să reiasă faptul că ei respectă legislația în vigoare, iar carnea de pui și ouăle sunt sigure.

Potrivit comunicatului transmis de Uniunea Crescătorilor de Pasări din România (UCPR), rezultatele analizelor publicate în Raportul EFSA din 26 februarie 2024 arată că ouăle și carnea de pasăre din România sunt sigure pentru consumatori. Niciuna dintre cele peste 3.200 de probe prelevate din carne de pasăre și ouă de consum nu a indicat prezența de hormoni sau alte reziduuri nedorite. De asemenea, doar o singură probă din cele 269 pentru reziduurile de antibiotice a fost neconformă.

Președintele UCPR, Ilie Van, a subliniat că toți producătorii români respectă cu strictețe legislația în vigoare și sunt monitorizați permanent de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).

„Rezultatele analizelor au arătat că, din cele 2.721 de probe prelevate din carne de pasăre şi 481 probe prelevate din ouă de consum, analizate pentru hormoni și alte reziduuri, nu a fost depistată nici o probă neconformă, iar din cele 269 de probe pentru reziduurile de antibiotice doar o probă a fost neconformă”, a declarat președinte UCPR, Ilie Van.

UCPR a explicat că numărul de probe pentru control este stabilit conform Directivei 96/23/CE, iar România a efectuat un număr de teste care depășește media europeană, conform raportului EFSA. Analizele sunt efectuate în laboratoare de stat, iar recoltarea probelor se face periodic și inopinat de către reprezentanții ANSVSA.

Nu sunt probleme nici cu administrarea antibioticelor

În ceea ce privește utilizarea antibioticelor, UCPR a subliniat că acestea sunt folosite doar în scop curativ, sub prescripția și supravegherea medicului veterinar. Producătorii respectă timpul de așteptare după administrarea antibioticelor, astfel încât carnea să nu conțină reziduuri de antibiotice la abatorizare.

„Declarațiile iresponsabile ale unor persoane care se pretind specialiști în diverse domenii, preluate și în presă, aduc grave prejudicii consumatorilor care sunt îndepărtați de produsele sigure, de bună calitate și la prețuri rezonabile oferite de producătorii români. Informațiile denigratoare la adresa sectorului avicol din România aduc grave prejudicii și producătorilor autohtoni cărora le este afectată relația cu parteneri din piețele externe care folosesc scandalurile și dezinformările care apar în mass-media pentru a pune presiuni”, avertizează UCPR.

Potrivit sursei citate, programul de control al siguranței produselor avicole are la bază legislația europeană în domeniu. Astfel, pentru interzicerea utilizării hormonilor în creșterea păsărilor, operează Directiva 96/22, transpusă în legislația românească prin Ordinul ANSVSA 199/2006, cu modificările și completările ulterioare; pentru interzicerea folosirii antibioticelor în hrana păsărilor, operează Regulamentul 1831/2003; pentru depistarea substanțelor farmacologic active, operează Regulamentul 37/2010; pentru depistarea pesticidelor în carne, operează Regulamentul 396/2005; pentru depistarea diferiților contaminanți și micotoxinelor în carne, operează Regulamentul 1881/2006.

UCPR este o asociație cu caracter profesional, fără scop lucrativ, non-guvernamentală, autonomă, cu personalitate juridică, înființată în 1993 cu scopul de a realiza unitatea organizatorică a crescătorilor de păsări din România. UCPR îndeplinește rolul de liant între agenții economici care activează în domeniul aviculturii, reprezentând și comunicând interesele societăților avicole în relația cu instituțiile statului, precum și în relația cu publicul larg.

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe