Business News

Știrile weekendului, 21-22 septembrie. 55,7% din vizitatorii străini în România sunt în călătorie de afaceri. Salariile bugetarilor ar putea fi înghețate

21 septembrie 2024, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Monitorizarea începe sâmbătă, de la 08.00 dimineața, și se continuă din 4 în 4 ore până duminică la ora 22.00. După fiecare interval de 2 ore, dacă e cazul, pagina este actualizată cu știrile noi care ar putea interesa un antreprenor și nu numai.

În forma revizuită a planului național integrat energie-mediu (PNIESC), prezentat recent de Ministerul Energiei, apare și ideea necesității construirii unui terminal de gaze naturale lichefiate (LNG) pe țărmul Mării Negre. „Măsura presupune construirea unui terminal amplasat la malul Mării Negre, construirea unei conducte telescopice de transport gaze naturale Tuzla–Amzaccea-Podișor (308 km) și realizarea interconectării Sistemului Național de Transport gaze naturale la terminalul GNL prin construirea unei conducte de transport gaze naturale, în lungime de cca 25 Km”, detaliază documentul, conform Economica.net.

Conform datelor centralizate de Asociația Constructorilor de Automobile din România (ACAROM), în ultimele două luni – iuie și august – uzinele Automobile Dacia și Ford Otosan din România au asamblat 63.908 mașini, valoare în creștere cu 8,63% față de cea înregistrată în aceeași perioadă a anului trecut (58.829 unități). Vara lui 2024 a marcat și o premieră absolută, uzina Ford Otosan de la Craiova asamblând mai multe vehicule decât cea a Automobile Dacia de la Mioveni. Mai exact, la uzina din Dolj au fost produse în iulie și august 32.816 mașini, în timp ce la cea din Argeș au ieșit de pe liniile de asamblare 31.092 unități, anunță Economica.net.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, afirmă că profesori de la facultăți de drept și din domeniul energiei vor face parte din comitetul interministerial care va decide asupra viitoarei scheme de ajutor pentru plata facturilor pentru energie. Ministerul și-a propus ca toate criteriile să fie stabilite până la finalul acestui an. „Pentru că vedem astăzi o piață europeană nefuncțională, nu excludem deloc scenariul în care menținem plafonarea și după 31 martie 2025”, a declarat Sebastian Burduja într-un interviu pentru Ziarul Unirea, citat de Profit.ro.

  • 55,7% din vizitatorii străini în România sunt în călătorie de afaceri

Aproximativ 55% din cei 965.000 de turişti nerezidenţi sosiți în România, în S1, au vizitat țara noastră în scop de afaceri și au consumat 58,6% din totalul cheltuielilor turișitlor nerezidenți, arată Curs de Guvernare. Per total, cei aproape un milion de turiști străini, de afaceri sau în interes personal, au cheltuit în România peste trei miliarde de lei (în medie 3110,1 lei/persoană), în acest interval pentru care INS a publicat joi datele. Menționăm că aceste date curpind doar structurile de cazare turistică (hoteluri în care s-au cazat peste 400 de turiști străini în anul anterior, respectiv pensiunile în care s-au cazat peste 50 de turişti străini în anul anterior), conform metodologiei INS.
  • Salariile bugetarilor ar putea fi înghețate

Viitorul Guvern, care va fi format după alegerile din decembrie, va trebui să înghețe salariile bugetarilor, după ce datoria publică a României a depășit 50% din Produsul Intern Brut (PIB), arată un răspuns oficial transmis de Ministerul Finanțelor la întrebarea unui deputat. Guvernul ar putea da totuși derogare de la lege, pentru a evita o astfel de măsură nepopulară, arată Economedia.ro.Legea responsabilității fiscal-bugetare prevede că Guvernul trebuie să prezinte public un program pentru reducerea poverii și trebuie să înghețe cheltuielile cu salariile din sectorul public, când datoria publică trece de 50% din PIB.

Prospectul de bază al programului de obligațiuni corporative de tip EMTN (Euro Medium Term Notes) de 1,5 miliarde de euro al companiei de stat Romgaz, cel mai mare producător și operator de înmagazinare de gaze naturale din România, totodată producător de energie electrică, a fost aprobat astăzi de către reglementatorul pieței de capital din Luxemburg, Commission de Surveillance du Secteur Financier (CSSF), după ce primise ieri OK-ul din partea Consiliului de Administrație al companiei. Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider Emisiunile de bonduri din cadrul programului vor fi listate la bursa din Luxemburg, luându-se în calcul și înscrierea lor la cota Bursei de Valori București (BVB), precum și, eventual, pe alte piețe reglementate, anunță Profit.ro.

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro