Românii au cumpărat circa 400.000 de pachete turistice pentru Sărbători, în țară și străinătate. Mai mult cu 5% decât anul trecut. Care sunt destinațiile preferate
În Articol
- Circa 400.000 de pachete turistice pentru Sărbătorile de iarnă au vândut agențiile locale de turism în acest sezon, proporția fiind de 3 la 1 în favoarea sejururilor în țară, a declarat pentru termene.ro Traian Bădulescu, consilier comunicare în cadrul Asociației Agențiilor de Turism din România.
„Raportat la 2023, e vorba de o creștere cu circa 5% pe turism intern și cu circa 10% pentru pachetele în străinătate”, a detaliat el.
Vedeta rămâne Valea Prahovei, cu aproape 30.000 de pachete turistice
Stațiunile de pe Valea Prahovei vor avea un grad de ocupare de peste 90%, mai ales că și pârtiile au fost amenajate din timp. ”Valea Prahovei are o capacitate de circa 30.000 de locuri de cazare, alte 20.000 fiind în zona de turism rural conexă, respectiv Bran, Moieciu etc. Românii preferă să și petreacă sărbătorile în țară, unde pot mânca tradițional, revelioanele sunt lungi, există party și after party”, a mai declarat Traian Bădulescu.
Sejururile pentru o familie formată din părinți și un copil sau doi pornesc de regulă de la 2.000 de euro, variind între 2.000 și 4.000 de euro, dar, remarcă aceasta, au căutare pentru că Valea Prahovei se află foarte aproape de București, unde trăiesc câteva milioane de persoane din care cel puțin 100.000 au o putere financiară substanțială și își pot permite o astfel de vacanță.
Sărbători de iarnă în destinații urbane
Restul de pachete turistice vândute în România sunt dispersate destul de uniform în restul țării: o parte dintre români au optat pentru zonele schiabile din Hunedoara și Apuseni, pentru destinațiile renumite pentru agroturism (în special Maramureș) sau pentru stațiunile balneare.
Totodată, câteva mii au optat pentru stațiunile de la malul Mării Negre, ”unde un sejur poate fi și de două ori mai ieftin decât pe Valea Prahovei, prin urmare o familie poate petrece 4 zile la mare de Crăciun sau Revelion cu circa 1.000 – 2.000 de euro, la un hotel de 4 stele”, a detaliat consultantul în turism.
O noutate a ultimilor ani sunt destinațiile urbane de sărbători, respectiv orașe precum Sibiu, Craiova, Brașov sau București, in special datorită interesului pentru târguri de Crăciun al autorităților locale, în ultimii ani.
Zonele schiabile conduc în preferințele românilor, la extern
Cele mai căutate pachete turistice în afara țării au vizat țările din împrejurimi, în special stațiunile de la munte, dar și cele de la malul Mării Negre.
După cum a explicat Traian Bădulescu, ”bulgarii au munți ceva mai înalți ca ai noștri, cu o altitudine de până la 2.900 de metri și investesc mult mai mult în promovare. În cazul Bulgariei avem de-a face cu triada Bansko, Borovets, Pamporovo, turismul în Pamporovo fiind în creștere în utimii ani și existând premise să crească în continuare pentru că există curse charter de la București.”
Alte destinații de schi preferate de români sunt cele din Austria, Italia sau Franța.
Pe locul doi în preferințele românilor, la destinații externe, de Sărbători, se află capitale sau orașe celebre din străinătate, cele mai căutate fiind Istanbul, Atena, Budapesta, Londra, Paris, iar pe locul trei se află destinațiile calde, cum ar fi Antalya (Turcia), care atrage prin costurile modice, un sejur putând costa și 500 de euro, Egipt, Tenerife (Spania), Madeira (Portugalia) etc.
O parte din turiști au ales destinații exotice, cum ar fi Zanzibar, unde, potrivit lui Traian Bădulescu există deja circa 30 de investitori români în turism, Tunisia, Maroc, Republica Dominicană etc., iar o categorie mai restrânsă a ales circuitele în destinații precum Thailanda, Malaiezia, Tanzania etc.
Statutul României de membru deplin al Spațiului Schengen va conduce la creșterea numărului de turiști
În primele zece luni ale anului, în țară au fost înregistrați circa 10,2 milioane de turiști români, în creștere cu peste 2% față de aceeași perioadă a anului trecut. Tot în primele zece luni, circa 14 milioane de români au plecat în străinătate, 73,3% dintre aceștia folosind mijloacele de transport rutiere și 25,9% mijloacele de transport aeriene, potrivit datelor Institutului Național de Statistică.
Într-un comunicat emis recent, ANAT estima că numărul turiștilor români care pleacă în străinătate ar putea crește cu 10-15%, iar numărul intrărilor în țară cu circa 15%, datorită aderării României la Spațiul Schengen ca membru cu drepturi depline, de la 1 ianuarie.