Business News

Depunerea bilanțului fiscal: tot ce e important să știi

31 august 2020, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Unul dintre cele mai importante momente din viața oricărei afaceri este acela în care tragi linie și analizezi situația financiară. Întocmirea bilanțului fiscal nu e necesară doar pentru conducerea companiei, ci și pentru stat.

Ce este bilanțul fiscal, cine și când trebuie să-l depună și care sunt cele mai frecvente greșeli pe care tu le vei putea evita odată ce vei parcurge articolul?

 

Ce este bilanțul fiscal/situația financiară

Bilanțul fiscal reflectă activitatea firmei și exprimă cât de profitabilă este afacerea. Documentul ia în calcul anumiți indicatori economico-financiari și cumulează tot ce deține și tot ce datorează firma ta. Fiecare element bilanțier reprezintă o parte din patrimoniul companiei tale. Acesta este motivul pentru care raportarea periodică a situației financiare este atât de importantă pentru ANAF. Asigură-te că bilanțul tău fiscal este întocmit în mod corect, ca să eviți investigații mai amănunțite sau potențiale amenzi!

 

De ce trebuie să depui situația financiară

Obiectivul oricărui contabil este să întocmească o situație financiară în conformitate cu reglementările contabile aplicabile și să ofere o imagine cât mai fidelă a poziției financiare, a performanței financiare și a altor informații relevante, în conformitate cu condițiile legii, referitoare la activitatea desfășurată. Trebuie să depui această situație pentru ca ANAF să aibă o imagine cât mai fidelă asupra activității firmei tale.

 

Cine trebuie să depună situația financiară anuală

Conform prevederilor legii, entitățile care trebuie să depună situația financiară anuală sunt toate societățile, societățile/companiile naționale, regiile autonome, institutele naționale de cercetare și dezvoltare sau subunități din România care aparțin unor persoane juridice cu sediul sau domiciliul în străinătate, cu excepția subunităților deschise în România de societăți rezidente în state aparținând Spațiului Economic European.

 

Erori comune de evitat la întocmirea bilanțului

Ca să poți respecta termenul de depunere a bilanțului și corectitudinea lui, iată o serie de erori comune pe care ar fi bine să le eviți:

 

Data depunerii bilanțului

Reglementările din România cer ca situația financiară să fie raportată în termen de 150 sau 120  de zile de la încheierea exercițiului financiar. Totuși, din cauza crizei provocate de coronavirus, data limită pentru depunerea bilanțului pe anul 2019 a fost amânat pentru 31 iulie 2020.

Art. XIV.

”Pentru depunerea situațiilor financiare anuale aferente exercițiului financiar 2019, respectiv a raportărilor contabile anuale încheiate la 31 decembrie 2019, termenele prevăzute la art. 36 alin. (1) și (3) și art. 37 din Legea contabilității nr. 82/1991, republicată, cu modificările și completările ulterioare, se prorogă până la data de 31 iulie 2020 inclusiv.” (OUG nr. 48/2020 privind unele măsuri financiar-fiscale.)

 

O serie de entități au fost afectate de amânarea termenului, inclusiv persoanele juridice precum ONG-urile, adică asociații, fundații și federații, dar și persoanele juridice aflate în lichidare. Guvernul a justificat măsura prin faptul că actuala criză sanitară a dus la izolarea persoanelor la domiciliu și a creat astfel dificultăți în ceea ce privește capacitatea entităților de a îndeplini obligațiile legale de depunere a situațiilor financiare anuale.

„Restricțiile impuse prin Decretul nr.195/2020 privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României precum și prin ordonanțele militare emise până la această dată, prin care au fost închise unele activități și au condus la izolarea masivă la domiciliu a persoanelor, creează dificultăți pentru entități în vederea îndeplinirii obligației legate de depunerea situațiilor financiare anuale aferente exercițiului financiar 2019, respectiv a raportărilor contabile anuale încheiate la 31 decembrie 2019. În acest sens, pentru a fi depuse la unitățile teritoriale ale Ministerului Finanțelor Publice, situațiile financiare anuale trebuie să fie aprobate, potrivit legii, aprobare care presupune întrunirea adunării generale. De asemenea, situațiile financiare anuale trebuie să fie însoțite de raportul administratorilor și să fie supuse auditului statutar, respectiv verificării de către cenzori, după caz.

Având în vedere cele menționate anterior, respectiv activitățile numeroase necesare anterior depunerii situațiilor financiare anuale/raportărilor contabile anuale, care presupun o perioadă de timp semnificativă, în contextul situației determinate de noul coronavirus SARS-CoV-2, precum și al solicitărilor primite din partea entităților, de amânare a termenului de depunere a situațiilor financiare anuale aferente exercițiului financiar al anului 2019, este necesară luarea unor măsuri urgente.

În aceste condiții, se impune adoptarea unor măsuri cu privire la prorogarea termenelor prevăzute de legea contabilității pentru depunerea situațiilor financiare anuale aferente exercițiului financiar 2019, respectiv a raportărilor contabile anuale încheiate la 31 decembrie 2019.” (OUG nr. 48/2020 privind unele măsuri financiar-fiscale)

 

În ceea ce privește depunerea bilanțului fiscal pe 2020, rămâne de văzut cum vor evolua lucrurile și dacă vor mai fi acordate amânări.

 

Citește și: Ce înseamnă contabilitatea primară și ce activități presupune?

 

Dacă ți pe par utile informațiile de pe blogul Termene și vrei să afli când publicăm un nou articol, te poți abona la newsletterul nostru săptămânal.

 

Vreau să primesc newsletter-ul

 

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro