Esența zilei, 13 februarie. România a înregistrat cel mai mare deficit de încasare a TVA din UE, de 30,6%
În Articol
- Azi e joi, 13 februarie, iar „Esența zilei” va rezuma știrile importante pentru mediul de afaceri și va oferi și explicații, puncte de vedere legate de evenimentele prezentate. Rubrica editorială va fi actualizată pe parcursul zilei, așa că informația cea mai importantă de la prânz poate să fie pe locul trei sau patru la sfârșitul zilei.
Monitorizarea începe dimineața, de la 8.00, și va continua din 4 în 4 ore până ora 22.00.
Deficitul de cont curent a crescut cu peste 36%, până la 29,370 miliarde de euro, în 2024
Contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un deficit de 29,370 miliarde de euro, în 2024, comparativ cu 21,491 miliarde euro în 2023, potrivit datelor Băncii Naţionale a României, publicate joi, scrie Economica.net.
În structura acestuia, balanţa bunurilor a consemnat un deficit mai mare cu 3,854 miliarde euro, balanţa serviciilor a înregistrat un excedent mai mic cu 1,815 miliarde euro, balanţa veniturilor primare a înregistrat un deficit mai mare cu 1,273 miliarde euro, iar balanţa veniturilor secundare a înregistrat un excedent mai mic cu 937 milioane euro.
Piața românească de fuziuni și achiziții a revenit în 2024 la nivelul anului 2019 (analiză)
Piața de fuziuni și achiziții din România a înregistrat anul trecut 239 de tranzacții anunțate, cu o valoare totală estimată de 5,9 miliarde euro, conform unei analize a PwC România, prezentată în cadrul Conferinței Anuale M&A.
Comparativ cu anul 2023, piața de M&A a înregistrat o creștere de 12%, cele mai dinamice sectoare fiind imobiliarele, serviciile financiare și energia. ”Piața românească de M&A a fost într-o efervescență continuă de la pandemie. Deși anul trecut nu a avut loc un megadeal (peste un miliard de euro) și nici prea multe exit-uri din partea fondurilor de investiții, atât volumul, cât și valoarea pieței de M&A au crescut, atingând nivelul pre-pandemic al anului 2019. În 2025, ne așteptăm să avem din nou măcar un megadeal care să contribuie la o creștere substanțială a valorii totale a pieței românești de M&A”, a declarat Cornelia Bumbăcea, Partener Tranzacții PwC România, potrivit Agerpres.
De ce s-au golit atât de rapid depozitele de gaze ale României: În noiembrie, s-a scos cu 58% mai mult decât s-a prognozat
România, ţara care se bazează pe resursele sale pentru a deveni în doi ani un hub regional în alimentarea cu gaze, are probleme în a-şi asigura consumul iarna aceasta. Care a fost „surpriza“ care a dat peste cap toate calculele de aprovizionare? Iarna şi temperaturile scăzute. Ce arată datele oficiale, disponibile pe platforma AGSI (Aggregated Gas Storage Inventory)? România a intrat în noiembrie, 2024, cu depozitele pline. La finalul lunii, rămăsese cu numai 86% din cantităţi. Doar spre comparaţie, în 2023, la finalul lunii noiembrie, depozitele era upline în proporţie de 97%.
Depozitele de gaze ale României se golesc văzând cu ochii, pe 10 februarie gradul de umplere a acestora fiind de numai 39%. Anul trecut, în aceeaşi zi, depozitele erau pline în proporţie de 60%, scrie Ziarul Financiar.
România a exportat autoturisme noi în valoare de 12 miliarde euro anul trecut
În anul 2024, România a exportat autoturisme noi în valoare de aproximativ 12 miliarde de euro în timp ce importurile de autoturisme noi au fost de 3,5 miliarde de euro, arată un comunicat APIA. Asociația industriei auto spune că importurile de autoturisme rulate au însumat 3,4 miliarde de euro.
Asociația Producătorilor și Importatorilor de Automobile (APIA) a dat un comunicat prin care încearcă să clarifice recentele informații apărute în mass-media, conform cărora valoarea exporturilor din industria auto ar fi inferioară importurilor, sugerând astfel o presupusă performanță slabă a sectorului. Această interpretare nu reflectă realitatea economică și comercială a industriei auto din România, spun cei de la APIA, care resping ferm ideea că sectorul auto ar fi neperformant, scrie Hotnews.ro.
Ce bănci dispar și ce noi apariții vor exista în România în 2025: Apare o nouă bancă controlată de statul român
Piața bancară din România își va schimba arhitectura în 2025. În urma fuziunilor demarate anii trecuți, OTP Bank, Alpha Bank, First Bank urmează să dispară din lista instituțiilor financiare din România.
Pe lângă aceste bănci, Raiffeisen Digital Bank, banca digitală condusă de la Viena de Raiffeisen Bank International, a anunțat că se va orienta către piața poloneză. În schimb, în acest an și-a făcut apariția pe piața din România PKO Bank Polski, cea mai mare bancă poloneză, iar, tot în acest an, o nouă bancă a statului va deveni operațională, scrie Wall-Street.ro.
România a înregistrat cel mai mare deficit de încasare a TVA din UE în 2022, 30,6%
România a înregistrat în 2022 cel mai mare deficit de încasare a TVA din Uniunea Europeană (UE), pierzând 30,6% din veniturile aferente acestei taxe, dar acest procent este cu 4,2% mai mic față de 2021, conform unei analize realizate de o companie de consultanță fiscală.
La finalul anului 2024, Comisia Europeană a publicat raportul privind deficitul de încasare a TVA (VAT Gap) pentru anul 2022. La nivelul UE, gradul de colectare a scăzut cu aproximativ 0,4%, deficitul crescând de la 6,6% în 2021 la 7% în 2022, se arată într-un comunicat transmis de Forvis Mazars, scrie Agerpres.
BNR nu va schimba dobânda în ședința din 14 februarie. De când vom plăti rate mai mici?
Menținerea unei inflații în jurul valorii de 5% pentru întregul an 2025 și probabila menținere a dobânzii cheie în ședința de politică monetară din 14 februarie sunt principalele direcții pe care au mers economiștii financiari intervievați de Economica.net. Evoluțiile viitoare vor depinde de politica fiscală și tendințele bugetare.
”Anticipăm o ușoară scădere a ratei inflației la 4,8% în ianuarie, de la 5,1% în decembrie anul trecut, deoarece efectele de bază dezinflationiste provenind din zona produselor nealimentare au fost compensate de creșterea prețurilor la combustibili și energie. Această valoare va fi probabil peste proiecțiile băncii centrale, dar în linie cu așteptările pieței”, explică Valentin Tătaru, economist șef ING Bank, potrivit Economica.net.
Importuri mai mari şi preţuri pe măsură. Economiștii avertizează că ar putea să apară noi scumpiri
Am ajuns să cumpărăm tot mai multă mâncare și alte bunuri de larg consum de peste graniță. Numai anul trecut, importurile au depășit 120 de miliarde de euro, în timp ce exporturile au fost mult mai mici. Economiștii avertizează că pot apărea noi scumpiri, mai ales dacă leul se va deprecia față de principalele valute.
România a importat, anul trecut, alimente și animale vii în valoare de peste 11,4 miliarde de euro. Exporturile au fost de aproape două ori mai mici, doar circa 6,5 miliarde de euro, potrivit statisicilor oficiale, citate de TvrInfo.ro.
„Doar carnea de porc reprezintă 1,1 miliarde de euro pe an, pe care o aducem din intracomunitar. Vedem în supermarket-uri tot mai mult mere din Polonia. Nu reușim să procesăm local ceea ce producem din belșug, partea de vegetal”, a declarat Ion Arion, președintele Federației Naționale a Pro Agro.
Încălzirea vremii coboară prețul gazelor din România la nivelul din urmă cu o săptămână
Încălzirea vremii anunțată începând de mâine, care va avea ca efect o scădere a consumului, și implicit a cererii, atât în România, cât și în regiune, a coborât prețul spot al gazelor de pe Bursa Română de Mărfuri la nivelul celui de acum o săptămână, după ce luni ajunseseră la peste 450 lei/MWh, nivel nemaîntâlnit din decembrie 2022.
Miercuri, gazele cu furnizare în ziua următoare s-au ieftinit cu 16%, după ce, în ziua precedentă prețul coborâse cu alte 12 procente. Și volumele tranzacționate pe piața pentru ziua următoare, chiar dacă rămân ridicate, s-au redus considerabil, de la o medie de 160 GWh/zi (echivalent cu aproape 63% din producția internă curentă) la 112 GWh (aproape 44% din producția internă curentă), arată Profit.ro.