Livetext – Știrile zilei pentru antreprenori, 8 mai. Tot ce se întâmplă important astăzi afli de aici
- Azi e miercuri, 8 mai, iar platforma Termene.ro prezintă cele mai importante știri ale zilei. Platforma Termene.ro monitorizează zilnic mediul de afaceri, instituțiile publice, dar și mass-media de specialitate pentru a oferi administratorilor și acționarilor de firme doar știrile importante din punct de vedere economic sau antreprenorial.
Monitorizarea începe de la 08.00 dimineața și se continuă din 2 în 2 ore până ora 22.00. După fiecare interval de 2 ore, dacă e cazul, pagina este actualizată cu știrile noi care ar putea interesa un antreprenor și nu numai.
- Control al Curții de Conturi în Portul Constanța.
România nu a avut în perioada 2016 – 2022 o strategie coerentă de dezvoltare a transporturilor navale, iar activitatea Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime Constanța (CNAPM CT) nu s-a desfășurat într-un mediu stabil și pe baza unor indicatori cheie de performanță, adaptați specificului activității, care să asigure folosirea eficientă a resurselor și implementarea unui plan adecvat de dezvoltare pe termen lung a portului constănțean, relevă concluziile unei misiuni de audit realizată de Curtea de Conturi, transmite Agerpres, citat de Wall-Street.ro.
- Piața IT&C din România a atins pragul de 20 miliarde de euro, în 2022.
- Conflict de muncă deschis de angajații de la Alpha Bank.
Sindicatul Vocea Noastră din Alpha Bank a notificat marți Inspectoratul Teritorial de Muncă București și conducerea băncii despre declanșarea conflictului colectiv de muncă, anunță Profit.ro. Sindicaliștii și-au motivat cererea prin faptul că angajatorul a refuzat să accepte revendicările salariaților în negocierea contractului colectiv de muncă, precum și propunerile de soluționare a acestora formulate de sindicat, chiar dacă oferta băncii a fost superioară celei convenite de curând în negocierea pe ramură de către sindicatele și patronatele reprezentative în domeniu, în privința salariilor compensatorii.
- Agricultura eco din România
În România sunt înregistrați în agricultura ecologică 13.260 de operatori, din care 12.598 de producători agricoli care cultivă puțin peste 644.519 hectare de teren, din cele peste 8 milioane de hectare de teren agricol la nivel național, conform ultimelor date ale Ministerului Agriculturii puse la dispoziția Economica.net. În conversie erau 221.743 ha (34%), în timp ce suprafața certificată ecologic ajunsese la 422.776 hectare (66%). De asemenea, în perioada analizată, erau înregistrați 203 procesatori ecologici; 502 comercianți; 25 de importatori; 25 de exportatori și șase unități de producție pentru acvacultură.
- rtk International, cea mai mare asociație de turism din Germania, intră în România
Organizația ar urma să se concentreze pe segmentul de outgoing, anunță Profit.ro. Astfel, subsidiara locală a rtk international se va concentra pe vânzările B2B, pe segmentul de outgoing. O distribuție a produselor pe segmentul B2C nu este planificată în viitorul apropiat. Într-o etapă ulterioară este posibilă, în schimb, și promovarea turismului de incoming în România, prin intermediul rețelei sale.
- Proiect legislativ care schimbă asigurările de tip RCA.
Economica.net anunța, în exclusivitate, că un grup de parlamentari a propus un set de schimbări istorice pentru legislația RCA. Publicația prezintă amendamentele referitoare la plata reparației doar în baza unei convenții între asigurător și păgubit și la limitarea oferirii unei mașini la schimb. De această dată. Propunerea prevede și noi puteri conferite SAL-Fin, Entitatea de Soluționare Alternativă a Litigiilor de sub umbrela ASF, care devine practic „instanță supremă” în RCA, mai anunță Economica.net.
- Prima ieftinire importantă a benzinei, după 3 luni de scumpiri: în 3 stații din capitală a coborât sub prețul motorinei.
Prețul benzinei standard a coborât sub cel al motorinei în 3 stații Petrom din capitală, în urma deciziei de astăzi a liderului pieței distribuitoare de carburanți de a reduce cu 4 bani/l prețul benzinei, după 3 luni de scumpiri, și de a păstra neschimbat prețul combustibilului diesel, conform datelor analizate de Profit.ro.
- Premier Energy se listează astăzi, 8 mai, la bursă.
Furnizorul de gaze naturale și electricitate Premier Energy, deținut indirect de fondul de investiții Emma Capital al omului de afaceri ceh Jiri Smejc, vine pe bursă, într-o operațiune anunțată în premieră de Profit.ro, cu o ofertă primară de vânzare a până la 25 milioane de acțiuni nou emise în cadrul operațiunii de majorare de capital social, ce poate fi majorată până la maximum 30 milioane de acțiuni, și o ofertă secundară de maximum 6,25 milioane de acțiuni, ce poate fi majorată până la 7,5 milioane de acțiuni. Prețul acțiunilor va fi între 19-21,5 lei, mai anunță Profit.ro.