Business News

Programul Start-Up Nation 2024 a fost aprobat astăzi printr-o ordonanță de guvern. Condiții pentru primi granturi de 50.000 de euro

8 august 2024, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Executivul condus de Marcel Ciolacu are pe lista proiectelor care urmează să fie aprobate în ședința de astăzi, joi – 8 august, un proiect de ordonanță privind aprobarea şi implementarea Programului pentru stimularea întreprinderilor mici și mijlocii ,„Start-Up Nation – România” ediția 2024.

Declarațiile premierului

Despre Start-Up Nation 2024

Ediția din acest an este finanţată din fonduri externe nerambursabile aferente Programului Educaţie şi Ocupare 2021-2027.

O altă etapă ce trebuia parcursă înainte de debutul programului era finalizarea de către Serviciul de Telecomunicații Speciale a platformei pe care se vor înscrie firmele de consultanță ce vor cursuri antreprenoriale potențialilor beneficiari ai programului. Legat de platformă, Lucian Rus a spus că „se lucrează încă la ultimele detalii”.

Când va fi lansat Start-UP Nation

Cu câteva zile în urmă, ministrul Economiei, Radu Oprea, declara că programul va fi lansat cel mai probabil în luna septembrie. Întrebat la rândul său despre lansare, Lucian Rus a spus că nu poate oferi detalii exacte, precizând însă că își dorește ca Start-UP Nation să demareze cât mai curând.

Detalii despre Start-Up Nation 2024

Din proiectul ordonanței de urgență care va reglementa programul Start-Up Nation 2024 reiese că o mare parte din finanțările de 446 de milioane de euro ar urma să fie destinate proiectelor depuse de antreprenori sub 30 de ani din alte regiuni decât București și Ilfov.

  • Start-Up Nation 2024 este împărțit în două subprograme, unul adresat exclusiv tinerilor sub 30 de ani. Al doilea este direcționat către persoanele între 30 și 35 de ani sau către șomerii cu indemnizație de șomaj sau fără, dar care sunt în căutarea unui loc de muncă sau sunt fără ocupație de mai mult timp.
  • Valoarea unui grant poate ajunge până la maximum 50.000 de euro (250.000 de lei), iar beneficiarul trebuie să asigure minimum 10% din finanțarea pe care o solicită.
  • Pentru solicitanții din regiunea București-Ilfov, bugetul se ridică la 29,75 milioane de euro, iar granturile se acordă doar tinerilor sub 30 de ani.
  • Start-Up Nation 2024 își propune să contribuie la înființarea a peste 7.200 de întreprinderi mici și mijlocii și la crearea a peste 15.500 de locuri de muncă.
  • În premieră, ediția din 2024 va include o componentă de training. Astfel, înainte de a depune proiectele pentru finanțare, antreprenorii vor urma cursuri antreprenoriale.

Orice informație despre adoptarea cadrului legislativ corespunzător și deschiderea perioadei de înscriere va fi comunicată exclusiv de MEAT și va fi publicată pe site-urile oficiale www.economie.gov.ro și www.imm.gov.ro.

 

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro