Business News

Steaua, în care Becali era doar finanțator, are de plătit la stat datorii de 87 de milioane de lei

12 septembrie 2024, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Asociația Fotbal Club Steaua București are datorii de 49,2 milioane de lei la bugetul de stat, conform datelor Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Este vorba despre restanțe provenite din taxe pe profit, pe cifra de afaceri, TVA și alte impozite care erau în vigoare în perioada 1998-2003. În această sumă nu sunt incluse plățile pentru asigurările sociale, de șomaj sau de sănătate.

Entitatea a fost înființată în 1998 pentru a administra secția de fotbal a Clubului Sportiv al Armatei (CSA) Steaua, deoarece UEFA amenința că nu va mai primi echipa în cupele europene. Motivul era că Steaua, în acel moment (1998), era un club de stat, ceea ce UEFA nu permitea.

Asociația Fotbal Club Steaua București a fost condusă de omul de afaceri Viorel Păunescu, iar din consiliul de administrație făceau parte foști sportivi sau reprezentanți ai Ministerului Apărării Naționale.

Steaua nu a plătit nici asigurările de sănătate între 1998 și 2003

Pe lângă restanțele de 49,2 milioane de lei la bugetul de stat, Asociația Fotbal Club Steaua București a lăsat datorii și la bugetele de asigurări.

Este vorba despre debite de 37,9 milioane de lei, împărțite astfel:

Rezultă că, în total, restanțele la bugetul de stat și la bugetul asigurărilor se ridică la 87,1 milioane de lei.

Asociația nu mai este activă, așa că ANAF și Casa de Asigurări nu mai pot recupera aceste restanțe ale Stelei, acumulate în perioada 1998-2003.

Trebuie precizat că, în această perioadă, Gigi Becali a fost implicat începând cu sfârșitul anului 1999, ca finanțator al echipei de fotbal. Până în 2000, acesta nu a avut nicio poziție în club.

Cum s-a născut Asociația Fotbal Club Steaua București

Secția de fotbal s-a desprins din Clubul Sportiv al Armatei în vara lui 1998. Până atunci, Steaua era cunoscută drept Unitatea Militară 02301, persoană juridică de drept public, subordonată MApN, fondată în iunie 1947, cu cod unic de identificare 4267281.

În 1998, UEFA a interzis echipelor departamentale, aparținând statului, să mai joace în competițiile continentale.

Pentru continuarea tradiției fotbalistice roș-albastre, CSA Steaua și Ministerul Apărării au acceptat ca activitatea să continue sub forma unei asociații non-profit – Asociația Fotbal Club Steaua București.

Atunci a avut loc pseudo-privatizarea Stelei. Viorel Păunescu a preluat conducerea, prin structura AFC Steaua, a secției de fotbal a Unității Militare 02301, care s-a desprins astfel de MApN.

Asociația Fotbal Club Steaua București, persoană juridică de drept privat, fondată în iulie 1998 de către 89 de persoane fizice în baza legii 21/1924 – în prezent radiată, avea codul unic de identificare 10813400.

Datoriile provin și de la Armată

În protocolul încheiat în martie 1999 între CSA Steaua și Asociația Fotbal Club Steaua București, se preciza:

„Datoriile și creanțele CSA Steaua și ale fostei secții de fotbal profesionist, contractate anterior datei de 8 iulie 1998, exclusiv pentru componenții echipei de fotbal, tehnicieni și antrenori, precum și cele legate de participarea echipei la competițiile interne și internaționale, vor fi preluate de Asociația Fotbal Club Steaua București în baza unei convenții. Mijloacele fixe și mijloacele circulante existente în gestiunea fostei secții de fotbal profesionist a Clubului Sportiv al Armatei Steaua la data semnării protocolului vor fi preluate de Asociația Fotbal Club Steaua pe baza unui proces-verbal de predare-primire distinct.”

Privatizarea din 2003 și apariția lui Gigi Becali în acționariat alături de asociația cu datorii

În mai 2000, apare în Monitorul Oficial Legea 69 – Legea Educației Fizice și Sportului. Astfel, toate cluburile de fotbal trebuiau să activeze sub formă de societăți comerciale sau structuri private.

Pe baza acestei legi, s-a decis înființarea unei societăți comerciale care să administreze Steaua. Astfel, în februarie 2003, apare SC Fotbal Club Steaua București SA, persoană juridică de drept privat, fondată de AFC Steaua, George Becali, Lucian Becali, Victor Pițurcă și Viorel Păunescu, având cod unic de identificare 15224430. Firma a fost rebotezată între timp  în Fotbal Club FCSB SA. Societatea această nu are datorii la bugetul de stat și nici la cel al asigurărilor publice.

Acționarii erau: Asociația Fotbal Club Steaua (36%), Gigi Becali (51%), Viorel Păunescu (6%) și Victor Pițurcă (4%). Cum partenerii lui Gigi Becali au ales să renunțe la acțiuni, Becali a devenit, de atunci, acționarul unic al clubului.

Recomandări Business News by Termene.ro

Topul celor mai mari firme care au aplicat pentru finanțările programului Start-Up Nation

Afacerile selecționerului Mircea Lucescu. Firmele sale au avut venituri de aproape 50 de milioane de lei

Datoriile către bugetul de stat au crescut în anii cu amnistii fiscale. În 2023, an fără amnistie, restanțele au scăzut

Măsurile de austeritate au fost aprobate de Guvernul României. Îngheață salariile bugetarilor și nu se mai fac angajări la stat

Ce spun consultanții fiscali despre reformă fiscală anunțată a fi aplicată cel târziu în 2026

Grila de punctaj pentru Start-up Nation. Cum să realizezi un proiect de 100 de puncte

Marile temeri fiscale pentru anul 2025 ale companiilor de construcții de drumuri și autostrăzi: facturi neplătite și taxe majorate

Topul 50 al firmelor cu cele mai mari datorii la bugetul de stat înainte de amnistia fiscală

Patronatele consideră că disponibilizările voluntare de la Dacia nu vor afecta industria auto, care contribuie cu 15% la PIB

Cât de profitabile au fost concertele Guns N’ Roses și Depeche Mode din 2023. Rețeta financiară a unui concert pe Arena Națională

Din 9 septembrie se pot cumpăra din nou titluri de stat Tezaur. Cât de profitabile sunt la o investiție de 10.000 de lei

Piedica în calea firmelor de transport rutier de marfă pentru a ajunge la o cifră de afaceri de 20 de miliarde de euro

Topul celor mai importante companii care administrează unități de cazare. Piața hotelieră din România se apropie de un miliard de euro

Niciun proiect depus pentru finanțările nerambursabile de 120 de milioane de euro pentru construcția de creșe și grădinițe. Programul a fost prelungit

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro