Business News

Precizările ANAF legate de e-Transport: de la lipsa taxelor până la înregistrarea transporturilor sub 10.000 de lei

23 mai 2024, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Fiscul a clarificat, printr-un comunicat de presă, câteva dintre detaliile utilizării sistemului de monitorizare a mărfurilor denumit e-Transport, care a fost introdus de la 1 ianuarie pentru a reduce evaziunea fiscală.

e-Transport nu presupune nicio taxă, fiind folosit gratuit, deci nu implică alte costuri suplimentare care să permită motivarea creșterii prețurilor.

„În consecință, reiterăm că prin implementarea Sistemului RO e-Transport nu se instituie nicio taxă suplimentară pentru contribuabili, indiferent de mărimea acestora, motiv pentru care o eventuală creștere a prețurilor produselor agroalimentare nu poate fi justificată de obligațiile de declarare a transporturilor de bunuri”, precizează reprezentanții Fiscului.

Sistemele digitale care permit folosirea e-Transport sunt oferite gratuit firmelor.

e-Transport permite identificarea intermediarilor dintre producători și comercianții finali.

„Sistemul RO e-Transport are ca scop monitorizarea transporturilor de bunuri (inclusiv cele cu risc fiscal ridicat pe teritoriul național), permițând autorităților să determine punctele potențiale de deturnare din sau în lanțul de aprovizionare, inclusiv identificarea verigilor intermediare dintre producătorii și comercianții bunurilor”, explică reprezentanții ANAF.

Nu există contribuabili (firme sau persoane fizice) care să fie exceptați.

Lista bunurilor cu risc ridicat va fi suplimentată de la 1 iulie.

Termene.ro a scris despre noile categorii de bunuri considerate cu risc ridicat aici.

„De asemenea, precizăm că, în conformitate cu prevederile art. 8 alin. (1) din Ordinul comun ANAF/AVR nr. 2545/6316/2022, transporturile bunurilor cu risc fiscal ridicat reprezentând produse agricole achiziționate de la producători agricoli pe baza carnetului de comercializare, precum și transporturile bunurilor cu risc fiscal ridicat efectuate de către producătorii agricoli persoane fizice de la locul de deținere la locul de comercializare, menționate la art. 11 alin. (1) și (2) din Legea nr. 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieței produselor din sectorul agricol, cu modificările și completările ulterioare, nu fac obiectul declarării în Sistemul RO e-Transport”, mai explică reprezentanții Fiscului.

Laptele neprelucrat nu trebuie declarat în e-Transport.

Bunurile cu o valoare sub 10.000 de lei nu trebuie declarate.

 

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro