Business News

Afacerile din Jurilovca, sat nominalizat să intre în 2024 în lista Best Tourism Villages

Loading the Amira Audio Citește articolul...

Afacerile din satul Jurilvca au reușit să păstreze și să dezvolte specificul pescăresc al comunității rurale. Asta pentru că cele mai multe și cele mai importante afaceri din sat se ocupă de pescuit și turismul aferent.

Nominalizarea la „Best Tourism Villages”

Reamintim că satele românești Jurilovca (județul Tulcea), Vânători Neamț (județul Neamț), Breb (județul Maramureș), Polovragi (județul Gorj), Eibenthal (județul Mehedinți) și Gura Siriului (județul Buzău) sunt pe lista Organizației Mondiale a Turismului (UN Tourism) din care se va alege „Cel mai bun sat turistic” (Best Tourism Villages) la ediția din acest an. Aceasta vine după ce aceste localități rurale au fost înscrise în această întrecere internațională de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT), așa cum au anunțat reprezentanții ministerului.

Organizația Mondială a Turismului (UN Tourism) este agenția Națiunilor Unite responsabilă de promovarea turismului responsabil, durabil și accesibil universal. Concursul început în 2021 a avut anul trecut peste 50 de sate care au intrat pe lista „Best Tourism Villages”. Pentru acest an, satele câștigătoare vor fi anunțate în trimestrul al III-lea.

Sat întemeiat de lipoveni

Comuna Jurilovca a fost întemeiată de lipoveni în pragul secolului al XIX-lea, prima atestare documentară datând din 1826. Deși la începuturile sale era un mic cătun, așezarea s-a dezvoltat devenind la sfârșitul secolului al XIX-lea un centru important al pescuitului în zona Deltei. „În prezent este cea mai mare comunitate de pescari din Deltă, centru de colectare și prelucrare a peștelui, precum și un punct de atracție turistică”, susțin reprezentanții primăriei comunei.

De la Jurilovca se poate ajunge cu vaporașul la Gura Portiței, un sat de vacanță situat pe fâșia îngustă de pământ dintre lacul Golovița și Marea Neagră. Zona reprezintă o parte a rezervației biosferei Delta Dunării.

Afacerile din satul Jurilovca

În satul Jurilvca sunt 119 de agenți economici, așa cum reiese din datele obținute cu ajutorul platformei Termene.ro. Este vorba de firme care au sediul în acest sat din comuna cu același nume. În toată comuna, formată din trei sate, sunt aproape 400 de societăți comerciale. Satele componente ale comunei sunt: Jurilovca – reședința de comună, Vișina și Sălcioara.

Cifra de afaceri a firmelor din satul Jurilovca este undeva sub 40 de milioane de lei. Conform recensământului efectuat în 2021, populația comunei Jurilovca se ridică la 3.694 de locuitori, în scădere față de recensământul anterior din 2011, când fuseseră înregistrați 3.935 de locuitori. Însă, în satul Jurilovca sunt doar 2.039 de locuitori.

Cele mai importante firme

Codurile CAEN din sat

Cele mai des întâlnite activități la firmele din Jurilovca sunt:

Anul înființării societăților din Jurilovca

Din cele 119 firme înregistrate în satul Jurilovca, peste 30 sunt societăți înregistrate în ultimii cinci ani. Apetitul antreprenorilor de a deschide afaceri în această localitate a crescut însă în ultimii ani, după 2019.

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro