Business News

Livetext – Știrile zilei pentru antreprenori, 26 iunie. Tot ce se întâmplă important astăzi afli de aici

26 iunie 2024, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Monitorizarea începe de la 08.00 dimineața și se continuă din 3 în 3 ore până ora 22.00. După fiecare interval de 3 ore, dacă e cazul, pagina este actualizată cu știrile noi care ar putea interesa un antreprenor și nu numai.

Adoptată de către Guvern, OUG 70/2024 pe 21, urma să fie aplicată din 1 august. Discuțiile de marți, dintre membrii celor două partide de coaliție și dintre patronate, asociații ale contabililor și membri ai guvernului au dus la concluzia că aplicarea acestei ordonanțe trebuie amânată, anunță Termene.ro. Decizia a fost luată de Marcel Boloș, ministrul Finanțelor, așa cum ne-a declarat o sursă care a participat la discuții. Propunerea a venit din partea unui patronat, ne-a declarat aceeași sursă. Încă nu s-a stabilit dacă amânarea se va face până pe 1 ianuarie sau până pe 1 martie. Cel puțin acestea au fost concluziei zilei de marți, 25 iunie, ne-au confirmat și membri ai partidelor de guvernare, PSD și PNL.

Informația publicata prima dată de Termene.ro a fost apoi confirmată și de Economica.net, Profit.ro și Economedia.ro.

Bulgaria se apropie de aderarea la zona euro.

Ministerul bulgar de Finanțe se aşteaptă ca ţara să îndeplinească până la finalul anului criteriul privind inflația cerut pentru intrarea în zona euro, transmite Agerpres, citată de Economedia.ro. După îndeplinirea acestui obiectiv, Bulgaria intenţionează să solicite oficial Comisiei Europene (CE) şi Băncii Centrale Europene (BCE) pregătirea unui raport extraordinar de convergenţă, se arată într-un comunicat al Ministerului de Finanţe, informează Novinite.

Ultima prognoză a Comisiei Europene indică o diminuare a randamentelor la hectar față de luna mai pentru majoritatea culturilor, din cauza faptului că regiuni importante din sud-estul țării au suferit de deficit de precipitații. Perspectivele de randament pentru culturile de iarnă au fost revizuite în scădere, iar situația este delicată și pentru culturile de vară din sud, anunță Economica.net.

Asociații ale contabililor se unesc pentru a declanșa, în premieră, un marș până în fața ANAF și a Ministerului Finanțelor, în principal pentru eliminarea e-TVA. În același timp, ministrul de resort, Marcel Boloș, se va întâlni cu reprezentanți ai Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR), posibil chiar astăzi, pentru a discuta modul în care pot fi modificate termenele pe care firmele trebuie să le respecte în cadrul raportărilor pentru sistemul e-TVA (introdus prin ordonanță de către Guvern săptămâna trecută), au declarat pentru Profit.ro surse politice.

În toate negocierile dintre România și Comisia Europeană, legate de tranșa a treia din Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), cele două părți au convenit că sistemul fiscal destinat firmelor trebuie modificat, anunță Termene.ro care citează surse Clever News Center. Însă, dacă reprezentanții guvernului cer ca modificările fiscale să fie aplicate cel devreme din 2027, Comisia Europeană cere o asumare pentru ca modificările să fie realizate încă din acest an, să fie aprobate în 2025 și aplicate din prima zi a anului 2026. Schimbările Codului Fiscal ar trebui să acopere deficitul anual record înregistrat de Fisc în colectarea taxelor de la firme.

Guvernul, reprezentat de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), refuză din aprilie să-și asume negocieri serioase cu Secretariatul General al Comisiei Europene, reprezentat de Grupul operativ pentru redresare și reziliență RECOVER, pe tema schimbărilor fiscale asumate de guvern încă din 2021, dar care, în opinia funcționarilor europeni, nu au fost respectate.

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro