Esența weekendului, 25-26 ianuarie. Statul vrea să se finanțeze cu împrumuturi de la populație. Reacția ministrului Finanțelor la scăderea ratingului de țară
În Articol
- Este din nou weekend, 25-26 ianuarie, iar „Esența weekendului” va rezuma știrile importante pentru mediul de afaceri și va oferi și explicații, puncte de vedere legate de evenimentele prezentate. Rubrica editorială va fi actualizată pe parcursul weekendului de mai multe ori.
Monitorizarea începe sâmbătă dimineața, de la 8.00, și va continua din 6 în 6 ore până ora 22.00.
Statul vrea să se finanțeze cu împrumuturi de 40 de miliarde de lei de la populație
Statul își propune să atragă peste 40 de miliarde de lei de la populație în 2025, prin emisiunile de titluri de stat Tezaur și Fidelis, bazându-se pe dobânzile atractive pe care le au aceste instrumente în comparație cu principalul ”competitor” reprezentat de depozitele bancare.
Anul trecut, circa 13% din suma totală împrumutată de România (local și internațional) a provenit de la populație, nivel record. Instrumentele de tipul Tezaur și Fidelis au ajuns să reprezinte 4% din datoria publică totală a României, respectiv 7% din datoria publică internă. „Nu avem o estimare (cu privire la suma pe care statul speră să o atragă anul acesta de la populație, n.r.). Nu vă pot da o cifră. Anul trecut am atras 33 de miliarde de lei. Vizăm mai mult (…) Dacă în 2023 am crescut cu 13 miliarde față de anul precedent, în 2025 am putea viza 40 de miliarde, peste 40 de miliarde de lei din împrumuturile de pe piața internă”, a declarat Ștefan Nanu, directorul Trezorerie, pentru CursdeGuvernare.ro.
Reacția ministrului Finanțelor la scăderea ratingului de țară acord de Standard&Poor’s
Ministrul Finanțelor Tanczos Barna a transmis, vineri, seară, că decizia agenției de rating Standard&Poor’s de a schimba perspectiva de rating a României de la stabil la negativ este un semnal clar că „avem nevoie de măsuri de reducere a deficitului, un buget cumpătat, un stat mai suplu, pentru a putea restabili echilibrul bugetar și întări credibilitea fiscală a țării”. Potrivit ministrului, prin evaluarea anunțată în această seară, S&P nu modifică ratingul de țară. România este în continuare recomandată investitorilor, ca fiind sigură.
Potrivit ministrului, prin evaluarea anunțată în această seară, S&P nu modifică ratingul de țară. România este în continuare recomandată investitorilor, ca fiind sigură. „Deciziile asumate de Guvern pentru reducerea deficitului bugetar și consolidarea creșterii economice trebuie implementate în ritm alert, în forma deja convenită cu partenerii noștri europeni. Bugetul pentru anul 2025, care va fi prezentat Guvernului și trimis spre aprobare Parlamentului în zilele următoare întărește această viziune cumpătată a gestionării banului public. Măsurile necesare reducerii deficitului trebuie să fie înțelese și respectate de conducătorii tuturor instituțiilor publice, toate companiile de stat și liderii de sindicate, fiecare primar și președinte de CJ, fiecare consilier local și județean”, a spus el, conform Economedia.ro.
JP Morgan crede că România este dependentă de investițiile străine
Piețele emergente s-ar putea confrunta cu o temută „oprire bruscă” a fluxurilor de capital, pe măsură ce politicile „America First” ale președintelui Donald Trump stimulează economia SUA și atrag banii departe de țările mai sărace, a avertizat joi banca de investiții JPMorgan, potrivit Reuters, citat de Curs de Guvernare. România figurează pe lista celor mai expuse piețe, alături de Malaezia, Africa de Sud și Ungaria. Analiștii JPMorgan se tem de opririle bruște ale fluxurilor de capital, deoarece acestea privează economiile de banii necesari pentru a crește sau chiar pentru a se menține pe linia de plutire. Indicatorii interni ai JPMorgan arată că au existat ieșiri nete de capital în valoare de 19 miliarde de dolari din economiile în curs de dezvoltare, cu excepția Chinei, în ultimul trimestru, iar alte 10 miliarde de dolari sunt așteptate să părăsească aceste piețe în primul trimestru al acestui an.