Business News

Administratorii care lucrează cu fonduri europene riscă pedepse de 15 ani de închisoare dacă nu respectă legea

23 mai 2023, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

O modificare legislativă prevede majorarea până la 15 ani de închisoare a pedepselor ce pot fi aplicate în cazul unor infracțiuni comise cu fonduri europene. Interesant este că se pedepsesc atât „acțiunea cât și inacțiunea”. Pedeapsa maximă prevăzută până în prezent nu depășea 10 ani de închisoare.

Publicată astăzi, în Monitorul Oficial, completează Legea 241/ 2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale. 

În ce condiții se pot primi până la 15 ani de închisoare

Conform noilor prevederi, „constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoarea de la 7 la 15 ani și interzicerea unor dreptui orice acțiune sau inacțiune comisă în cadrul unor scheme frauduloase cu caracter transfrontalier având ca efect diminuarea cu cel puțin 10 milioane de euro, în echivalentul mondei naționale, a resurselor bugetului Uniunii Europene prin:

c) prezentarea de declarații corecte privind TVA pentru a masca în mod fraudulos neplata sau constituirea unor drepturi necuvenite la rambursări de TVA”.

Tentativa este, la rândul ei, pedepsită.

Legea a fost adoptată la începutul lunii februarie dar intră în vigoare abia acum, odată cu publicarea sa în Monitorul Oficial.

Ce alte infracțiuni de evaziune se pedepsesc

Vechea lege prevede mai multe tipuri de infracțiuni din sfera evaziunii fiscale ce se pedespsesc.

Astfel:

Constituie infracțiuni de evaziune fiscală și se pedepsesc cu închisoare de la 2 la 8 ani și interzicerea unor drepturi sau cu amenda următoarele fapte săvârșite în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligațiilor fiscale:

g) substituirea, degradarea sau înstrăinarea de către debitor ori de către terțe persoane a bunurilor sechestrate în conformitate cu prevederile Codului de procedură fiscală și ale Codului de procedură penală.

Dacă prin faptele prevăzute la alin. (1) s-a produs un prejudiciu mai mare de 100.000 euro, în echivalentul monedei naționale, limita minimă a pedepsei prevăzute de lege și limita maximă a acesteia se majorează cu 5 ani.

Dacă prin faptele prevăzute la alin. (1) s-a produs un prejudiciu mai mare de 500.000 euro, în echivalentul monedei naționale, limita minimă a pedepsei prevăzute de lege și limita maximă a acesteia se majorează cu 7 ani.

Cauze de reducere a pedepselor, interdicții și decăderi

Legea prevede și situații de diminuare a pedepsei. Astfel:

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro