Business News

Știrile zilei, 23 septembrie. Dacia Sandero se menține pe prima poziție în clasamentul european. Plafonarea RCA, încă trei luni

23 septembrie 2024, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Monitorizarea începe de la 08.00 dimineața și se continuă din 3 în 3 ore până ora 22.00.

Termenul până la care tarifele RCA vor fi plafonate va fi extins până la data de 31 decembrie, prevede un proiect de hotărâre de Guvern pregătit de către Ministerul Finanțelor. În prezent, tarifele sunt plafonate până la 30 septembrie. Profit.ro a scris săptămâna trecută că Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) va transmite Ministerului Finanțelor, pentru redactarea unui act normativ în acest sens, propunerea de prelungire până la finele anului 2024 a plafonării tarifelor RCA.

Cerealele românești, produsele agroalimentare cele mai exportat de România, au adus în prima jumătate a acestui an 1,42 de miliarde de euro, cu 27,8% mai puțini bani decât în perioada similară a anului trecut, potrivit ultimelor date ale Institutului Național de Statistică consultate de Economica.net. Este al doilea an de scădere la jumătate de an, în contextul în care, în 2023, exporturile de cereale au însumat 1,96 miliarde de euro, fiind cu 18,8% mai mici decât în perioada similară a anului trecut. Mergând și mai departe în timp, în prima jumătate a lui 2022, numai cerealele au reprezentat 5,4% din total exporturi ale țării. România a livrat atunci peste granițe cereale în valoare de 2,4 miliarde  de euro, cu  85,6% mai mult decât cu un an în urmă. În 2021, valoarea exporturilor de cereale au fost de 1,3 miliarde de euro.

Profesorul de la Academia  de Studii Economice (ASE), Cristian Păun, arată care sunt efectele salariului minim pe economie, efectele pe termen lung atât ale modificărilor pe care legea care va fi promulgata în Parlament în luna octombrie, precum și a nivelului minimal impus de directiva europeană, s-ar putea să aibă efecte adverse în economie, generând inflație și încetinirea creșterii economice. De asemenea stabilirea obligativității salariului minim doi ani pe doi ani ar putea da serioase bătăi de cap IMM-urilor, anunță Economica.net.
Pentru a șasea lună dintre primele opt trecute din 2024 Dacia Sandero ocupă prima poziție în clasamentul european al achizițiilor de mașini noi. Același model asamblat în Maroc este lider după primele opt luni, în timp ce SUV-ul Duster se află foarte aproape de Top 10, anunță Economica.net. Clasamentul european al celor mai vândute mașini noi arată din nou un model Dacia pe prima poziție. La finalul lui august 2024, cele 15.653 de unități înmatriculate poziționează Dacia Sandero pe locul întâi, cu 2.243 de exemplare peste rezultatul modelului aflat pe locul doi, Tesla Model Y (13.410 unități). Și, dacă tot vorbim despre vehiculul electric care a devenit cel mai vândut model din Europa la finalul lui 2023, merită menționat că acesta se afla, cu doar o lună în urmă, în iulie, doar pe locul 24.

Guvernul se pregătește să adopte în această săptămână prima rectificare bugetară din acest an. Potrivit proiectului de ordonanță, cei mai mulți bani vor ajunge la Transporturi, aproape 5,5 miliarde de lei, dar și la Sănătate, Educație, Interne și investiții. Ministerul Finanțelor a publicat joi proiectul de rectificare bugetară, prima din ultimii aproape doi ani. Deficitul bugetar a fost majorat la 6,94% din Produsul Intern Brut, o creștere de aproape 2 puncte procentuale față de estimarea de la începutul anului, de 5% din PIB. Creșterea economică prognozată pentru finalul anului a fost revizuită în jos, la 2,8%, față de prognoza de 3,4% din proiectul de buget elaborat la începutul anului, anunță Economedia.ro.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, prezintă duminică bilanțul activității la 15 luni de mandat, el arătând că peste 13 miliarde de euro fonduri nerambursabile au fost atrase pentru energia României iar proiecte de aproape 10 miliarde de euro sunt deja semnate și în implementare. „Probabil m-ați mai auzit spunând ca sunt cel mai norocos ministru. Oamenii din energie sunt absolut minunați, iar România traversează cel mai bun moment post-1989 prin revoluția energetică pe care am început-o. Tranziția verde vine cu provocări, dar și cu oportunități fără precedent. Vă prezint, ca de fiecare dată, raportul de activitate — transparent, complet (peste 100 de pagini) și deschis comentariilor. În premieră, veți vedea situația la zi, defalcată pe toate programele de investiții, inclusiv cu harta proiectelor”, scrie Burduja pe Facebook, conform Profit.ro.

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro