Active circulante și imobilizate. Totul despre tipurile de active
În Articol
Activele sunt acele mijloace prin care o firmă își poate asigura un venit pentru o perioadă de câțiva ani. Mai academic spus, activele sunt o noțiune esențială în afaceri și în contabilitate, pentru că ele constituie resurse economice care pot genera beneficii economice în viitor pentru firma care le deține.
Activele circulante (curente)
Atunci când vine vorba de clasificarea activelor, este important să știi că ele se împart în două categorii: active circulante (curente) și active imobilizate.
Întrebarea Ce sunt activele circulante? este frecvent întâlnită, tocmai de aceea vom încerca să le definim pe scurt.
Așadar, activele circulante sunt cele care pot fi transformate în lichidități în termen de un an. Ele reprezintă, deci, bunuri și valori care participă la un singur circuit economic, fiind deținute de firmă pe termen scurt.
La rândul lor, activele circulante se împart în mai multe subcategorii:
- stocuri
- creanțe
- investiții pe termen scurt
- imobilele și conturile la bănci
Stocuri
Stocurile sunt acele bunuri materiale deținute de o societate cu scopul de a fi vândute. Câteva exemple de stocuri ar fi mărfurile utilizate în procesul de producție (materie primă, materiale consumabile etc).
Creanțe
Creanțele, cunoscute și sub denumirea de valori în curs de decontare, sunt valori economice pe care o societate le oferă temporar altor persoane, fie ele fizice sau juridice. În schimbul creanțelor, societatea urmează să primească un echivalent valoric reprezentat de o sumă de bani sau de un serviciu.
Investiții pe termen scurt
Investițiile pe termen scurt reprezintă sumele pe care o societate le investește cu scopul de a obține un câștig pe termen scurt (așa cum sunt acțiunile sau obligațiunile).
Imobile și conturi la bănci
Imobilele și conturile la bănci sunt acele valori, sub formă de bani, pe care le deține societatea (casă, conturi curente etc.)
Activele imobilizate
O altă întrebare frecvent întâlnită este: Ce înseamnă active imobilizate? Vom oferi, în continuare, o definiție pentru activele imobilizate.
Activele imobilizate sunt bunuri și valori care, spre deosebire de activele circulante, au o durată de utilizare mai mare de un an, adică nu se consumă de la prima utilizare. Ele se împart în 3 categorii:
- imobilizări corporale
- imobilizări necorporale
- imobilizări financiare
Le vom defini, pe scurt, în continuare.
Imobilizări corporale
Imobilizările corporale mai sunt cunoscute și sub denumirea de imobilizări materiale sau de active fixe intangibile. Ele reprezintă bunuri materiale a căror valoare este mai mare decât limita stabilită de lege, sunt deținute de agenți economici și sunt utilizate pe o perioadă îndelungată în acțiuni precum: producția de bunuri, prestarea serviciilor etc.
Imobilizările corporale cuprind:
- construcții
- instalații tehnice
- mijloace de transport
- aparatură de birou etc.
Imobilizări necorporale
Imobilizările necorporale sunt active nemateriale, imobilizări intangibile, imateriale. Activele necorporabile sunt active identificabile nemonetare, care nu au suport material și care sunt deținute pentru utilizare în procesul de producție sau în procesul de furnizare de bunuri sau servicii.
Imobilizările necorporale cuprind:
- cheltuielile de constituire
- cheltuielile de cercetare și dezvoltare
- concesiunile
- brevetele etc.
Imobilizări financiare
Imobilizările financiare se referă la resurse financiare pe care o societate le investește în capitalul altor unități, pe o perioadă mai mare de un an, și care aduc investitorilor diverse câștiguri.
Ajustări de valoare
Ajustările de valoare cuprind toate corecțiile care au rolul de a ține seama de reducerile valorilor activelor individuale ce au fost stabilite la data bilanțului. Reducerea poate fi temporară sau definitivă și, în funcție de ea, ajustările de valoare pot fi: ajustări permanente (amortizări) sau ajustări provizorii (ajustări pentru depreciere sau pierderi de valoare).
Ajustări pentru activele circulante
În cazul activelor circulante, ajustările de valoare se fac în vederea prezentării lor la cea mai mică valoare de piață sau, în condiții speciale, la o altă valoare minimă atribuită lor la data bilanțului.
Ajustări pentru activele imobilizate
În cazul activelor imobilizate, ajustările de valoare trebuie înregistrate în contul de profit și pierdere. Totodată, ele trebuie prezentate distinct în notele explicative la situațiile financiare, în cazul în care nu au fost prezentate separat în contul de profit și pierdere.
Citește și articolul nostru care lămurește diferențele între obiectele de inventar și mijloacele fixe.
Încă nu ai cont pe Termene.ro?
Testează gratuit platforma |
[shortcode_newsletter]