Poșta Română este cel mai mare angajator din România, dar deține doar 1% din piața coletăriei
În Articol
Compania de stat Poșta Română este cel mai mare angajator din România, cu peste 23.000 de salariați. Are mai mult de 2.000 de oficii poștale în toată țara. Funcționează ca o companie, iar proprietar este statul român, reprezentat de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării (93% dintre acțiuni) și Fondul Proprietatea.
În 2021, ultimul an pentru care sunt publice bilanțurile firmelor, societatea a realizat o cifră de afaceri de 1,35 de miliarde de lei și un profit de 42 de milioane de lei.
Poșta Română, conform rapoartelor companiei consultate de Europa Liberă, încasează sub 80 de milioane de lei din aceste servicii, jumătate încasați, de fapt, pentru livrări la sediile poștale, nu la domiciliu.
Situația la zi
În timp ce principalii competitori, companii private, fac întreaga cifră de afaceri din livrarea de colete și plicuri la adrese, Poșta Română face sub 5-6% din cifra de afaceri din aceste servicii.
Valentin Ștefan, actualul director al Poștei Române, recunoaște că societatea de stat nu contează pe piața coletăriei. „A fost un sector are a sărit foarte mult în pandemie. Poșta Română este încă un serviciu clasic de distribuire a corespondenței. Pe sectorul coletăriei contăm la 5%, este adevărat. Dacă eliminăm și corespondența internațională, avem o cotă de piața de 1%. Însă, ne pregătim și de acest segment, Poșta va deveni un competitor și pe această piață”, ne spune Valentin Ștefan.
Cum stă competiția
Analiza pe scurt a firmelor celor mai importante care activează pe piața coletăriei a fost realizată cu ajutorul termene.ro, platforma care reunește date despre societățile comerciale din România. Informațiile sunt colectate din peste 30 de surse, reprezentând date publice ale instituțiilor statului român.
- Fan Courier Express SRL din București.
Principalul competitor al Poștei Române, Fan Courier, a realizat o cifră de afaceri de 1,06 miliarde de lei în anul 2021, dar are un profit de 161 de milioane de lei. 3.386 de salariați numără firma. Acționarii societății sunt Adrian Mihai (40%), Neculai Mihai (40%) și Felix-Lucrețiu Pătrășcanu (20%).
- Delivery Solutions (Sameday) din București
A realizat o cifră de afaceri de 600 de milioane de lei în anul 2021, dar are un profit de 4 milioane de lei. 1.114 de salariați numără firma.
Acționarul principal este compania Dante International SA din București, compania care deține și platforma emag.ro. Beneficiarul principal al Dante și Delivery Solutions este firma olandeză MIH B2C Holdings B.V, cu (74.73466%).
- GLS Logistics Systems Româia SRL din Sibiu
A realizat o cifră de afaceri de 336 de milioane de lei în anul 2021, dar are un profit de 68 milioane de lei. 215 de salariați numără firma.
Acționarul principal este compania olandeză General Logistics Systems BV. Societatea este și beneficiarul principal firmei.
- Cargus SRL din București
A realizat o cifră de afaceri de 450 de milioane de lei în anul 2021, dar are și pierderi 54 de milioane de lei. 851 de salariați numără firma.
Acționarul principal este compania Celero Investments S.- R.L din Luxemburg. Societatea este și beneficiarul principal firmei.
- DHL International Romania SRL din București
A realizat o cifră de afaceri de 417 de milioane de lei în anul 2021, dar are un profit de 6 milioane de lei. 629 de salariați numără firma.
Acționarul principal este compania olandeză Deutsche Post International, offshore care face parte din grupul german Deutsche Post. Societatea este și beneficiarul principal firmei.
- FedEx Express Romania Transportation (TNT) și
A realizat o cifră de afaceri de 336 de milioane de lei în anul 2021, dar are un profit de 68 milioane de lei. 215 de salariați numără firma.
Acționarul principal este compania olandeză General Logistics Systems BV. Societatea este și beneficiarul principal firmei.
- Dynamic Parcel Distribution (DPD) din București
A realizat o cifră de afaceri de 324 de milioane de lei în anul 2021, dar are un profit de 24 milioane de lei. 675 de salariați numără firma.
Acționarul principal este compania bulgară Speedy AD, cu (99,9%). Societatea bulgară este și beneficiarul principal firmei.
- Nemo Expres Logistic SA din București
A realizat o cifră de afaceri de 138 de milioane de lei în anul 2021, dar și pierderi de 2 milioane de lei. 344 de salariați numără firma.
Acționarul unic este Florian Stănilă.
- Bookcourier Logistics SRL din București
A realizat o cifră de afaceri de 19,7 de milioane de lei în anul 2021, dar are un profit de 2 milioane de lei. 37 de salariați numără firma. Mihai Alexandru Rotaru și Gheorghe Sava sunt cei doi co-acționari ai societății.
Analiza
Specialistul în domeniul economic Adrian Negrescu crede că serviciile plătite de stat, cum ar fi plata pensiilor, a drepturilor sociale, taxele către instanțe sunt serviciile care țin în viață Poșta Română. „Nu știu dacă zona privată ar fi interesată să ofere astfel de servicii. Chiar și așa, e clar că Poșta Română trebuie reformată”, ne spune acesta.
Schimbarea
Valentin Ștefan, actualul director general al Poștei Române, spune că vrea să prindă din urmă concurența pe piața livrărilor. El consideră că segmentul poștei clasice – respectiv tot ce înseamnă scrisori – scade și, în curând, acest serviciu nu o să mai reprezinte o afacere de succes.
Concedieri
Șeful Poștei Române ne asigură că se va reduce și numărul angajaților. Pentru 2023 este negociată cu sindicatele o cifră de pese 1.000 de persoane disponibilizate. „Ne-am înțeles cu liderii sindicali. Liderii sindicali au înțeles că societatea trebuie reformată ca să aibă un viitor”, ne mai spune Valentin Ștefan.