Business News

Greutatea unui PET va fi calculată împreună cu dopul atașat. Modificări legislative privind modul de raportare a produselor din plastic puse în circulație

21 august 2024, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Prin Ordinul ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor 1.609 din 2024 se introduc schimbări  în ceea ce privește conținutul formularului „Declarație privind anumite produse din plastic de unică folosință” și în modul de completare și transmitere a acestuia. Practic, se aduc modificări și completări la Ordinului nr. 185/2023.

Schimbările legislative au fost publicate în Monitorul Oficial nr. 824/20 august 2024. Printre cele mai semnificative modificări se numără adaptarea informațiilor cerute în declarație la noile acte adoptate de Comisia Europeană, în conformitate cu Ordonanța Guvernului nr. 6/2021.

Alinierea la normele europene

În cadrul acestor modificări, sunt specificate cerințele referitoare la calcularea și raportarea datelor privind deșeurile din sticlele de plastic de unică folosință, conform Deciziei de punere în aplicare (UE) 2021/1.752 și Deciziei 2023/2.683. Ordinul subliniază că greutatea sticlelor de unică folosință introduse pe piață trebuie să includă și greutatea dopurilor și capacelor, însă fără a lua în calcul eventualele resturi de băuturi.

Se modifică „Declarația privind anumite produse din plastic de unică folosință”

Astfel, Prin Ordinul 1609/2024 se modifică Ordinul 185/2023 pentru aprobarea modelului și conținutului formularului „Declarație privind anumite produse din plastic de unică folosință”.

1. La articolul 3, alineatul (5) se modifică și va avea următorul cuprins:

„(5) Informațiile solicitate în formularul «Declarație privind anumite produse din plastic de unică folosință» sunt în conformitate cu prevederile actelor adoptate de Comisia Europeană, menționate la art. 4 alin. (7), art. 6 alin. (9) și art. 9 alin. (8) din Ordonanța Guvernului nr. 6/2021 privind reducerea impactului anumitor produse din plastic asupra mediului.”

Altă modificare: dopul intră în greutatea totală a PET-ului

2. La anexa nr. 1 secțiunea a 2-a, mențiunile de sub tabelul nr. 3 se modifică și vor avea următorul cuprins: „În conformitate cu art. 2 alin. (1)—(3) și art. 3 alin. (1) din Decizia de punere în aplicare (UE) 2021/1.752 a Comisiei din 1 octombrie 2021 de stabilire a normelor de aplicare a Directivei (UE) 2019/904 a Parlamentului European și a Consiliului în ceea ce privește calcularea, verificarea și raportarea datelor referitoare la colectarea separată a deșeurilor generate de sticlele de plastic de unică folosință pentru băuturi:

3. La anexa nr. 2 capitolul I secțiunea a 2-a tabelul nr. 2, instrucțiunile se modifică și vor avea următorul cuprins: „În rubrica «Procentul de material reciclat conținut în sticle PET pentru băuturi introduse pe piață în anul de raportare (în %)» se înscrie cu cifre arabe, în procente, raportul dintre greutatea plasticului reciclat din sticlele PET introduse pe piață în anul de raportare și greutatea părților din plastic ale sticlelor PET introduse pe piață în anul de raportare, calculat prin aplicarea formulelor prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezentele instrucțiuni.

Obligații de raportare stricte pentru operatorii economici

Operatorii economici care introduc pe piață produse din plastic de unică folosință au acum obligația de a completa și transmite „Declarația privind anumite produse din plastic de unică folosință” exclusiv în format electronic, utilizând platforma „eTAX — comunicare AFM online” a Administrației Fondului pentru Mediu. Aceasta măsură vizează simplificarea procesului de raportare și asigurarea unei monitorizări mai eficiente a respectării normelor de mediu.

Termenul limită pentru depunerea declarațiilor este data de 25 februarie, pentru obligațiile aferente anului precedent, ceea ce pune o presiune suplimentară pe operatori pentru a respecta aceste noi cerințe.

Consecințele nerespectării noilor prevederi

Nerespectarea noilor obligații de raportare poate atrage sancțiuni, iar autoritățile au acum un cadru mai clar pentru a solicita documente justificative suplimentare în caz de neconcordanțe. De asemenea, sunt prevăzute măsuri pentru corectarea declarațiilor depuse eronat, prin introducerea declarațiilor rectificative.

 

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro