Business News

Știrile zilei, 6 august. Analiști: România va evita criza din UE/SUA. Creștere PIB estimată pentru T2: 1,5 – 2,5%

6 august 2024, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Monitorizarea începe de la 08.00 dimineața și se continuă din 3 în 3 ore până ora 22.00.

Producătorul italian de electrocasnice De’Longhi, lider mondial în domeniul mașinilor automate de cafea, a inaugurat cea de-a treia facilitate de producție din România, o investiție care va ajunge la finalul proiectului la 40 de milioane de euro. „Cu această nouă fabrică, România devine cel mai mare hub de producție de mașini automate de cafea al grupului De’Longhi”, a declarat Nicola Serafin, General Manager De’Longhi Group, în cadrul evenimentului oficial de inaugurare, potrivit Profit.ro.

Francezii de la Axeria Iard, societate care activează în România în baza sistemului pașaport european, cu o sucursală întregistrată la București, va intra pe zona asigurărilor de garanție, după ce a debutat deja pe piața RCA, scrie Economica.net. Anterior, firma a trecut printr-un proces de autorizare de durată, în care a fost parte și ASF. În prezent, Axeria Iard este unul dintre jucătorii de top 3-4 pe piața RCA (peste 800.000 de clienți constant în portofoliu).

Închiderea treptată a rețelelor 3G și migrarea la tehnologiile mai eficiente 4G sau 5G a început în toată lumea, scrie Economica.net. Potrivit publicației citate, frecvențele eliberate prin închiderea rețelelor 2G și 3G pot fi realocate pentru a facilita dezvoltarea și implementarea serviciilor 5G Broadcast, ceea ce va permite o utilizare mai eficientă a resurselor de rețea, o îmbunătățire a calității serviciilor și deschide noi perspective pentru industria media și a telecomunicațiilor, prin creșterea capacității rețelelor de a suporta mai mulți utilizatori de video.

Comerțul cu amănuntul a accelerat în iunie și a ajuns la o dinamică anuală de două cifre, pentru prima dată după 2021, an în care economia începea să-și revină după pandemia COVID-19. Astfel, creșterea consumului a accelerat în iunie la 10%, în termeni anuali, comparativ cu 6,2% în mai. Este cel mai ridicat nivel de după vara lui 2021 și prima dată când se înregistrează un avans de două cifre de la pandemie încoace, scrie Profit.ro. Potrivit publicației citate, rata de creștere a vânzărilor de produse nealimentare a fost deosebit de ridicată.

Compania canadiană Gabriel Resources, acționarul majoritar al Roșia Montană Gold Corporation (RMGC), fostul dezvoltator al proiectului minier aurifer omonim blocat, amenință România cu un nou proces la Centrul Internațional de Reglementare a Disputelor privind Investițiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID) de la Washington, după ce Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) a refuzat solicitarea RMGC de prelungire cu încă 5 ani, până în 2029, a licenței miniere Roșia Montană, care a expirat pe 20 iunie, scrie Profit.ro.

Industria românească, puternic dependentă de pieţele europene, a suferit şi în T2 2024, dar, pe ansamblul economiei, creşterea va fi pozitivă, spun economiştii consultați de Ziarul Financiar. Construcţiile (în principal lucrările de infrastructură) şi banii de la UE vor ajuta România să treacă de situaţia complicată a UE (în special a Germaniei). Creşterea estimată de economişti pentru T2 2024 pornește de la 1,7% până la 2,5%. Statistica va publica pe 14 august datele-semnal privind evoluţia economiei în T2 2024 şi pe primul semestru al anului.

Indicele preţurilor producţiei industriale (IPPI) a crescut cu 1,27% în iunie 2024 față de luna anterioară, potrivit datelor comunicate de INS. Totodată, s-a consemnat o revenire pe plus în termeni anuali a acestui indice până la +1,11%, cea mai mare valoare din ultimele 12 luni (în iunie 2023 fusese de +3,71%), scrie Financialintelligence.ro.

Tsunami-ul bursier pornit la finele săptămânii trecute în SUA a luat amploare, anunță Curs de Guvernare. Vineri, acțiunile cotate la bursa din New York se depreciaseră brusc, după ce datele statistice din SUA au arătat că în iulie au fost înființate doar 114.000 de noi locuri de muncă, cu mult sub așteptările economiștilor. În doar 2 zile, acțiunile Nvidia au pierdut 20%. Amazon a pierdut și el 20%, iar Tesla, 15%.

Luni a urmat prăbușirea burselor asiatice, apoi cea a acțiunilor europene, care au scăzut la minimul de aproape șase luni în sedinta de tranzactionare de luni, pe fondul vânzării globale a acțiunilor. Cauza – teama de o recesiune a economiei SUA. Și indicele paneuropean STOXX 600 a scăzut luni dimineața cu 3,1%, până la 482,42 puncte și a închis cu un minus de 2,17%. Bursa londoneză a închis pe un minus de 2,04, iar cea din Milano cu 2,47%. A fost o parte din forța valului venit de peste Ocean.

Banca Națională a României este așteptată de analiști să mențină neschimbate dobânzile la ședința de miercuri, după ce în iulie a redus rata cheie pentru prima oară în ultimii trei ani și jumătate. Deși inflația a încetinit, încă există presiuni de creștere a prețurilor din mai multe locuri, la care se adaugă situația fiscală precară, ca argumente pentru BNR să stea pe loc, cred analiștii consultați de Profit.ro.

Sosirile vizitatorilor străini în România înregistrate la punctele de frontieră au fost, în perioada 1 ianuarie-30 iunie 2024, de 6,260 milioane persoane, 2,238 milioane dintre acestea provenind din ţările Uniunii Europene, anunță Curs de Guvernare. De cealaltă parte, plecările vizitatorilor români în străinătate înregistrate la punctele de frontieră au fost de 8,332 milioane de persoane, conform INS. Sosirile înregistrate în structurile de primire turistică, inclusiv apartamente şi camere de închiriat, în perioada 1 ianuarie-30 iunie 2024, au însumat 5,786 milioane de persoane, în creștere cu 3% față de perioada corespunzătoare din 2023.

Consiliul de Administrație al Continental AG examinează cu atenţie o scindare şi apoi o listare a diviziei auto la Bursa de la Frankfurt, a anunţat luni producătorul german de componente auto şi anvelope, transmite Reuters, citat de News.ro, conform Economedia.ro. Paşii necesari pentru implementarea scindării vor fi pregătiţi în paralel. De asemenea, divizia de fabricare de produse pe bază de contract va fi parte a tranzacţiei, a informat Continental, care de o perioadă de timp se confruntă cu o profitabilitate scăzută pe segmentul furnizării de componente auto.

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro