Esența zilei 13 noiembrie. ANAF a primit peste 100.000 de cereri de amnistie fiscală. Producția industriei prelucrătoare a crescut. Avertisment după creșterea Bitcoin
În Articol
- Azi e miercuri, 13 noiembrie, iar „Esența zilei” va rezuma știrile importante pentru mediul de afaceri și va oferi și explicații, puncte de vedere legate de evenimentele prezentate. Rubrica editorială va fi actualizată pe parcursul zilei, așa că informația cea mai importantă de la prânz poate să fie pe locul trei sau patru la sfârșitul zilei.
Monitorizarea începe dimineața, de la 8.00, și va continua din 4 în 4 ore până ora 22.00.
Companiile românești nu mai sunt avantajate competitiv pe costuri reduse
„Creşterea costurilor cu forţa de muncă erodează avantajul competitiv al costului, care obişnuia să fie unul dintre motivele pentru care investitorii din industrie alegeau România. În curând nici limbile străine nu vor mai reprezenta un avantaj competitiv. Dezvoltarea profesională a angajaţilor pentru a implementa şi a folosi Inteligenţa Artificială şi procesele automatizate ar putea face acum diferenţa. În general, creşterea competenţelor profesionale pentru a crea servicii cu valoare adaugată mai mare va contribui la menţinerea României în topul preferinţelor investitorilor”, a spus Ciprian Dan, preşedintele Asociaţiei Business Service Leaders România în cadrul conferinţei anuale a asociaţiei, conform Economica.net. Spre exemplu, din punct de vedere salarial, salariul mediu brut lunar al unui dezvoltator de software este de aproximativ 18.700 lei, arată datele transmise de Asociaţia Business Service Leaders România (ABSL). Salariul mediu brut al unui specialist în state de plată (payroll) e de 9.900 lei lunar, iar al unui specialist în achiziţii e de 9.300 lei pe lună, au spus oficialii ABSL pentru Economica.net.
- În ultimul deceniu, în special marile orașe s-au dezvoltat pe investițiile unor corporații care găseau piața românească atrăgătoare datorită pregătirii lingvistice a forței de muncă și salariile mai mici decât în statele importante ale Uniunii Europene. Odată cu pierderea acestor avantaje, atât bugetul public, dar și bugetele locale (care sunt alimentate din veniturile din TVA și taxarea forței de muncă) ar putea suferi încasări mai mici. Însă, firmele care fac servicii externalizate de alte companii vor fi primele care vor suferi de pe urma pierderii acestor avantaje competitive.
Proiectul de HG care descrie detaliat formula prin care executivul majorează salariul minim
- Decizia majorării salariului minim brut la 4.050 de lei de la 3.700 de lei cât este acum este una dintre cele mai importante ale sfârșitului de an, dominat de lupta electorală. Patronatele consideră că această majorare este forțată, după ale două în ultimele 12 luni, ceea ce va afecta competivitatea economiei și poate duce chiar la reduceri de personal. În schimb, sindicatele consideră că oricum salariul minim ar fi și la 4.050 de lei mai mic decât ar trebui.
Bitdefender amâna planurile de listare la bursă
Furnizorul de soluții de securitate IT Bitdefender, cel mai mare producător local de software, controlat de familia de antreprenori Florin și Măriuca Talpeș, a consemnat în anul 2023 venituri de 391,9 milioane de dolari, cu 16% mai mult față de 2022, anunță Profit.ro.
„Cifra este la nivel de grup, înregistrată pe firma din Olanda”, a declarat Florin Talpeș. Pentru societatea înregistrată în România, Bitdefender SRL București, ca urmare a trecerii la un nou standard de contabilitate, datele financiare arată o scădere a nivelului cifrei de afaceri și intrarea pe minus a business-ului. În privința listării, Talpeș a spus că procesul nu a avut loc pentru că „mediul nu a fost favorabil”. „Noi mergem mai departe în procesul de dezvoltare a companiei și așteptăm să se întrunească condițiile listării”, a afirmat Talpeș. El a adăugat că Bitdefender are peste 2.000 de angajați la nivel internațional, din care mai mult de 10% în Statele Unite ale Americii.
- Listarea uneia dintre cele mai puternice companii tech din România ar putea fi benefică pentru industria IT din România care ar putea beneficia de creșterea investigațiilor în general. Listarea nu se va face la BVB, ci la bursa din New York. În 2021, compania anunța aceste intenții.
Guvernul ar intenționa să amâne majorarea salariului minim brut la 4.050 de lei în 2025
Executivul de la Palatul Victoria a scos de pe ordinea de zi a ședinței de ieri a Consiliului Economic și Social proiectul de Hotărâre a Guvernului pentru stabilirea salariului minim brut pe țară garantat în plată, unde ar fi trebuit să primească avizul, pas necesar în vederea publicării în Monitorul Oficial, anunță confederația Cartel Alfa printr-un comunicat. Decizia de creștere a salariului minim a fost convenită împreună cu partenerii sociali în cadrul Consiliului Național Tripartit de Dialog Social din data de 16 octombrie 2024, iar proiectul de HG a fost pus în transparență decizională pe site-ul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale pe 21 octombrie 2024. „Tergiversarea publicării hotărârii de guvern și scoaterea acesteia de pe circuitul de avizare indică intenția ascunsă a Guvernului de a îngheța salariul minim garantat în plată. Este un semnal clar că se desfășoară negocieri ascunse cu instituții precum Banca Mondială, Comisia Europeană și Fondul Monetar Internațional”, susțin reprezentanții sindicali. Mai multe amănunte pe Termene.ro.
- Dacă amânarea majorării salariului minim de la 1 ianuarie va deveni o realitate, decizia ar putea duce la menținerea inflației sub 5%. În octombrie, inflația a fost de 4,7%, comercianții pierzând din motive să indexeze prețurile de sărbătorile de iarnă în așteptarea majorărilor salariale din ianuarie 2025. Cei mai avantajați de măsura majorării ar fi bugetarii. Dacă inflația va fi menținută sub control, înghețarea salariului minim poate duce la limitarea comerțului, sector care decide dacă România va avea o creștere economică în 2024 și cât de mare va fi aceasta.
O veste bună: Producția industriei prelucrătoare a crescut în septembrie față de luna precedentă
În luna septembrie 2024, producția industrială (serie brută) a crescut faţă de luna precedentă cu 14,0%, datorită creșterii industriei prelucrătoare (+17,9%), conform datelor Institului Național de Statiscă, citate de Economedia.ro. Producția industrială serie brută reprezintă volumul total al bunurilor și serviciilor produse de sectorul industrial (precum industria prelucrătoare, industria extractivă și producția și furnizarea de energie electrică și termică) într-o anumită perioadă, fără ajustări sezoniere sau de calendar.
- Deși per ansamblu, industria a produs în 2024 mai puțin ca serie brută față de primele opt luni din 2023, industria prelucrătoare a reușit să susțină ritmul de creștere. Aceste cifre sunt unele dintre puținele date statistice care susțin că PIB-ul va avea o creștere de peste 1% în acest an (prognoza guvernamentală actuală este de 1,8%). Datele PMI ( Purchasing Managers’ Index) pentru trimestrul al doilea sugerează o contribuție pozitivă a industriei la creșterea economică, media indicelui fiind în teritoriul expansionist, la 51,2. Industria prelucrătoare reprezintă între 15% și 20% din valoarea adăugată brută în România. Altfel spus, industria prelucrătoare și comerțul ar putea fi singurele domenii care vor ridica PIB-ul din 2024 peste cifrele din 2023. Valoarea adăugată brută se referă la contribuția netă a unui sector economic – în acest caz, industria prelucrătoare – la economia unei țări, înainte de deducerea impozitelor și a adăugării subvențiilor.
O veste proastă: producția industrială a scăzut în România
În primele nouă luni ale anului, producţia industrială a scăzut atât ca serie brută (-2,2%), cât și ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate (-1,7%), arată datele Institutului Național de Statistică (INS). Producția şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat au scăzut cu 5,5%, anunță Economedia.ro.
Producția şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat și industria extractivă au scăzut cu 4,1%, respectiv cu 1,4%. Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a fost mai mică faţă de luna precedentă cu 0,1%, din cauza scăderilor industriei extractive (-3,3%) și producției şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-0,5%). Industria prelucrătoare a rămas la același nivel.
- Această scădere a industriei față de producția de anul trecut duce la limitarea creșterii economice prognozate inițial la 3% și redusă în această toamnă până la 1,8%. Industria a asigurat în 2023 peste 28% din Produsul Intern Brut (PIB%). Așadar, dacă decalajul de 2,2% față de 2023 nu va fi redus în ultimele patru luni ale anului, creșeterea economică ar putea fi mult mai mică și decât ultima prognoză de 1,8%.
ANAF a primit peste 100.000 de cereri de amnistie fiscală. Finanțele analizează introducerea unor termene mai lungi pentru amnistie.
ANAF a primit din partea contribuabililor cu datorii – persoane fizice și juridice – peste 100.000 de solicitări de amnistie fiscală, potrivit informațiilor Profit.ro. Numărul datornicilor care ar fi putut, în teorie, să acceseze amnistia este de 330.735 firme și 848.705 persoane fizice.
Totodată, în contextul în care Fiscul are un număr redus de zile în care trebuie emită contribuabilului decizia prin care aprobă sau respinge aplicarea amnistiei fiscale, iar numărul mare de solicitări a pus presiune pe angajați, Ministerul Finanțelor analizează posibile variante în ceea ce privește termenele prevăzute de amnistie, au declarat surse pentru Profit.ro.
- Până în prezent nu a fost luată vreo hotărâre. De exemplu, una dintre opțiunile analizate este extinderea termenului în care ANAF să poată răspunde, până la finele lunii decembrie.
Avertismentul experților, după creșterea bruscă a Bitcoin: Nu riscați banii familiei
Bitcoin a ajuns la aproape 90.000 de dolari, un maxim istoric, după victoria lui Trump în alegerile pentru Casa Albă. Un milion de români care au investit în monede virtuale au dublu motiv de bucurie, arată Observatornews.ro. Pe lângă creşterea cotaţiei, ar putea scăpa şi de plata impozitului pe profit. În vreme ce ei deschid şampanii, economiştii avertizează: Nu riscaţi banii familiei pe aşa ceva!
„Statele Unite vor fi capitala cripto a planetei şi superputerea Bitcoin a lumii. Şi vom reuşi!”, a declarat Donald Trump, preşedintele ales al SUA.
A fost semnalul care a declanşat fiesta! Bitcoin, regina criptomonedelor, a crescut cu 33 la sută într-o săptămână. Iar de la începtul anului şi-a dublat valoarea.
- Investitorii din România ar putea profita şi mai mult dacă este aprobat un amendament depus în Parlament, care prevede anularea impozitului de 10% pentru criptomonede.Măsura ar urma să fie valabilă până în august anul viitor.